Beheer Oostvaardersplassen overgedragen aan Flevoland

FLEVOLAND • Wo 7 december 2016 | 14:30 • Woensdag 7 december 2016 | 14:30
Het beheer van de Oostvaardersplassen is woensdag door het Rijk officieel overgedragen aan de provincie Flevoland. Die mag voortaan beslissen of grote grazers worden afgeschoten als ze onnodig lijden. Woensdagmiddag heeft Commissaris van de Koning Verbeek de overeenkomst ondertekend. 

Discussie over beheer
Het beheer van het natuurgebied tussen Almere en Lelystad ligt vaak onder vuur. In het gebied loopt een grote populatie edelherten, konikpaarden en heckrunderen. Deze zijn daar uitgezet en kunnen niet naar andere natuurgebieden om voedsel te vinden. Van de in totaal 5000 grote grazers worden er elke winter honderden dieren uit hun lijden verlost.

Jaarlijks wordt ongeveer een kwart van de dieren doodgeschoten. Een plan om de dieren meer ruimte te geven, mislukte in 2012.

Hoe gaat dit verder?
De discussie over hoe dit aangepakt moet worden, lijkt nu opnieuw te worden gevoerd in Provinciale Staten van Flevoland. Mogelijk komt de provincie met een nieuwe aanpak. Tot die tijd gaat de huidige aanpak door.

[https://twitter.com/cdkflevoland/status/806489147095547904]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel