Vaccinatie dé oplossing tegen vogelgriep? Pluimveehouder blij met proef

FLEVOLAND • Do 27 juli 2023 | 17:55 • Donderdag 27 juli 2023 | 17:55

Als de proef met het vaccineren van kippen tegen vogelgriep slaagt dan zou dat een uitkomst zijn voor veel pluimveehouders. "Dat zou heel positief zijn. Dan worden de kippen niet meer ziek en hoeven ze ook niet meer geruimd te worden," zegt pluimveehouder Chiel Gielen uit Biddinghuizen.

In september wordt een proef gehouden met het vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep. Dat gebeurt op twee boerderijen, waarvan er één in Flevoland ligt. Waar deze boerderij zich precies bevindt, is niet bekendgemaakt.

Bij een pluimveebedrijf in Biddinghuizen moesten dinsdag 11.000 kippen geruimd worden omdat daar vogelgriep werd geconstateerd. De besmetting vond plaats drie weken na het opheffen van de lange ophoklicht. In een cirkel van tien kilometer geldt nu een vervoersverbod. Eierautomaten in de omgeving mogen wel open blijven. Wat dit betekent voor het eten van eieren en bijvoorbeeld voor de schappen in de supermarkt lees je hier.

Schrik
Gielen over de recente besmetting: "Het is wel altijd weer een schrikmoment als dat gebeurt in de buurt. Wat gaat er gebeuren, wat betekent dit voor jouw bedrijf?" Voor de pluimveehouder komt het nu extra slecht uit omdat hij zich aan het voorbereiden was om de legkippen weg te doen. Ze zijn op leeftijd en daarom moeten er nieuwe komen. Maar in ieder geval mag hij ze de komende 30 dagen niet vervoeren. "Als er in die tijd geen nieuwe uitbraak bij komt dan mogen ze daarna weg."

Onzeker
Gielen had vroeger vrije uitloopkippen maar is daarmee gestopt. Onder andere door strengere wetgeving en een onzekere toekomst. Een vaccin zou voor hem niet gelijk betekenen dat hij weer start met vrije uitloopkippen, omdat hij daarvoor eerst veel aanpassingen moet doen in de ruimte rondom de stal. Toch zou het veel voor zijn bedrijf betekenen: "Ook als de kippen binnen zitten kunnen ze vogelgriep krijgen. Als het aan mijn schoen zit of het waait naar binnen dan kunnen ze al ziek worden."

Kuiken of ei
De vaccins die nu worden getest, kunnen worden ingebracht in de kuikens, maar volgens Bart Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders kan het middel ook met een klein naaldje in het ei worden gespoten voordat het wordt uitgebroed. Op dit moment worden kippen al regelmatig gevaccineerd tegen andere soorten ziektes. Dat kan bijvoorbeeld via een nevel die over de kippen heen wordt gesproeid.

De oplossing
De vaccins die nu zijn ontwikkeld werken in het laboratorium heel goed, kippen worden niet meer ziek en geven het virus ook niet door. De middelen worden straks dus ook in een pluimveebedrijf getest. Als het goed werkt dan is dit dé oplossing voor pluimveehouders en helemaal voor boeren met vrije uitloopkippen zegt Oplaat: "De maatschappij vraagt van ons dat we de dieren naar buiten doen maar daar lopen ze wel een groot risico. Als we de dieren kunnen beschermen met een vaccin dan kunnen ze zorgeloos naar buiten."

De proef in Flevoland zal ruim een jaar duren. De onderzoekers van de Wageningen Universiteit (WUR) zullen de voortgang in de gaten houden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel