Vingersporen en hallucinatie-onderzoek op Lowlands

BIDDINGHUIZEN
Op het festival Lowlands in Biddinghuizen wordt dit jaar opnieuw op grote schaal wetenschappelijk onderzoek gedaan. Onder anderen wetenschappers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), het hersencentrum van het Utrechts Medisch Centrum (UMC) en het Radboudumc in Nijmegen gaan de bezoekers van Lowlands onderzoeken.

Vingersporen
Wetenschappers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan onderzoek doen naar vingersporen. Ze willen achterhalen of het mogelijk is aan de hand van vingerafdrukken te bepalen wat de handeling is geweest die werd uitgevoerd. Is een vingerspoor op bijvoorbeeld een kussensloop afkomstig van een moordenaar die het kussen gebruikte om iemand te laten stikken, of is het alleen maar aangeraakt toen het werd verschoond.

Chemische samenstelling
Daarnaast wil het NFI onderzoeken of uit vingersporen leeftijd, geslacht en leefgewoonten af te leiden zijn. Er wordt dan gekeken naar de chemische samenstelling van een vingerspoor. Waarschijnlijk is de gemoedstoestand en wat iemand gegeten en gedronken heeft van invloed op de sporen die vingers achterlaten. Dit kan belangrijke extra informatie over een dader geven. Het vingersporen-onderzoek wordt gedaan samen met de Technische Universiteit Delft (TU Delft), de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Politieacademie (PA)

Ideale plek door slaapgebrek
Ook het hersencentrum van het Utrechts Medisch Centrum (UMC) gaat de bezoekers van Lowlands onderzoeken. Professor Iris Sommer van het UMC wil uitzoeken wat het effect van slaapgebrek is op het krijgen van hallucinaties. Doel van dit onderzoek is om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Het driedaagse Lowlands Festival is volgens Sommer de ideale plek voor dit hallucinatie-onderzoek omdat er veel mensen bij elkaar zijn die maar weinig slapen.

Muziek tegen pijn 
Tot slot staat het Radbouwumc op Lowlands om te onderzoeken welk effect muziek heeft op pijn. Neemt de pijn toe bij muziek die bezoekers niet leuk vinden? En neemt de pijn af bij het luisteren naar een favoriete artiest? Om de pijngrens van festivalgangers op te zoeken, wordt gebruik gemaakt van een bak ijswater, elektrische schokjes en druk op de onderarm. Het doel van het onderzoek is om de behandeling van pijn te verbeteren. 


Festivalbezoekers kunnen op 19, 20 en 21 augustus bij Lowlands Science op het Lowlandsterrein meedoen aan de verschillende onderzoeken.

reacties (7)

 • .\/\/. (de èchte)

   

  Meedoen niet verplicht denk ik zo.

  reageer
 • Jerry

   

  Weg privacy.

  reageer
 • Hendrik

   

  Nou inderdaad, een forensisch onderzoek om straks beter misdadigers te kunnen opsporen, wie zit daar nou op te wachten?

  reageer
 • .\/\/. (de èchte)

   

  Wat vind jij er niet raar aan dan?

  reageer
 • Bas

   

  Wat is hier precies raar aan?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/. (de èchte)

   

  Toch staat er in het artikel vrij precies waar het onderzoek op gericht is, en wat de waarde ervoor kan zijn voor onderzoek naar strafbare feiten bijvoorbeeld. En die doelen zijn zo 'raar' nog niet lijkt me.

  reageer
 • .VV.

   

  Raar hoor, dit soort onderzoeken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert