SC Emmeloord voetbalt niet meer op kunstgras

EMMELOORD • Di 29 november 2016 | 23:47 • Dinsdag 29 november 2016 | 23:47
Sportclub Emmeloord voetbalt niet meer op het kunstgrasveld. Dat heeft het bestuur maandag besloten. Aanleiding zijn onderzoeksresultaten die het afgelopen weekend bekend zijn gemaakt. Daaruit blijkt dat er vaak te hoge concentraties kankerverwekkende stoffen in het rubbergranulaat zitten. Dat granulaat wordt uitgestrooid over kunstgrasvelden zodat ze lijken op een echt grasveld.

Flexibele opstelling
SC Emmeloord verwacht de komende tijd een flexibele opstelling van de leden, omdat er nu alleen nog op de grasvelden getraind kan worden. De verwachting is dat de jeugdteams nu nog maar één keer per week kunnen trainen. SC Emmeloord heeft de beschikking over één kunstgrasveld en anderhalf grasveld.

SC Emmeloord wacht nu het onderzoek van het RIVM af voordat de voetbalclub een definitief besluit neemt over het kunstgrasveld. De uitkomsten van het onderzoek van het RIVM worden half december verwacht.

Flevo Boys
Flevoboys dat drie kunstgrasvelden op hetzelfde complex heeft blijft daarop voetballen. Het bestuur vindt het een erg lastige keuze en heeft er begrip voor als ouders hun kind thuis houden. De club heeft weinig keuze. Ze hebben nog maar weinig grasvelden.

Dinsdagochtend maakte AS'80 uit Almere bekend niet meer op kunstsgras te spelen

Deel artikel

reacties (9)

 • Tsja

    Di 29 november 2016 Dinsdag 29 november 2016

  Wacht maar tot er kanker bij je geconstateerd wordt. Neem van mij aan dat je hele wereld op dat moment instort. Ja ik kan het weten. Dus weg met die troep.

  reageer
 • Flevo Boys

    Di 29 november 2016 Dinsdag 29 november 2016

  Voor sommigen was afgelopen zaterdag al de laatste wedstrijd voor de winterstop. Wij spelen nog 1 wedstrijd tot winterstop en dus tot officiële uitslag half december. Had dit besluit dan paar maanden geleden al genomen bij de eerste berichten. Dat ene weekend zou het verschil ook niet maken maar brengt wel boel onrust.

  reageer
 • Ouder

    Di 29 november 2016 Dinsdag 29 november 2016

  Is dit het officiele standpunt van FlevoBoys? Zo ja, dan weet ik hoe die over de veiligheid van hun (jeugd)leden denken. Dan laat ik mijn kinderen bij Emmeloord voetballen die wel zorg kunnen en willen dragen voor mijn kinderen.

 • Bezorgd!

    Di 29 november 2016 Dinsdag 29 november 2016

  Om onrust te voorkomen spelen en trainen we lekker door? Dat de gebruikte rubbervulling kankerverwekkende stoffen bevat is wel duidelijk inmiddels.

 • Judith

    Di 29 november 2016 Dinsdag 29 november 2016

  Hoe zit het met de andere clubs in de polder? Wat gaan die doen?

  reageer
 • kees d.

    Di 29 november 2016 Dinsdag 29 november 2016

  Rubbergranulaat wordt gemaakt van autobanden. Autobanden en rubbergranulaat zijn alleen kankerverwekkend als het spul in brand staat. Ik geloof niet dat sportverenigingen hun hele dure kunstgrasvelden in brand steken voor de wedstrijd of training. Deze velden zijn aangelegd van gemeenschapsgeld om door te kunnen sporten bij zware regenval. Het niet meer gebruiken van deze velden is kapitaal vernietiging van kapitaal dat sportverenigingen niet bezitten.

  reageer
 • Bezorgd!

    Di 29 november 2016 Dinsdag 29 november 2016

  Tja, asbest was ook ooit eens veilig en geweldig. Inmiddels weten we beter en gebruiken dit niet meer.

 • Robbie

    Di 29 november 2016 Dinsdag 29 november 2016

  Ik vind de reacties maar overdreven

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Moo

    Di 29 november 2016 Dinsdag 29 november 2016

  Mag ik hieruit concluderen dat SCE ook geen uitwedstrijden op kunstgras gaat spelen? Dit zou namelijk erg tegenstrijdig zijn met hun visie....

  reageer
 • Bezorgd!

    Di 29 november 2016 Dinsdag 29 november 2016

  Bijzondere insteek van Flevo Boys. We hebben weinig grasvelden, dus speel maar rustig verder op de velden waar kankerverwekkende stoffen in zitten? Jammer dat er risico's genomen worden met de gezondheid van de leden. Inmiddels is wel duidelijk dat er daadwerkelijk kankerverwekkende stoffen in het granulaat zitten. Alleen de bandenbranche probeert nog vol te houden dat het geen consumentenproduct is en dat het dus geoorloofd is volgens de regeltjes. Bron Nos.nl: De resultaten van de zestig onderzoeken laten een duidelijk beeld zien. Alle velden zijn onderzocht op acht aantoonbaar kankerverwekkende stoffen. Van de acht stoffen zijn er vier die op veel velden in hogere concentraties zijn aangetroffen. Gemiddeld overschrijden deze stoffen de normen voor consumentenproducten tussen de 1,5 en 3,7 keer. Op de meest vervuilde velden zijn concentraties gevonden van stoffen die zelfs zes keer deze norm overschrijden. Op twee na bevatten alle velden minimaal één kankerverwekkende stof met een hogere concentratie dan bij consumentenproducten is toegestaan. Bij meer dan de helft van de velden zijn zelfs vier kankerverwekkende stoffen met hogere concentraties gevonden. Veilig Op dit moment is de consumentennorm niet van toepassing op rubbergranulaat. De velden voldoen daarom aan alle officiële eisen en de bandenbranche beschouwt de velden als veilig. Een aantal wetenschappers vindt echter dat rubbergranulaatkorrels moeten worden beoordeeld als een consumentenproduct, omdat sporters huidcontact maken met de korrels en kinderen de korrels in hun mond kunnen krijgen. Het Europees Parlement in Brussel denkt momenteel na over de vraag of de korrels op de velden inderdaad als consumentenproduct moeten worden gezien. Hoogleraar toxicologie Martin van den Berg is een van de wetenschappers die vinden dat de strengere norm zou moeten gelden voor rubbergranulaatkorrels. "De cijfers laten op bijna alle velden hoge waarden zien bij een aantal aantoonbaar kankerverwekkende stoffen. Zeker bij materialen waar kinderen mee spelen of die ze in hun mond kunnen doen, moet je dat om gezondheidsredenen niet willen."

  reageer
 • Moo

    Di 29 november 2016 Dinsdag 29 november 2016

  Mischien is het slim om het officiële onderzoek van de RIVM af te wachten voordat men van alles gaat speculeren. ..

 • Pimpernel

    Di 29 november 2016 Dinsdag 29 november 2016

  Opmerkelijk dat een bedrijf als ten Cate haar producten wereldwijd uitrolt zonder het ook maar te onderzoeken of het wel geschikt is voor de mens. Er zullen nu wel forse claims komen. Vooral gezien de strenge Europese kwaliteit eisen met de daaraan verbonden verantwoordelijkheden van de producent.

  reageer
 • Tuuk

    Di 29 november 2016 Dinsdag 29 november 2016

  En dat zal 1 van de redenen zijn dat er gezegd word dat het niet gevaarlijk is! Ten Cate en RIVM hebben monopolypositie he! Geloof nooit dat Ten Cate toe zal geven dat ze op de hoogte zijn van de gevaren van de korrels, en het RIVM is allang niet meer onafhankelijk! Mijn kind voetbalt gelukkig niet op kunstgras!

 • AA

    Di 29 november 2016 Dinsdag 29 november 2016

  Ten Cate is geen partij in deze discussie, deze maakt het kunstgras. Dat is veilig. De leverancier van de kunstgrasvelden bepaalt samen met zijn klant welke vulling gebruikt gaat worden. De vulling van rubber blijkt nu schadelijk te zijn. Alternatieven zijn kokos of kurk granulaat.

 • Zeewoldernaar

    Di 29 november 2016 Dinsdag 29 november 2016

  De voetbalvelden in Zeewolde hebben ook al lange tijd kunstgras. De waterafvoer van deze velden komen uit in de naastgelegen sloot.Er is een periode geweest dat er veel zieke honden waren die in die sloot gezwommen hadden. Ik vroeg me toen al af of er een verband was met hetgeen van de velden wegspoelde in de sloot, en dat vermoeden wordt nu verstrekt. Er zouden dus ook eens watermonsters gemaakt moeten worden na regenval.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert