Dader steekpartij Al Raza moskee opgepakt na anonieme brief

ALMERE • Vr 21 oktober 2016 | 12:22 • Vrijdag 21 oktober 2016 | 12:22
De voortvluchtige dader van een steekpartij in de Al Raza moskee in Almere is donderdagavond in de buurt van die moskee opgepakt. De politie kwam hem op het spoor na een anonieme brief. Daarin staat dat de veroordeelde man sinds een jaar onderdak krijgt in het moskeegebouw.

Spoorloos verdwenen
De 35-jarige man stak in april 2014 tijdens een ruzie een ander persoon neer. Hij kwam een paar maanden later niet opdagen voor zijn strafzaak en is sindsdien spoorloos. De man werd veroordeeld voor poging tot doodslag. Het gaat om een asielzoeker uit Afghanistan van wie de asielaanvraag is afgewezen.

Anonieme tip 
In een brief aan burgemeester Franc Weerwind schrijven anonieme 'donateurs van de moskee' dat de dader is gevlucht naar Italië en later naar Almere is teruggekeerd. Hij zou volgens de briefschrijvers al een jaar in de moskee verblijven. Weerwind heeft de brief doorgestuurd naar justitie. 

Jaar cel
De politie bracht daarop een bezoek aan de moskee, maar de man werd niet direct aangetroffen. Donderdagavond werd hij alsnog aangehouden op de Carel Willinklaan, vlak bij de moskee. Hij zal zijn celstraf van 12 maanden nu alsnog moeten uitzitten. De politie kan nog niet met zekerheid zeggen of de man inderdaad de afgelopen tijd in de moskee onderdak heeft gekregen. De moskee zegt zelf dat dit niet zo is. 

Klokkenluider(s)
De anonieme klokkenluiders hebben een kopie van hun brief verstuurd aan Omroep Flevoland. In de brief staan meerdere beschuldigingen aan het adres van het moskeebestuur. Zo beklagen ze zich over het gebrek aan openheid over de financiën.

Onderzoek
Justitie was overigens al bezig met een onderzoek naar de Al Raza moskee naar aanleiding van het SBS-programma Undercover in Nederland. Daarin kwam naar voren dat er door voorzitter Ali Karamatali mogelijke illegale religieuze huwelijken worden gesloten. 

Reactie burgemeester
In een reactie op de aanhouding laat burgemeester Franc Weerwind het volgende weten: "Vanzelfsprekend ben ik geïnformeerd door de politie en het OM over de aanhouding. Ze houden mij op de hoogte over het onderzoek en de uitkomsten daarvan."

Moskee ontkent
De Al Raza moskee zegt desgevraagd dat het géén onderdak heeft geboden aan de man. "De moskee is een gebedsplaats. Hier komen mensen bidden. Daarna gaan ze weer naar huis. Alleen als we gasten krijgen uit het buitenland dan kan het zo zijn dat we die voor maximaal één avond onderdak bieden. Maar dat is hier ook niet aan de orde."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel