OM onderzoekt illegale huwelijken in moskee

ALMERE
Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de Al Raza moskee in Almere. Dit naar aanleiding van onthullingen in het SBS6-programma Undercover in Nederland. Te zien was dat de moskee meewerkt aan illegale, religieuze huwelijken.

Burgemeester Franc Weerwind zegt in een reactie ernstig geschrokken te zijn van de beelden. Hij heeft het moskeebestuur uitgenodigd voor een gesprek. Daarin wil hij uitleg over de gang van zaken.

Verborgen camera
In Undercover in Nederland was zondagavond te zien dat een vrouw deed alsof ze wil trouwen met een moslim. Ze zou zijn derde vrouw worden. In de Al Raza moskee wordt met een verborgen camera vastgelegd dat de voorzitter van de moskee wil meewerken aan het huwelijk, ook al is hem duidelijk dat er niet volgens de Nederlandse wet wordt getrouwd. Volgens islamitisch gebruik mag een man in totaal met vier vrouwen trouwen.

Verboden
De Nederlandse wet schrijft voor dat religieuze huwelijken alleen mogen plaatsvinden als eerst een burgerlijk huwelijk is gesloten. Naar aanleiding van de uitzending heeft de Almeerse PVV een debat aangevraagd. Het CDA en de SP hebben Kamervragen gesteld.
 

reacties (7)

 • Moslim man

   

  Na bekijken van de uitzending, vind ik dit een schadelijk voor de moslim. Deze IMAM begrijp het Islam geloof helemaal niet. Ten eerste gaat hij liegen in de mosque. Ten tweede weet deze IMAM niet wat de waarde is van een huwelijk en de waarde van vrouwen zijn in de Islam. Deze man mag zich geen IMAM noemen.Schandalig dat hij deze praktijken uitvoert.

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Met alle respect voor je opvattingen: de maatstaf die hier toegepast moet worden is de wet van Nederland, niet allerlei persoonlijke ideeën over wat wel of niet goed is of niet goed in de islam. Het onderzoek van het OM richt zich op de verhouding van de feiten tot de wet, en doet niet aan theologische bespiegelingen!

 • Nan

   

  Waarom verplichten voor de wet te trouwen? Vele Hollanders doen dat ook niet en wonen gewoon samen. Als deze mensen Door een bepaald ritueel bij eklaar willen zijn. Who cares??? Vreemd gaan mag Second lover mag Open relatie mag Samen wonen mag Homo huwelijk mag Alles mag lekker toch

  reageer
 • Judith

   

  Vreemd gaan, prima dat moet iedereen voor zichzelf weten. Maar waarom een religieuze verbintenis aangaan waarbij de vrouw nauwelijks rechten heeft en niet op eigen initiatief de verbintenis kan verbreken. Vrouwen worden zelfs vermoord als ze niet gehoorzaam zijn. Ronduit vreselijk!

 • Samuel

   

  Tot op de bodem uitzoeken, deze praktijken! Het gemak waarmee die Imam loog. Hahaha,

  reageer
 • Boels

   

  Als dit bewezen kan worden: Als er sprake is van Nederlanderschap dit afnemen en imam en bestuur als ongewenst vreemdeling verklaren en het land uitzetten.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Op het ogenblik is het niet mogelijk het Nederlanderschap om die reden af te nemen. Een dergelijke dreiging zou overigens ook rechtsongelijkheid veroorzaken ten opzichte van mensen die alleen de Nederlandse nationaliteit hebben.

 • .\/\/.

   

  In de aanloop naar de komende verkiezingen komen andere partijen dan de PVV ineens ook in de benen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Carlo

   

  Voor geld kan alles zo zie je maar weer, we worden gewoon in de maling genomen!

  reageer
 • Riek

   

  Niet geldig die huwelijken Ik kan morgen ook trouwen in de kerk Maar als ik niet voor de wet trouw is het ook niets waard en heb ik ook geen trouwboekje en niet de achternaam Van mij man

  reageer
 • ron

   

  het lijkt erop dat je het programma niet hebt gezien of niet hebt begrepen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert