50PLUS: "Vogeltentoonstelling moet niet doorgaan"

URK
"Het ministerie is wederom volledig de weg kwijt en speelt met levens van de vogels en de mens". Dat twitterde Freek Appel (50PLUS) van het Waterschap Zuiderzeeland woensdagavond als reactie op de vogeltentoonstelling op Urk. Deze gaat ondanks de vogelgriep gewoon door.

Verspreiden H5N8 virus
Appel vindt dat het houden van zo'n tentoonstelling te veel risico's met zich meebrengt. Dat het niet verboden wordt is volgens hem een fout van het ministerie.
Bij het Open Noord-Nederlandse Kampioenschappen Europese Cultuurvogels komen vogelliefhebbers uit het hele land bij elkaar. De kans dat de dodelijke variant van het H5N8-virus wordt verspreid is volgens Appel te groot.

Appel vreest dat als deze uitbraak niet binnen de perken wordt gehouden, er net zulke grote schade kan ontstaan als twee jaar geleden toen er ook een grote vogelgriep-uitbraak was.
"Er wordt nu gezegd dat het niet gevaarlijk is voor de mens, maar het virus kan muteren. Ik vind het wel ontzettend jammer voor de mensen die werken aan de tentoonstelling maar bij twijfel moet je niet inhalen". 

Geen grondvogels
Overigens zijn er bij de Urker vogeltentoonstelling wel maatregelen genomen. Vogels waar een ophokplicht voor geldt zijn niet welkom. Dat is volgens de organisatie maar een kleine categorie grondvogels zoals fazanten en kwartels. De andere vogels die wel op de vogelshow komen kunnen deze vogelgriep niet krijgen.

Ook de vogeltentoonstelling V.I.O.S. Swifterbant gaat komend weekend ondanks de vogelgriep door. Deze wordt op vrijdagavond en zaterdag gehouden in basisschool De Duykeldam.

reacties (7)

 • Tweety

   

  Van onze lagere overheden hebben wij dus niets te verwachten, er zitten hier nog alwat pluimveehouderijen Kip,Kalkoen,Eend denk dat deze ondernemingen zelf en met spoed een masterplan moeten maken. Tenzij men het makkelijker vind om alsnog na de tragedie de gemeente Urk financieel aansprakelijk te stellen, kan ook.

  reageer
 • Tweety

   

  Van onze lagere overheden hebben wij dus niets te verwachten, er zitten hier nog alwat pluimveehouderijen Kip,Kalkoen,Eend denk dat deze ondernemingen zelf en met spoed een masterplan moeten maken. Tenzij men het makkelijker vind om alsnog na de tragedie de gemeente Urk financieel aansprakelijk te stellen, kan ook.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Appel, zonder enige diergeneeskundige vorming, zal het beter weten. De meeste van die vogels kunnen het vrius helemaal niet dragen. Beter zou zijn het reizen te verbieden. Uiteindelijk reist het virus met vliegend wild of aan de laarzen van de boeren.

  reageer
 • Rubber duck.

   

  Wat maakt nu uit op welke dag je een nieuwjaarsduik doet lekker boeiend en belangrijk, van mijn part plons je morgen of overmorgen in het IJsselmeer, of volgend jaar februari, het interesseert mij niet.

  reageer
 • Wammuswaggel

   

  Tuurlijk, en zodra de kotter het net binnen sleept ontdoe je mij van de veren en verwerkt je mijn vlees in de lekkerbekjes etc. De hanen welke nog leven zullen er niet naar kraaien.

 • Frans

   

  Het is een tentoonstelling door en voor liefhebbers georganiseerd. Die zouden dan toch wel gek zijn als ze het risico niet onderzocht hadden. Ze kunnen wel voor duizenden euro's kwijtraken dan.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rob

   

  Verstandig besluit van 50pPlus Urk, wie zegt dat alle hobbyvogels altijd binnen zitten in een kooitje. Er hoeft maar 1 vogel besmet te zijn toch.

  reageer
 • Tweety

   

  Precies, maar ook "wie zegt dat alle hobbyisten en bezoekers wekenlang in quarantaine hebben gezeten" de mens is ook een verspreidende factor van het virus. Vind het griezelig dat burgemeester en wethouders niet capabel zijn om op te treden daar waar zij al hadden op moeten treden! Wat moeten wij met zo een zwak bestuursapparaat in bange tijden?

 • Tiemen

   

  Urk heeft niet eens een 50 plus partij

 • kees d

   

  Als mijn duiven opgehokt moeten zijn terwijl ze geen vogelgriep kunnen krijgen of doorgeven is mijn bescheiden mening dat wanneer die shows doorgaan mijn duiven gewoon weer gaan vliegen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert