Statenlid Wout Jansen: "Hef de provincie maar op"

FLEVOLAND
Statenlid Wout Jansen van 50PLUS is voorstander van het opheffen van de provincie. In het tv-programma Over Flevoland Gesproken dat zaterdag wordt uitgezonden zegt Jansen dat hij zich kan vinden in het voorstel in het verkiezingsprogramma van zijn partij om de provincie als bestuurslaag af te schaffen.

Na anderhalf jaar in de Staten is Jansen naar eigen zeggen tot de conclusie gekomen dat de taken van de provincie overgeheveld kunnen worden naar de gemeenten. 

Wout Jansen staat 24e op de kandidatenlijst van 50PLUS, en denkt aan een campagne om met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer te komen. Hij gaat er van uit dat hij ongeveer 17.000 stemmen nodig heeft voor een Kamerzetel.


reacties (26)

 • '^'^'

   

  Dit standpunt is toe te juichen maar....wie houdt dan de overijverige en van een enorme geldingsdrang gevulde wedhoudertjes in toom? Wedhoudertjes die jeugdzorg in het honderd laten lopen, Flopriades willen organiseren, noodruftige tienermoeders op straat zet, een centrum vol willen bouwen waar niemand wil bouwen ect etc. Als we deze bestuurslaag afschaffen, kunnen we de lag eronder dan gaan runnen als een heus bedrijf? Dus incompetentie belonen met ontslag en competentie met een bescheiden bonus?

  reageer
 • frits

   

  Nee, tegelijk een goed integraal voorstel voor de bestuurlijke herindeling van het decentraal bestuur. Dus in één klap provincies, waterschappen, de kleine gemeenten (bijv. Zeewolde) en bestuurlijke hulpconstructies als veiligheidsregio's en regionale GGD's opheffen, en een stuk of 60 regiogemeenten rondom de centrumsteden invoeren. Vanuit de wetenschappers die de Atlas voor Gemeenten opstellen, is daar al een leer een leuk voorstel voor gedaan. Dat voorstel iets bijschaven (geen gemeentegrenzen dwars door woonplaatsen bijvoorbeeld), en nog eens kritisch kijken naar de centrumfunctie van grensgevallen als Harderwijk, Delft, Almere en de Oost-Groningse steden, en dan ligt er een goed plan.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Provincie OPheffen ? dan met onmiddellijke ingang en geen wachtgeld uitkeren aan partijen die hiermede instemmen. Bespaart ook nog eens 10 miljoen subsidie/investering aan BataviaLand.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Dat wordt LEUC. Hef deze partij en 50+ maar op, dan hebben deze twee personen de tijd om hun schoothondje uit te laten en daarvoor hondenbelasting te betalen.

  reageer
 • LELYstedeling

   

  Als hij voorstelt de provincie op te heffen, waarom zit hij dan nog in Provinciale Staten en ontvangt hij duizenden euro's provinciaal geld. Ik stel voor dat hij zijn zetel me onmiddellijke ingang inlevert en niet meer van allerlei provinciale broodjes mee eet.

  reageer
 • frits

   

  Waarom? Het is juist goed dat iemand die kritisch is zitting heeft in zo'n bestuursorgaan, zo lang als het nog bestaat. Kan jij eraan bijdragen dat de provincie zich niet bemoeit met allerlei taken die eigenlijk bij de gemeente liggen. Bijvoorbeeld de keuze van Dronten om vakantieparken open te stellen voor permanente bewoning. Of de aanleg van een haven bij Urk. Of de aanleg van Flevokust.

 • laat alle reacties zien
 • Boels

   

  Het lijkt mij veel logischer om de Eerste en Tweede Kamer op te heffen: men heeft aldaar de nationale soevereiniteit overgedragen aan Brussel. Praten nu alleen maar over de schande van het aantal toiletbezoeken van behoeftigen.

  reageer
 • Jordi

   

  Kort geleden was de Minister Plassterk bezig met onder andere: de bestuurlijke vernieuwing (minder provincies,minder bestuurslagen dus minder bureaucratie) van Nederland. Het samenvoegen van provincies (van 12 naar 7). één van de partijen die tegen dit voorstel was 50 plus, of dhr. Jansen kent de geschiedenis van "zijn" partij niet of hij wil populair doen en zo het door hem zo gewaardeerde pluche veilig te stellen. Het is maar net wat je wilt geloven.

  reageer
 • frits

   

  Allereerst: dit is geen standpunt van de heer Jansen, maar het standpunt van 50Plus zoals verwoord in hun verkiezingsprogramma. De heer Jansen geeft alleen maar aan dat hij het ook op dit punt met het partijprogramma eens is, ook al is hij statenlid. En dat 50Plus tegen de vorming van zeven provincies was, klopt toch? 50Plus wil helemaal geen provincies meer, dus ook geen zeven.

 • Jan

   

  Jansen heeft gewoon gelijk. Provincies voegen niet meer toe aan de samenleving dan een extra laag bureaucratie. Als opvolger van de oude Bis- en Hertogdommen mag ook deze betuurslaag verdwijnen. De kunstmatige verbinding tussen oost en west Nederland heeft nooit gewerkt. De mentaliteit in het oosten van deze kunstmatige entiteit is volledig verschillend van die in het verstedelijkte westen. Deze provincie heeft nooit bestaansrecht gehad. Jansen heeft de vinger op de zere plek gelegd, deze keer!

  reageer
 • Nopper

   

  Goed idee van de hr. Jansen niet alleen Flevoland opheffen maar alle provincie' s Maar ge zien de partij die hij vertegenwoordigd zal zijn idee geen zoden aan de dijk zetten

  reageer
 • Hannes

   

  Hij zegt ook een gemeentelijke Flevoland, om te voorkomen dat gemeentes elkaar niet kapot concurren maar nog beter samen moeten werken, maar wel onder toezicht van de overheid, om er geen potje van te maken. "Alhoewel" En dat zal nog voorlopig duren voor dat het duidelijk zichtbaar zal zijn. "En de naam Flevoland zal altijd blijven".

  reageer
 • RonH

   

  het enige contact wat ik met de provincie heb is het invullen van de jaarlijkse enquête hoeveel man personeel ik heb... dat vul ik ook wel in als de gemeente of rijk dat opstuurt.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Vooral op het gebied van cultuur / ruimtelijke ordening en bijvoorbeeld industriële activiteiten hebben provincies naar mijn mening een duidelijke meerwaarde. Helaas zitten er een bak "Voor de provincie niet van toepassing zijnde onderwerpen" in de provinciale portefeuille en is het een log , lomp en veel te duur orgaan geworden.

  reageer
 • Ome Joop

   

  Helemaal mee eens. Nu 50+ nog

  reageer
 • Edwin

   

  Goed idee, maar dan iedere provincie opheffen. Kunnen ze ook het wachtgeld voor ambtenaren afschaffen.

  reageer
 • frits

   

  Dat is ook het voorstel van 50plus. Ik ben het er helemaal mee eens. Ook de waterschappen opheffen, en gemeenten samenvoegen tot logische regio's rondom centrumsteden. Voor deze regio zou ik zeggen: NOP en Urk samen. Lelystad, Dronten en het buitengebied van Zeewolde samen. Zeewolde samen met Harderwijk, Ermelo, Putten, Elburg. Almere kan zelfstandig blijven, maar beter deel worden van een agglomeratiebestuur voor Amsterdam.

 • kees d.

   

  Volgens mij is die ouwe baas een beetje de weg kwijt. De provincies zijn er voor om het bestuur dichter bij de bevolking te brengen. Als ik voor provinciale zaken naar Utrecht of Haarlem moet rijden is het bestuur echt niet dicht bij. Mijn stem zal je nooit krijgen.

  reageer
 • frits

   

  Je begrijpt het niet. Het gaat niet om samenvoegen, maar om opheffen provincies. Er zijn dan geen provinciale zaken meer. De gemeenten nemen die taken over, dus juist dichterbij huis. Maar laten we eerlijk zijn: waarvoor moet je als inwoner nu eigenlijk ooit naar de provincie?

 • Trijntje

   

  En daar hebben we Wout Jansen voor nosig? Wil gewoon zelf naar den Haag omdat hij niks voorstelt in het provinciale gedoe. Roeptoeter zonder zelf iets voor elkaar te krijgen, weet niet eens zo te horen wat de taken van de provincie zijn.

  reageer
 • Henk

   

  Slim bedacht van je Wout! Met de hoeveelheid mensen tegenwoordig die overal tegen zijn en alles willen opheffen zit je idd zo in de eerste kamer. Tsja, maar een meerderheid vinden die daadwerkelijk de provincies willen opheffen vindt je nooit. Maar dat weet jij ook wel hé? Wout in de eerste kamer dankzij de onwetende boze stemmer. Go Wout!

  reageer
 • Kobus

   

  Ik hoor Jansen zeggen dat er mogelijk bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen 50Plus ook mee gaat doen. Hé dat is LEUC, met mevrouw van de Watering als lijsttrekker dan toch zeker want je moet je vrouw wel zekerheid geven bij de volgende raadsverkiezingen

  reageer
 • Greb

   

  Volgens mij heeft de ingenieur het niet begrepen. De hele provinciale bestuurslaag opheffen, van alle provincies.

  reageer
 • Kreald Kopdrop

   

  Helemaal mee eens. De provincie is volstrekt overbodig.

  reageer
 • KC

   

  Hoe worden dan de provinciale wegen en vaarwegen dan onderhouden? Er zijn wegen bij die door 3 a 4 gemeenten lopen, zoals de Gooiseweg. Het wordt een grote puinhoop. In de ene gemeente ziet de weg er goed uit, terwijl in een andere gemeente het slecht is. Toen hij wethouder van Lelystad was, was en is het onderhoud slecht. Laat Wout maar eens stoppen met de politiek.

  reageer
 • frits

   

  Ondergeschikte wegen, zoals de Dronterweg, kunnen prima naar de gemeenten. Die onderhouden tegenwoordig wegen in het buitengebied als de Swifterringweg ook al zelf, en dat gaat prima. Echte hoofdroutes met een bovenregionale functie, zoals de Larserweg of Markerwaarddijk, kunnen beter naar Rijkswaterstaat. De brug en Houtribsluis zijn immers ook al van Rijkswaterstaat. Vaarwegen kun je het hetzelfde verdelen. En als gemeenten voortaan de opcenten op de wegenbelasting mogen heffen, net als de provincies nu, hebben ze geld genoeg voor onderhoud.

 • Pimpernel

   

  Rijkswaterstaat? Men kan toch niet eeuwig een overbodig elitaire bestuursorgaan in stand houden! Zou men niet meer moeten willen in deze tijden neergaande conjunctuur. Er word al sinds de jaren tachtig bezuinigd een deel van de bevolking crepeert en is hun eer ontnomen, de geldsmijterij moet ophouden deze vriendencultuur moet verdwijnen.

 • Arjan

   

  Wegen die nu onder de provincie vallen, zouden dan onder Rijkswaterstaat kunnen gaan vallen.

 • Thomas

   

  Het laat wederom zien dat men bij de bejaardenpartij geen idee heeft waar ze over praten. Nou goed, dan moet een jongere als ik die nog niet seniel is geworden, het maar voorkauwen: De provincie regelt het openbaar vervoer omdat dat niet op een ander niveau kan. De provincie zorgt dat jij geen chemisch afvaldepot in je tuin gedumpt krijgt doordat ze via de Provinciale Ruimtelijke Verordening de ruimtelijke ordening beïnvloeden. De provincie kan gemeentes onder curatele stellen als het er bestuurlijk of financieel een chaos is, en de gemeente laat zien dat ze daar niet uit kunnen komen.

  reageer
 • ronH

   

  heel apart hoe snel mensen kunnen denken dat iets niet kan. aardsconservatisme heet dat. Kan altijd. Gewoon afh. vh onderwerp verdelen naar rijk of gemeente. en vervallen er automatische een aantal taken die allang elders worden gedaan. Bij OV en waterbeheer werkt men al lang als een symbiose dus kan het ook als er 1 vd 2 lagen wegvalt. als we dan ook Europa nog afschaffen scheelt dat 2 bestuurslagen.

 • Alex

   

  Flevoland verzorgt het openbaar vervoer helemaal niet. Almere en Lelystad regelen het stadbusvervoer zelf, en Almere ook het streekvervoer. De streeklijnen in de rest van de provincie Flevoland worden vanuit Arnhem of Leeuwarden geregeld, dus ver weg van deze regio vandaan. En alle gemeenten in Nederland zijn zelf verantwoordelijk voor het leerlingenvervoer en WMO-vervoer. Wel zo logisch en efficiënt om ze dan ook het openbaar vervoer te laten regelen; dan kan er eindelijk een geïntegreerd systeem komen. Treindiensten en langeafstandsbussen onder verantwoordelijkheid van het ministerie van I&M, of gewoon privaat geregeld (zoals Flixbus en Eurolines).

 • frits

   

  Laat me niet lachen. De gemeenten regelden het openbaar vervoer tot begin deze eeuw ook nog zelf. Ging prima. Stadsregio Amsterdam maar bijvoorbeeld ook Almere en Lelystad doen het nu ook nog zelf. Chemische afvaldepots worden gecontroleerd door de Omgevinsgdiensten, waarin de gemeenten en de provincie samenwerken; maar dat kunnen die Omgevingsdiensten ook zonder de provincie als bestuursorgaan. En de basis voor de ruimtelijke ordening ligt in de gemeentelijke bestemmingsplannen. Toezicht op gemeentefinanciën kan prima door het ministerie van binnenlandse zaken gedaan worden; dit ministerie gaat immers ook over de verdeling van de gelden uit het Gemeentefonds.

 • Rob

   

  Hef Dhr. Wout Jansen maar op, de beste man staat nou niet bepaald bekend om zijn uitstekende ideeën.

  reageer
 • Rinus

   

  Helemaal mee eens. Hoe was zijn D66 wethouderschap in Zeewolde?

 • Jan

   

  Volledig mee eens. Mijn stem heb je!

  reageer
 • Pimpernel

   

  Helemaal gelijk het is een overblijfsel uit een feodaal tijdperk en wordt heden alleen misbruikt als machtsfactor. Deze heren kosten alleen maar geld en lopen alleen maar met een bobbel in de broek rond en dat op onze kosten.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Dat is wel aardig maar dan is het risico dat Zuidelijk-Flevoland bij Noord-Holland zal komen en plots moet gaan bijdragen aan de bodemloze financiën daar in de Amsterdam regio. Het beste zou dan zijn de NOP bij Over-IJssel. Flevoland geheel bij Gelderland of opgedeeld bij Gelderland en Utrecht. Overigens zou op het oude land ook wel het nodige heringedeeld mogen worden. En dat hoeft niet langs de oude provincie-grenzen! Je kunt een paar provinciehuizen sluiten en weg met al het bestuur daarin.

  reageer
 • Brembo Brukker

   

  Nee, niet herverdelen. Maar alle provincies opheffen. Dan zijn we van een volstrekt overbodige bestuurslaag af.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert