Eerste Flevolandse kuikens gevaccineerd tegen vogelgriep

FLEVOLAND • Ma 18 september 2023 | 18:04 • Maandag 18 september 2023 | 18:04

Op twee boerderijen in Flevoland en Overijssel zijn de eerste eendagskuikens gevaccineerd met een vaccin tegen vogelgriep. Daarmee is de veldproef van het ministerie van LNV van start gegaan. In totaal krijgen 1.800 eendagskuikens een vaccin.

In het laboratorium bij Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Lelystad is er de afgelopen tijd veel onderzoek gedaan naar verschillende vaccins tegen vogelgriep. Twee vaccins bleken zeer effectief te zijn tegen de verspreiding. Aan de hand van de resultaten heeft het ministerie toestemming gegeven om de vaccins te laten testen in de praktijk.

Op de twee boerderijen (de precieze locaties zijn geheim) worden de kippen in totaal twee keer gevaccineerd en uitvoerig gemonitord door de onderzoekers. Uit bloedonderzoek moet blijken of er immuniteit bij de kippen wordt opgebouwd. Ook worden een aantal kippen in het lab in Lelystad opzettelijk besmet met het vogelgriepvirus, om de effectiviteit van het vaccin te onderzoeken.

Oplossing voor ophokplicht
Pluimveehouders wachten met smart op een vaccin tegen de vogelgriep. Afgelopen juli werden ze opnieuw opgeschrikt toen er op een pluimveeboerderij in Biddinghuizen de vogelgriep werd gevonden. Dat bedrijf werd geruimd. De kans bestond dat de ophokplicht, die recent daarvoor was opgeheven, opnieuw ingevoerd werd. Ze hopen dat een vaccin een eind maakt aan de uitbraken van vogelgriep.

De proef op de twee boerderijen zal duren tot eind 2025. In de lente van 2024 worden de eerste resultaten verwacht.

Uiteindelijk moet de Europese Unie het vaccin nog goedkeuren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel