Nieuw windpark levert 172.000 huizen stroom

SWIFTERBANT
Een nieuw windpark aan de IJsselmeerdijk en in de buurt van Swifterbant moet gaan zorgen voor duurzame energie voor zo'n 172.000 huishoudens. In totaal worden er 65 windmolens geplaatst. In 2020 moeten die draaien.

Het nieuwe windpark is onderdeel van het Regioplan Wind. Dat is er op gericht om het aantal turbines te halveren. Oude turbines worden weggehaald, en daar komen nieuwe, grotere voor in de plaats, zoals nu langs de IJsselmeerdijk. De oude windmolens langs de IJsselmeerdijk gaan dan verdwijnen.

Vrijdag wordt er een intentieverklaring ondertekent door energiebedrijf Nuon, de gemeentes Dronten en Lelystad, de provincie, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de vereniging van omwonenden SwifterwinT. Die kunnen via deze vereniging investeren in het project.  

reacties (9)

 • Dick Offringa

   

  Windpark Noordoostpolder zou ook aan 460.000 huishoudens leveren. Klinkt natuurlijk mooier dan leveren aan de spoorwegen die hier niet rijden...

  reageer
 • Geert

   

  Waarom zetten we windmolens niet op de dijk tussen Lelystad - Enkhuizen ? Daar woont niemand, en als we de verwachte opbrengst geloven mogen, kunnen we met dat stuk heel Europa voorzien van stroom. Jammer dat ik het alleen NIET geloof.

  reageer
 • De Vries

   

  En de productie, transport, opbouw, onderhoud en afbreken kost energie van 200.000 huishoudens! Leve de windmolenmaffia.

  reageer
 • Boels

   

  Goed voor "172.000 huishoudens". Mits de wind waait. Wanneer stopt deze volksverlakkerij?

  reageer
 • Maartje

   

  Lijkt mij niet met al die landende vliegtuigen straks...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Pzaal

   

  172.000 huizen uit 65 molens? Appert dat heel NL dan nog niet aan de goroene stroom zit..?

  reageer
 • Jan

   

  En hoe ruim is het begrip omwonenden? Het hele Regioplan Wind blijft een boerenfeestje. Een schamele paar procent inwoners uit de bebouwde kommen mogen meedoen maar moeten vooral geen zeggenschap krijgen in de windverenigingen. Hoe anders pakken ze het in Duitsland aan waar windenergie iets van de hele gemeenschap is en opbrengsten ook terugvloeien in die gemeenschap, zowel privaat als maatschappelijk.

  reageer
 • Boels

   

  Duitsland heeft met Denemarken de hoogste kWh-prijs voor consumenten van Europa. Daar lopen ze dus met molentjes. Het is en blijft volksverlakkerij.

 • ikke

   

  "Vrijdag wordt er een intentieverklaring ondertekent door... " moet zijn ondertekend door...

  reageer
 • Pieter

   

  Hoppa nog meer geld weg aan een achterhaalde techniek. Steek jullie geld in zonne energie in plaats van in flauwe kul. De windmolens in de noordoostpolder staan vaak stil. Of ze staan niet op de wind gericht.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert