Nieuw Land Erfgoedcentrum komt tonnen tekort

LELYSTAD
Het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad sluit dit jaar af met een tekort van enkele tonnen. Dat schrijft directeur Hans Maris in een brief aan Provinciale Staten. Het gevolg hiervan is dat het Erfgoedcentrum meer geld vraagt aan haar subsidiepartners.

Interpellatie
Dit is aanleiding voor de PVV om voor woensdagavond een interpellatiedebat in de Staten aan te vragen. 
Maris stelt dat het tekort meerdere oorzaken heeft. Het museum kampt met tegenvallende bezoekersaantallen. De bijdragen van de subsidiepartners zijn de afgelopen jaren niet verhoogd, terwijl de kosten van het personeel wel zijn gestegen.

Onvermijdelijk
Ook kreeg Nieuw Land te maken met een aantal 'incidentele maar onvermijdelijke kosten'. Omdat de hoogte van deze kosten volgens de directeur nog niet bekend zijn, is de hoogte van het uiteindelijke tekort nog niet exact vast te stellen.
Nieuw Land eindigde in 2015 ook al met een financieel tekort. Toen schoot het Erfgoedcentrum met een ton in de min. 

Niet op orde
Provinciale Staten uit al jaren flinke kritiek op het Erfgoedcentrum, omdat de directie de zaken niet op orde zou hebben. De PVV stelde deze zomer dat de provincie moet stoppen met de jaarlijkse subsidie van zo'n anderhalf miljoen euro. 

Batavialand
Het is de bedoeling dat het Nieuw Land Erfgoedcentrum per 1 januari opgaat in Batavialand. Dat is een samenwerkingsverband tussen de Bataviawerf, het Erfgoedcentrum en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Provinciale Staten zouden hierover volgende maand beslissen. Gedeputeerde Michiel Rijsberman twijfelde of dit zou lukken, omdat er nog veel moest gebeuren en het bedrijfsplan nog vragen opriep.

Geen reactie
Directeur Hans Maris van Nieuw Land Erfgoedcentrum wil voorafgaand aan het debat geen toelichting op zijn brief geven. Ook gedeputeerde en bestuursvoorzitter van het erfgoedcentrum Michiel Rijsberman wil tot dan geen commentaar geven.

reacties (20)

 • Den

   

  Auw, wat heeft "Waterwijk" keihard gelijk! Er komen nog 2 vragen op: Is het NEC wel aangepast aan Lelystad (en Almere?) en waarom zou je niet, zeker als je nationaal kijkt het museum gaan laten uitgroeien tot "Poldermuseum"? Hierbij mikkende op de nationale en internationale gasten? Ja, dit kost geld, maar wordt weer terug verdiend op andere zaken in het land en (behoud van) cultuur mag wat kosten. Om maar meteen de eerste vraag te beantwoorden: nee, NEC is niet of veel te weinig aangepast aan het Flevo-publiek. Geen gratis parkeren en geen simpel vermaak. Eigenlijk triest, maar wel waarheid.

  reageer
 • kustbewoner

   

  Het was ooit een Poldermuseum met items als AFSLUITDIJK, zUIDERZEEWERKEN, DR.IR. Lely, RIJP en ZIJP, maar dit lles is in de loop der jaren ""verdwenen"".

 • waterwijker

   

  Dank je! Triest is inderdaad dat wij zo'n beetje de enigen blijken te zijn die dit doorhebben. Nederland wordt steeds dommer (en egoistischer en kwaadaardiger).

 • Ed Molenaar

   

  Als vele onzinnigheden geld krijgen, waarom zij dan niet?

  reageer
 • Max Aviateur

   

  GS, vooral doorgaan met het financieren van dit programma. Geef vooral nog meer gemeenschapsgeld uit aan een bodemloze put. Geef vooral nog meer geld aan bevriende directeuren en onkundige bestuurders. De huidige politieke partijen die dit steunen zullen steeds minder stemmen krijgen. Volgend jaar verkiezingen, dus ga vooral door met het over de balk smijten van gemeenschapsgeld, zo maak je het de zwevende kiezer heel makkelijk.

  reageer
 • waterwijker

   

  Dat uitgerekend de PVV met achterban zich negatief uitlaat over dit erfgoed is natuurlijk helemaal te gek om los te lopen. Men heeft de mond vol van 'trots op onze Nederlandse cultuur' maar nu het puntje bij het paaltje komt, geeft men niet thuis. Eerlijk gezegd is het altijd al een club van dwarsliggende zeurkousen geweest en dat is hier al niet anders. Het eerste waar ik buitenlandse gasten mee naar toe neem zijn de Oostvaardersplassen en vervolgens door naar het Nieuw Land. Daar laat ik ze dan zien waar ik wel trots op ben, de tot nog toe gewonnen strijd tegen het water. Wie deze geweldige expositie weg wil hebben is voor mij geen echte Flevolander. Ik zie er in ieder geval graag mijn belastingcenten aan besteed worden.

  reageer
 • Hans

   

  Hallo Waterwijker, net als jij krijgt elke flevolander veel buitenlandse gasten eehhh? Het gaat in deze erom dat het Nieuwland meer geld uitgeeft dan de subsidies die ze krijgen. De subsidie is gebaseerd op een begroting die door Nieuwland zelf wordt gemaakt. De bezoekersaantallen lopen terug dat is al jaren een feit. Als je als directie en bestuur van Nieuwland dan vervolgens met hoge bezoekersinkomsten gaat rekenen dan weet je dus dat het fout gaat. Hans Maris is directeur van Batavialand en Nieuwland. De hoogte van de subsidie inkomsten waren hem vorig jaar al bekend dus kan het verschil alleen zitten in minder bezoekers (dat was hem vorig jaar al bekend) en fors hogere uitgaven dan begroot. Conclusie Hans Maris heeft de uitgavenkant niet onder controle. terecht dat de PVV hier vragen over stelt!

 • Rob

   

  Ik denk dat de kans klein is dat Nieuwland de lening van € 500.000 terug betaald aan Lelystad. Wanneer gaat de gemeenteraad van Lelystad vragen stellen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frits

   

  Gewoon failliet laten gaan. Zijn we ook van dat blijkbaar steeds duurder wordende personeel af. Anderhalf miljoen euro (zonder de overschrijdingen) voor 20.000 of 30.000 bezoekers is belachelijk. €50 subsidie per bezoeker...

  reageer
 • inwoner-belastingbetaler

   

  Gemeenteraad van Lelystad wordt wakker: Jaarlijkse subsides 2.438.711 2 interim direkteuren voor 1/2 jaar 70.000,-- Energiekosten vordering 35.341,-- Leningen BNG 5.300.000,-- Lening Lelystad 502.461,--( aflossing en rentevrij 40 jaar lang !!!!) Leveranciers 132.000,-- Belastingen en soc.verzekeringen 49.000,--

  reageer
 • Max

   

  Had iemand verwacht dat dit ooit rendabel zou worden dan?

  reageer
 • Hans

   

  In het bestuur van Nieuwland zit o.a. Rijsberman van de Provincie. Het museum Nieuwland heeft al jaren tekorten. Als eerste oorzaak legt Hans Maris de schuld voor de tekorten bij de gemeentelijke partners in plaats van de hand in eigen boezem te steken. Minder inkomsten is aanpassen van de uitgaven! Hans Maris is echter ook directeur van Batavialand en heeft dus een dubbele pet op. De tekorten bij Nieuwland zijn ontstaan omdat de kosten voor Batavialand jaren door Nieuwland zijn betaald! OF vraag eens bij de gemeenten hoeveel geld er door Nieuwland in Batavialand is gestopt.

  reageer
 • Wit

   

  Gewoon slopen die koektrommel. Het nodigt totaal niet uit om daarnaar binnen te gaan! Het past ook niet bij de omgeving!.

  reageer
 • kustbewoner

   

  Al jaren voorspeld dat dit "museum"naar de knoppen gaat. Ook BataviaLand wordt een couveusekindje van provincie en gemeenten. Verkeerd beleid gevoerd en de zaak maar pappen en "nat"houden. Het project Zuiderzeewerken en een aantal objecten zijn "verdwenen". 5 direkteuren in 10 jaar in deze duiventil ( met een riant salaris of afkoopsom ook verdwenen). Een management dat WERKT, bouwt aan de toekomst van het museum maar niet aan de AFBRAAK !

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Het is logisch dat een 'museum' (NEC) niet zonder subsidie kan. Echter: ben al jaren lid van de Bataviawerf, en kom daar ook met regelmaat, ik zie nooit een leuke tentoonstelling in het NEC.. dus daar kom ik ook niet meer. Kijkend in de krant of op internet zie ik ook nooit iets voorbijkomen over het NEC. Dus daar zit het probleem: het Nieuwland Erfgoed Centrum doet niets aan promotie of 'branding'. Vraag een gemiddelde Nederlander naar de Bataviawerf en hij/zij zegt: ja ken ik, ben er wel eens geweest, dat grote oude schip, he. Vraag diezelfde Nederlander naar het NEC (de naam al!), en hij/zij roept: wat, bedoel je de voetbalclub of zo?... Ik bedoel maar: een nieuwe directeur zou toch eens moeten gaan nadenken over het Imago van dit 'museum', wat veel beter verdient. Nog een annekdote: toen ik klein was, vond ik het (Ljouwerds) Fries Natuurhistorisch museum 100 keer interessanter dan het officiële Fries Museum met saai porselein en zo... Want in het Natuurhistorisch museum waren 'diorama's en echte (dode) dieren te zien, voor kinderen belangrijker dan documentatie. Het tekort verbaast mij niets, en dat er wat moet gebeuren ook niet. Maar ik ben bezorgd dat de kosten van het NEC gaan drukken op de Bataviawerf, het enige goede en educatieve museum in Lelystad!

  reageer
 • KC

   

  Zij moeten eens de bezoekers aantallen beter begroten. Dit is ook het geval bij Batavialand, als dat er komt. Een dood geboren kindje.

  reageer
 • Bezoeker

   

  Pas geleden er nog geweest. Zelden een museum bezocht dat zo weinig inspirerend was. Geen wonder dat de bezoekers aantal terug lopen. Onsamenhangend samengeraapt zooitje.

  reageer
 • Willem D

   

  Twee directeur weg twee asistente weg dan houden ze geld over twee auto,s weg en niet zo veel mensen die geld over de balk gooien

  reageer
 • frits

   

  gewoon dat erfgoed centrum opdoeken daar , geen cent subsidie er meer heen bodem loze put dus weg er mee .

  reageer
 • Knielus

   

  Opdoeken of privatiseren maar niet dat jarenlange pappen en nathouden van dit debakel. Belachelijke kosten die onvermijdelijk waren? Kom nou.. babbels zat en tonnen verkwist .

  reageer
 • Inwoner

   

  Einde subsidieverstrekkingen en een hotel van maken.

  reageer
 • Recht is Recht

   

  Een hotel????? Al zet je daar een kringloop winkel in dan nog blijf je trekken aan een dood paard. Wat denk van een dependance van het stadhuis of provinciehuis. Kunnen de ambteneren tot rust komen!!!

 • michael

   

  Zo... mag iedereen in Flevoland even meebetalen aan deze onzin !!

  reageer
 • Dirk2

   

  Als de inkomsten dalen moeten ook de personeelskosten tenminste evenredig dalen! Dat was al enkele jaren te voorzien! Wel gemakkelijk om dan maar WEER meer geld te vragen..... Wanbeleid of wanbestuur? Wanneer grijpt men hier nu eens echt in?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert