Gemeente vraagt hulp Rijk bij asbestdaken

LELYSTAD
Het aantal huizen met asbestdaken is in Lelystad zo groot, dat extra hulp van het Rijk nodig is bij het oplossen van de problemen. Lelystad wil hiervoor proefgemeente worden.

Die boodschap heeft een topambtenaar van het ministerie van Infrastructuur en Milieu meegekregen tijdens een werkbezoek aan Lelystad. De wethouders Van den Heuvel en Fackeldey hebben directeur Veiligheid en Risico's Peter Torbijn de wijken met asbestdaken laten zien.

Lelystad telt ruim 1.200 huizen met asbestdaken. Die moeten van het Rijk in 2024 zijn vervangen. Doordat de asbest in veel gevallen op rijtjeshuizen zit, is vervanging complex. Ook kunnen veel inwoners de kosten van gemiddeld 10.000 euro niet betalen. 

De gemeente hoopt dat het Rijk met een landelijke oplossing komt, zoals bij de funderingsproblematiek. Daarbij is er financiële hulp en expertise beschikbaar voor eigenaren van een huis, dat door grondwater is aangetast.  

reacties (8)

 • Freek

   

  Mijn mening is dat ze het zelf maar moeten bekostigen. Wat maakt het uit wie de woningen heeft gebouwd? Niks dus! Mijn woning is gebouwd door dhr. Vos. Ik ga bij hem ook even aankloppen voor geld. :) Niemand gaat de bewoners van Tjalk helpen. Behalve de standaard subsidie kunnen ze de rest wat ze willen op hun buik schrijven. En terecht! Ik hoop dat ze niks krijgen. Gaan ze maar werken net zoals ieder ander normaal mens. Ze wisten toen ze de woningen kochten dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid, dus nu niet huilen.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Waarom zouden eigenaren van 40 jaar oude daken hulp moeten krijgen. Dat is ruim langer dan de levensduur van de platen. Iedereen moet zijn huis onderhouden en op een bepaald moment zijn dingen op/versleten. Straks is het hele huis op, of denkt iemand dat ze 100 jaar zullen halen?

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Hoe dom kun je zijn? Hele binnensteden zijn ouder dan 400 jaar... Huizen kunnen, mits goed onderhouden of gerenoveerd(!) in de huidige tijd minstens 100 jaar mee. Ook een 'asbestdak' gaat 100 jaar mee, alleen begint zo'n dak na een jaar of 40 asbestvezels los te laten, dat is de reden van de verontrusting bij het ministerie. De palen onder de huizen in Haarlem waren ook vaak 200 jaar oud, maar vertoonden 'paalrot' als gevolg van wisselende grondwaterstanden, dat zijn omstandigheden waar een woningeigenaar niets aan kan doen, net als de samenstelling van zijn dakplaten: daar stond 40 jaar geleden niet op: 'disclaimer' kan asbest, zeer gevaarlijk voor de gezondheid bevatten. dit product heeft een maximale houdbaarheid van 20 jaar.... Dus uw redenatie slaat als k op d, vind u zelf niet?

 • Pzaal

   

  Hou dan meteen rekening mee dat de mussen onder de pannen kunnen broeden speciale broed pannen / plaatsten. Ipv 1 groot anti vogel dak.

  reageer
 • Tja

   

  Ik denk toch dat door risico is voor de eigenaren, die weten al jaren dat dit er aan zit te komen dus hadden ze dat kunnen in calculeren... als ik iets wat oud is of verboden word wel/moet vervangen kost mij dat geld dus in deze niet meer dan redelijk dat de eigenaren zelf opdraaien voor de kosten. Dit is tegen het zere been, want nu ineens zijn de eigenaren zielig....

  reageer
 • Klaas

   

  Ze kunnen het niet of is eerder willen niet maar wel elke jaar op vakantie voor 1000de euro's ik denk eerder het niet willen ik zou ook graag geld willen zie dan kan ik gewoon op vakantie en hoef niet te sparen

  reageer
 • Niek

   

  Voor 1.000,- kun je echt niet meer op vakantie hoor...

 • laat alle reacties zien
 • buuf21

   

  in een heleboel wijken zijn ook gasleidingen gelegd van het " verkertde" materiaal waar Door nu ook onkosten voor de eigenaar...is daar ook een potje voor in Den Haag? ben benieuwd of er steun vanuit t rijk komt voor de asbest daken?

  reageer
 • Willem D

   

  Mijn kozijnen zijn verrot ik wil ook geld

  reageer
 • MKM

   

  Vast niet van de ene op de andere dag, dus ongetwijfeld geld voor in het onderhoudspotje gestopt. Daar maar uithalen dan.

 • KC

   

  De kosten variëren tussen de 5.000 en 10.000 euro. Dat is bij het Haf en de Tjalk. Het is goed dat de topambtenaar dit heeft meegekregen. Die woningen zijn hoofdzakelijk ten tijde van de RIJP, dus overheid, gebouwd.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Dat is geheel correct, destijds heeft de overheid toestemming gegeven voor deze 'bouwmaterialen', en dezelfde overheid heeft verordonneerd dat ze nu gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Veel mensen die woningen gekocht hebben voor 1990 wisten absoluut niets van de aanwezigheid van (gebonden) asbest in hun dakbedekking, daarna zou er wel een belletje kunnen gaan rinkelen bij bewoners met een golfplaten dak in welke vorm dan ook: is het asbesthoudend, of niet? Dat is een gepasseerd station: asbest is schadelijk, in welke vorm dan ook, dus moet het verwijderd worden. Net als in andere delen van Nederland, waar een subsidie is toegekend aan eigenaren van woningen met 'paalrot' (funderingsprobleem), o.a. in Haarlem, lijkt het mij evident dat eigenaren van woningen met asbesthoudende materialen (buiten Lelystad zijn dat soms ook woningen met muren met asbestplaten! (N.O. polder!), een compensatie krijgen als ze al dan niet collectief (mooi idee!) hun daken laten vervangen.. En net als een 'startersfonds' voor beginnende woningeigenaren, lijkt mij een compensatie voor welwillende eigenaren op zijn plaats. Daar had de gemeente gewoon het voortouw in moeten nemen, maar de wethouder kiest voor afwachten en niets doen. Dat het rijk nu pas is 'verwittigd', is een kwestie van laksheid. En als je uitgaat van kosten van pakweg 6000 E , kun je bij een lening over 5 jaar tegen 0,5 % (huidige rentestand) vrijwel iedereen laten meedoen! Bart van der Kolk ex- raadslid.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert