Ar Raza-moskee op vingers getikt door burgemeester

ALMERE • Di 14 november 2017 | 16:39 • Dinsdag 14 november 2017 | 16:39
Burgemeester Franc Weerwind heeft het bestuur van de Almeerse Ar Raza-moskee erop aangesproken dat er vooraf geen melding is gemaakt van de komst van buitenlandse predikers. Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van de PVV.

Het college benadrukt dat het moskeebestuur niet verplicht is melding te doen, maar dat dit wel is afgesproken. 

Aanleiding voor de schriftelijke vragen is een bijeenkomst die de Ar Raza-moskee op 14 oktober hield. De PVV zegt dat buitenlandse predikers die daar spraken op socialmedia uitingen hebben gedaan waarin ze een terrorist verheerlijken.

Kan het gemeentebestuur deze bijeenkomsten verbieden?   
De gemeente wijst in de beantwoording van de schriftelijke vragen erop dat het houden van bijeenkomsten met predikers grondwettelijk is toegestaan. Het gaat daarbij namelijk om de vrijheid van godsdienst en vrijheid van vergaderen.

Alleen als de openbare orde en veiligheid verstoord dreigt te worden kan een burgemeester ingrijpen. Optreden tegen strafbare uitingen tijdens een bijeenkomst valt onder de verantwoordelijkheid van de officier van justitie, zo schrijft de gemeente. 

Burgemeester Weerwind zegt bij ‘betrokken instanties’ navraag te hebben gedaan over de achtergronden van de predikers. Daaruit is niet gebleken dat er een aantoonbare band is tussen de sprekers en vormen van extremisme. 

Wat is er afgesproken?
Hoewel het dus niet verplicht is voor het moskeebestuur om bijeenkomsten met predikers bij de gemeente te melden, had de burgemeester toch graag gezien dat dit was gebeurd. 

In het verleden hebben de moskeebesturen in de stad namelijk ‘vanuit openheid en transparantie’ met elkaar afgesproken dat wél te doen, zo valt te lezen. Het nalaten daarvan is voor de burgemeester en wethouder Froukje de Jonge reden geweest om het moskeebestuur daarop aan te spreken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (9)

 • sjp

    Do 16 november 2017 Donderdag 16 november 2017

  Met de nieuwe aftap- en sleepwet kunnen deze mensen toch goed getraceerd worden? Je kan dan achteraf niet meer zeggen na een aanslag, dat je het niet geweten hebt !

  reageer
 • Asjemenou

    Wo 15 november 2017 Woensdag 15 november 2017

  Het zijn toch allemaal buitenlanders die ene moskee bezoeken, dan zal de prediker ook wel buitenlands zijn of denkt deze burgemeester dat klaas de Vries als imam zal komen prediken?

  reageer
 • Jan

    Wo 15 november 2017 Woensdag 15 november 2017

  Vrijheid van godsdienst is net als de vrijheid van meningsuiting niet absoluut. Of geldt dit alleen als het niet moslims betreft? Aanzetten tot haat en geweld gebeurd dagelijks online tegen bijvoorbeeld Wilders. Maar nog niet één veroordeling. Wilders echter wel vanwege de bekende minder minder uitspraak. Het wordt tijd dat nu eens de ogen open gaan en men eens wat harder optreedt tegen de zogenaamde gebedsruimtes waar men behalve bidden ook onze westerse gebruiken constant tegenspreekt en veroordeelt, daarmee in feite haat zaaiend. En wat gebeurd er nu, op de vingers tikken, alsof het een stout kind betreft!

  reageer
 • wijnschenk

    Wo 15 november 2017 Woensdag 15 november 2017

  op de vingers getikt? probeer dit eens in een moslimland een andere godsdienst prediken!!!! vingers eraf gehakt!!! is helaas de waarheid

  reageer
 • Addergebroed

    Di 14 november 2017 Dinsdag 14 november 2017

  Grondrechtelijke wet "Het gaat daarbij namelijk om de vrijheid van godsdienst en vrijheid van vergaderen". Gemeentewet "Alleen als de openbare orde en veiligheid verstoord dreigt te worden kan een burgemeester ingrijpen". Strafrechtelijke wet "Optreden tegen strafbare uitingen tijdens een bijeenkomst valt onder de verantwoordelijkheid van de officier van justitie, zo schrijft de gemeente". Onder meer de bovenstaande 3 citaten bevestigen de valkuilen van het mensgemaakte rechtssysteem en leggen tevens bloot haar tegenstrijdige gatenkaas wetten, die tevens gevaarlijke vrijheden toestaan en deze vaag of zelfs niet definiëren. Daardoor hebben met name religieus bezeten misdadigers vanuit vooral de koran en leer vrij spel en ruimte, om hun bezetenheid te manifesteren en vanuit hun bezetenheid tegen wie dan ook misdaden te begaan die toegestaan/geoorloofd zijn vanuit de koran en leer in belang van de daaruit gehaalde woorden geloof, islam, moslims, allah enzovoort. En dat geldt net zo voor hen die vanuit de bijbel en leer (of enig ander "heilig" boek en leer) hun bezetenheid manifesteren en vanuit hun bezetenheid misdaden begaan in het belang van hun religieuze denominaties en aanhangers. Een religie is wat dat aangaat een geloofsdemocratie waarbij een meerderheid aan stemmen het wint van een minderheid aan stemmen, ook al zit die meerderheid op het verkeerde spoor. Het recht is krom en religie is het spoor bijster.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Waar zijn de vrouwen ?

    Di 14 november 2017 Dinsdag 14 november 2017

  Blijft bijzonder dat dit toch allemaal kan in Nederland. De intolerantie en de dominantie. Met de paplepel ingegoten. Het wordt tijd dat de overheid eens duidelijkheid verschaft dat intolerantie niet past in een democratisch land. Intolerantie naar vrouwen, intolerantie naar mensen met een andere geaardheid, intolerantie naar afvalligen van de islam, intolerantie naar ongelovigen. Een verlichting zal dit geloof niet snel doornaken gegijzeld door cultuur, dominantie en geweld.

  reageer
 • Mark

    Di 14 november 2017 Dinsdag 14 november 2017

  Buitenlandse haatzaaiers die worden betaald door het buitenland. En de regering is dan nog verbaasd en naief over nepnieuws uit rusland. Wat een naief gedrag.

  reageer
 • Wespennest

    Di 14 november 2017 Dinsdag 14 november 2017

  Bijeenkomsten waar het in het klein geschied. Wat denkt u van bijeenkomsten na werktijd.. Broeinest die steeds warmer worden.

  reageer
 • Hans K

    Di 14 november 2017 Dinsdag 14 november 2017

  Door laten gaan met die predikers en niet stoppen. Door laten gaan en alle bezoekers filmen, registreren en traceren. Daaropvolgend een lijst maken met potentiële verdachten en in de gaten houden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert