Begrip voor maatregelen tegen vogelgriep

FLEVOLAND
De aanvullende maatregelen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan, kunnen rekenen op begrip in de provincie. Maandag stelde staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken onder meer een verbod in op de jacht op watervogels. Ook mogen watervogels niet verstoord worden door andere jachtactiviteiten. 

Volgens Hans Ernsten, directeur van Faunabeheer Flevoland, hebben de jagers alle begrip voor het jachtverbod. De verspreiding van de vogelgriep moet ten allen tijde voorkomen worden, stelt hij. Dit kan wel betekenen dat boeren tijdelijk meer overlast hebben van ganzen.

Vogels afschermen
Volgens de nieuwe maatregelen moeten kinderboerderijen zorgen dat bezoekers niet in aanraking kunnen komen met hun vogels. Voor Dorpsboerderij Dronten kan dit inhouden dat de kinderboerderij misschien tijdelijk dicht moet, omdat het kippenhok aan beide kanten open is.

Voor kinderboerderij Beestenbende in Almere zullen de maatregelen naar alle waarschijnlijkheid niet leiden tot sluiting. Bij de bouw van de kippenstallen is er namelijk al rekening mee gehouden dat het terrein van de vogels afgesloten moet kunnen worden voor bezoekers.

Aangescherpte bezoekersregeling
Voor pluimveebedrijven geldt een aangescherpte bezoekersregeling. Dit houdt in dat de stallen niet door buitenstaanders bezocht mogen worden. Volgens Willem Remijnse, voorzitter van de Biologische Pluimveehouderij Verenging moeten de vogels vanwege het verplichte binnen zitten extra worden vermaakt met speeltjes en extra ruwvoer. "Zie het als een soort bezigheidstherapie voor kippen", aldus Remijnse.

Honden aanlijnen
Faunabeheer Flevoland doet een beroep op hondenbezitters om hun huisdier vooral aangelijnd uit te laten. "We moeten voorkomen dat honden watervogels gaan opjagen want zo kan de vogelgriep ook verspreid worden", zegt directeur Hans Ernsten.

Vogelgriep in vijf vragen en antwoorden

 

reacties (1)

  • J litjens

     

    Waarom staat er niks over kinderboerderij in Emmeloord?

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert