Ar Raza-moskee op vingers getikt door burgemeester

ALMERE • Di 14 november 2017 | 16:39 • Dinsdag 14 november 2017 | 16:39
Burgemeester Franc Weerwind heeft het bestuur van de Almeerse Ar Raza-moskee erop aangesproken dat er vooraf geen melding is gemaakt van de komst van buitenlandse predikers. Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van de PVV.

Het college benadrukt dat het moskeebestuur niet verplicht is melding te doen, maar dat dit wel is afgesproken. 

Aanleiding voor de schriftelijke vragen is een bijeenkomst die de Ar Raza-moskee op 14 oktober hield. De PVV zegt dat buitenlandse predikers die daar spraken op socialmedia uitingen hebben gedaan waarin ze een terrorist verheerlijken.

Kan het gemeentebestuur deze bijeenkomsten verbieden?   
De gemeente wijst in de beantwoording van de schriftelijke vragen erop dat het houden van bijeenkomsten met predikers grondwettelijk is toegestaan. Het gaat daarbij namelijk om de vrijheid van godsdienst en vrijheid van vergaderen.

Alleen als de openbare orde en veiligheid verstoord dreigt te worden kan een burgemeester ingrijpen. Optreden tegen strafbare uitingen tijdens een bijeenkomst valt onder de verantwoordelijkheid van de officier van justitie, zo schrijft de gemeente. 

Burgemeester Weerwind zegt bij ‘betrokken instanties’ navraag te hebben gedaan over de achtergronden van de predikers. Daaruit is niet gebleken dat er een aantoonbare band is tussen de sprekers en vormen van extremisme. 

Wat is er afgesproken?
Hoewel het dus niet verplicht is voor het moskeebestuur om bijeenkomsten met predikers bij de gemeente te melden, had de burgemeester toch graag gezien dat dit was gebeurd. 

In het verleden hebben de moskeebesturen in de stad namelijk ‘vanuit openheid en transparantie’ met elkaar afgesproken dat wél te doen, zo valt te lezen. Het nalaten daarvan is voor de burgemeester en wethouder Froukje de Jonge reden geweest om het moskeebestuur daarop aan te spreken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel