Zorgen over haalbaarheid buitendijkse haven Urk

NOORDOOSTPOLDER
De gemeente Noordoostpolder maakt zich zorgen over de voorgestelde subsidie van de provincie voor de nog aan te leggen maritieme servicehaven bij Urk. Dat schrijft de gemeente in een zienswijze over plannen voor de haven. 

De provincie wil 2,5 miljoen euro beschikbaar stellen uit het programma Zuiderzeegelden van het Rijk. Dat geld kwam vrij de omdat de aanleg van de Zuiderzeespoorlijn tussen de Randstad en het Noorden van het land niet doorging. Noordoostpolder wil alleen meewerken aan het verstrekken van die subsidie als de financiering van de servicehaven helemaal rond is, maar volgens een brief van de provincie is dat nog niet het geval. 

Extra subsidie
De provincie onderzoekt verder of het mogelijk extra geld uit de Zuiderzeegelden te halen om het project te realiseren. De gemeente Noordoostpolder heeft laten weten ook hier tegen te zijn, zeker ook omdat een aantal voor de gemeente interessante activiteiten zijn uitgesloten. Zo wil de gemeente graag een containeroverslag en een publieke kade hebben. 

Economische ontwikkelingen
Noordoostpolder laat in de zienswijze aan de provincie weten overigens positief te staan tegenover de maritieme servicehaven. De ontwikkelingen kunnen voor Noord Flevoland van economische betekenis zijn. 

reacties (11)

 • H J van der Werf

   

  Ik begrijp niet waarom ze het altijd over hetzelfde ontwerp van een buitendijkse haven, die tegen de dijk is aangeplakt. Is het wel goed voor de dijk als er straks constant vrachtwagens overheen denderen? Hebben ze wel goed nagedacht over het polderpeil t.o.v. dijk en de nieuwe haven. Dit is nogal een hoogteverschil.. De laatste jaren wordt het stuk Urkervaart langs het industrieterrein ook steeds meer gebruikt als ligplek voor schepen van aangrenzende bedrijven. Dit zijn doorgaans goedlopende bedrijven, maar vanwege de sluis en bruggen is het lastig hier te komen, en de scheepsgrootte nogal beperkt. Een betere infrastructuur zou hier zeer gewenst zijn. Persoonlijk zou ik er meer naar kijken om een nieuwe (bredere) sluis (12x150m) aan te leggen, met mogelijk een aquaduct. De huidige sluis is sterk verouderd, en mede hierdoor nogal storingsgevoelig Hier liggen mijns inzien veel meer kansen en aanzienlijk minder risico dan een buitendijkse haven. Verbreding en mogelijke verdieping van de Urkervaart zorgt tevens voor extra waterberging van de polder.. Ook is het hierdoor mogelijk in de toekomst de vaart aantrekkelijker te maken voor recreatie..

  reageer
 • AA

   

  Misschien wethouder Herrema overnemen uit Almere dan weet je zeker dat het haalbaar is.

  reageer
 • Jo

   

  Laten ze eerst maar eens hun eigen plannen waarmaken iets met een pleintje wat al 2 service havens gekost heeft

  reageer
 • Snap nie

   

  Toch vindt ik het wel vreemd! Als er een buitendijkse haven wordt aangelegd bij Lelystad dan stelt de provincie zich garand voor de aanleg en exploitatieverliezen en als er een buitendijkse haven bij Urk wordt aangelegd moeten die kosten worden opgehoest door de gemeente Urk. Urk draagt dus direct en indirect mee aan twee buitendijkse havens die ook nog met elkaar concurreren! Want die buitendijkse haven lijkt mij toch niet te worden aangelegd voor de toeristen?

  reageer
 • bestuurder

   

  Dan had Urk niet moeten slapen en hadden ze zich eerder moeten melden.

 • Klaas

   

  Dan heeft Geert Post de Urkers wederom op het verkeerde been gezet. Alles was rond en de contacten met de NOP fantastisch, aldus Geert Post. Geert Post was verbaasd toen de provincie met een voorstel komt. Later begrepen we dat het Geert Post zijn eigen voorstel was en de provincie akkoord was. Hoezo verbaasd?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Luuc

   

  Urk moet de risico's op zich nemen? En Noordoostpolder en Flevoland als er tegenvallers komen er tussen uitknijpen? Ja dat wil iedereen wel ! Urk, begin er niet aan! Huidige havens zijn voldoende, alleen in de zomer is het druk en het haven terrein staat groot gedeelte van het jaar leeg.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Die Luuc zal het weten. De bedrijfshaven is vol en er moet wat bij komen. Anders gaat men toch naar Kampen of Harlingen (lekker buitendijks)

 • Polderaar

   

  Continu is geroepen dat de buitendijkse haven financieel haalbaar was. Nu blijkt opnieuw dat dit niet zo is. Het feit dat Urk extra bedenktijd vraagt, geeft al aan dat er twijfel over de haalbaarheid is. Exploiteer nu eerst maar eens het braakliggende haventerrein en laat de Nop zijn geld investeren in haalbare projecten. Voorwaarde van de provincie zou kunnen zijn om eerst een meer bestuurlijke samenwerking tussen Urk-Nop af te dwingen. Is natuurlijk heel vreemd dat Urk Noordoostpolder in iedere ontwikkeling zo hard nodig heeft, maar dat er van samenwerking geen sprake is.

  reageer
 • Rekenmaar

   

  Verstandig van gemeente Noordoospolder. Geen geld in het water gooien. Als bedrijven er voordeel in zien, dan zal ze dat wat waard moeten zijn.

  reageer
 • Willem

   

  De gemeente Noordoostpolder is de € 2,5 mln. kwijt. Zoals gebruikelijk met de gemeentelijke contracten zitten er vast fouten in dit gemeentelijk contract.

  reageer
 • frits

   

  Terecht standpunt van Noordoostpolder.

  reageer
 • Hans Keuper

   

  Altijd lachen met de amateur-bestuurders van de Gemeente Noordoostpolder. Zelf de ene niet-sluitende business case na het andere financiële miljoenen-debacle, en zich vervolgens 'zorgen maken' ..... Gelukkig in 2018 Gemeenteraadsverkiezingen. Pffffff

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert