Vragen maar geen antwoorden over Floriade

ALMERE
Veel vragen maar nog geen antwoorden over de Floriade tijdens de Politieke Markt in Almere donderdagavond. Daar werden de bijgestelde plannen van het college van burgemeester en wethouders voor de wereldtuinbouwtentoonstelling besproken. 

De raad wil nog veel weten over de oprichting van de Floriade BV, die het evenement in 2022 moet realiseren. Ook moet er meer duidelijkheid komen over de manier waarop de gemeente met deze BV gaat samenwerken. 

Financiële risico's
Het gaat daarbij met name over de financiële risico's van het project. De gemeente heeft 10 miljoen euro toegezegd, met een buffer van 7 miljoen om risico's op te vangen. Ook wil de gemeente de Floriade BV maximaal 30 miljoen euro lenen. Een aantal raadsleden vraagt zich af of dit geld ooit wordt terugbetaald. Ze vragen zich verder zich af of een geschat bezoekersaantal van 2 miljoen wel realistisch is. 

Geen tijd voor antwoorden
Door het grote aantal vragen was er geen tijd meer voor antwoorden van de wethouders Tjeerd Herrema en Mark Pol. Daarom gaat de bespreking volgende week verder. Besloten is ook dat er een aparte bijeenkomst komt over de Floriade-plannen van jachthaven Haddock en de mogelijkheden om al voor het evenement woningen rond het Weerwater te bouwen.

reacties (9)

 • De Almeerder

   

  Wethouder ga terug naar Amsterdam. Dit is Almere! Hou de eer aan je zelf en voorkom nog een Noord Zuid lijn debacle. Met miljoenen verslinden krijg je geen 2de kans! De raad moet zich schamen zo naar huis te laten sturen! Voor wie zitten ze daar eigenlijk. Waar blijft het referendum, waar blijft de democratie!

  reageer
 • Sylvia

   

  Niet aan beginnen,zoveel bezoekers komen er niet,het is niet rendabel kost veel te veel geld en ze blijven met een strop zitten

  reageer
 • Enna

   

  Ik hoop wel dat ze een regen verzekering afsluiten. Want ook het weer kan van grote invloed zijn op aantal bezoekers. En na vandaag komen er waarschijnlijk ook haast geen Engelse toeristen. Maar ja premie voor dit soort verzekeringen kost veel geld. Niet aan gedacht? Toch maar doen met alweer een post onvoorzien erbij

  reageer
 • Boels

   

  "Door het grote aantal vragen was er geen tijd meer voor antwoorden van de wethouders .." Dat geeft alleen al aan hoe vaag de plannen zijn (en hoe onhaalbaar). De wethouders hebben een week de tijd om onzin te verzinnen, hetgeen weer leidt tot nog meer vragen. Conclusie: de wethouders hebben geen idee hoe het moet. Tip: laat ze oefenen met het opzetten van een kinderdagverblijf.

  reageer
 • Cornelis

   

  Arme kinderen! Misschien moeten ze eerst wat jaren oefenen met hun eigen huishoudboekje. Dat is het veiligste en niemand heeft er last van. ;-)

 • Hannes

   

  Continueren van de tot nu nog armzalige project, zou de beste oplossing zijn om nieuwe mogelijkheden aan te pakken. En de Continuïteit van en voor het Kasteel een pracht van een toekomst te. Bieden!!. Nogmaals Continuïteit vraagt om samenwerking, ervaring en intuïtiie!. En de banken zullen daar zeker voor openstaan.. En de eigenaar van de jachthaven is uit zijn gijzeling vandaan.. En de camping kan ook blijven bestaan!!. Met een duurzame toeristische aanpassing.. En ieder kan weer in zijn eigen GLORIE doorgaan. (( praat er nog eens over met de vrijmetselarij )), En de Floriade zal niemand meer in de weg zitten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan R. Bakker

   

  De Floriade: het Griekenland van de Flevopolder.

  reageer
 • Henk

   

  Financieel drama, de Floriade. Algemeen bekend dat nog geen één Floriade ooit winst heeft opgeleverd. En toch doorgaan en naïef volhouden dat het allemaal goed komt. De politiek verantwoordelijke personen zijn tegen die tijd allang vertrokken.

  reageer
 • Cornelis

   

  De politiek verantwoordelijken zouden nu al moeten opstappen. Het kan nog, voordat de Almeerders nog meer financiële ellende over zich heen krijgen. Met dit maar voortdurende Floridrama heeft een groep ambtenaren zich te kijken gezet en zichzelf gemanifesteerd als een stel egotrippers met tunnelvisie, die hun zin willen doordrijven zonder zich om de gevolgen te bekommeren. Stop ermee!

 • Quibus Quack

   

  Almere denkt in een half jaar 2,2 miljoen betalende bezoekers te trekken naar dit bejaardenevenement. Dit is bijna evenveel als een absolute Europese topattractie als de Efteling. Als de Almeerse raad realistisch is, dan stelt ze de begroting bij op ca. 100.000 betalende bezoekers per maand. En als dat gehaald wordt dan zou dit al een groot succes betekenen.

  reageer
 • Kaassie

   

  90 miljoen kost het, 2.2 miljoen bezoekers = € 40,= per persoon entree om uit de kosten te komen. Als er "slechts" 1 miljoen betalende gasten komen is de prijs of € 80,- pp of er is een tekort van € 45 miljoen. Of reken ik nu te simpel ?

 • Enna

   

  Dus buiten de financiële risico's welke er altijd zijn bij dit soort grote projecten wil de gemeente Almere nu ook de huisbankier worden van de bv floriade en een lening van 30 miljoen ter beschikking stellen. Waarom? Om goed rendement te maken op aflossing en rente of omdat de banken alleen willen uitlenen tegen een hoog tarief vanwege het risico op faiilisement. Als deze überhaupt een financiering zouden willen afgeven...... .. .....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert