Beheer Oostvaardersplassen overgedragen aan Flevoland

FLEVOLAND • Wo 7 december 2016 | 14:30 • Woensdag 7 december 2016 | 14:30
Het beheer van de Oostvaardersplassen is woensdag door het Rijk officieel overgedragen aan de provincie Flevoland. Die mag voortaan beslissen of grote grazers worden afgeschoten als ze onnodig lijden. Woensdagmiddag heeft Commissaris van de Koning Verbeek de overeenkomst ondertekend. 

Discussie over beheer
Het beheer van het natuurgebied tussen Almere en Lelystad ligt vaak onder vuur. In het gebied loopt een grote populatie edelherten, konikpaarden en heckrunderen. Deze zijn daar uitgezet en kunnen niet naar andere natuurgebieden om voedsel te vinden. Van de in totaal 5000 grote grazers worden er elke winter honderden dieren uit hun lijden verlost.

Jaarlijks wordt ongeveer een kwart van de dieren doodgeschoten. Een plan om de dieren meer ruimte te geven, mislukte in 2012.

Hoe gaat dit verder?
De discussie over hoe dit aangepakt moet worden, lijkt nu opnieuw te worden gevoerd in Provinciale Staten van Flevoland. Mogelijk komt de provincie met een nieuwe aanpak. Tot die tijd gaat de huidige aanpak door.

[https://twitter.com/cdkflevoland/status/806489147095547904]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (8)

 • Erica Hennekes

    Vr 9 december 2016 Vrijdag 9 december 2016

  Door overbegrazing ontstaat een kaal en verwoest landschap. In de Amsterdamse Waterleiding duinen en het Deelerwoud is het kwartje al gevallen en gaat men de kuddes beheren. D.w.z. jaarlijks door afschot op een vastgesteld aantal houden, waardoor de dieren niet hongeren en er ook biotoop voor andere dieren overblijft.Dit gebeurt in nagenoeg alle natuurgebieden waar geen roofdieren voorkomen. In de OVP hebben de grazers alle rietkragen en oeverbeplanting weggegraasd. De hongerige paarden krabben 's winters met hun hoeven rietwortels uit de sloten tot een diepte van 50cm. De enorme strook vlier langs het spoor is door de hongerige herten volledig gesloopt. Ooit broedgelegenheid voor talloze vogelsoorten. Nu worden vaak mooie plaatjes getoond van het Oostvaardersveld om de OVP te promoten. In dit aangrenzende gebied, onderdeel van de -plassen is er wel normaal kuddebeheer en dus geen verhongering en kaalslag.

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

    Wo 7 december 2016 Woensdag 7 december 2016

  Dit geeft hoop op een einde aan de jaarlijks terugkerende ellende in de Oostvaardersplassen. Dan komt er ook een einde aan de steeds weer terugkerende discussies en kan dit natuurgebied zich herstellen van de huidige overbegrazing. Ik hoop, dat Provinciale Staten snel tot een ander beleid zullen kunnen komen zonder tegenwerking van de aanhangers van het huidige beleid. Ik vind het onbegrijpelijk dat er mensen zijn, die het leuk of interessant vinden om ruim 4000 koeien, paarden en herten maandenlang te laten verhongeren om er uiteindelijk als nog 1200- 1500 af te afschieten, omdat ze het eind van de winter niet halen.

  reageer
 • Leve de ovp

    Wo 7 december 2016 Woensdag 7 december 2016

  Verleg uw protest eens richting veehouders wiens dieren geen verschil sprietjes gras krijgen of zien. Welke kalveren of veulens en biggen direct bij de moeder worden weggehaald. Geiten bokken en stierenkalveren die direct naar de magere Hein gebracht worden. Alle tegenstanders van de ovp zijn voorstanders van de kiloknaller en gemanipuleerd vlees.

 • De ingenieur

    Wo 7 december 2016 Woensdag 7 december 2016

  Is het afschotbeleid nu echt het belangrijkste? Veel belangrijker is om de plassen te herstellen en die kaalgevreten vlakte om te draaien. Ook moet het gebied veel toegankelijker worden door een parkweg waardoor de belastingbetalers er ook eens wat aan hebben. Een paar uitkijkposten buitenaf is volkomen ontoereikend.

  reageer
 • Barbara

    Wo 7 december 2016 Woensdag 7 december 2016

  Twitter Leen Verbeek ‎@cdkflevoland Zojuist document "Overdracht grote grazers Oostvaardersplassen" , overeenkomst met staatssecretaris EZ,Martijn van DaM, getekend! Getekend met een uitroepteken! Die blijdschap kan niets anders inhouden dan dat het beleid van de Oostvaardersplassen grondig wordt herzien louter ten behoeve van het dierenwelzijn..

  reageer
 • R

    Wo 7 december 2016 Woensdag 7 december 2016

  Plant er wat meer bomen of struiken war de dieren van houden om te grazen plant er nieuw gras waar de dieren kunnen grazen. Of vorm ze tijdens deze periode bij dan hoef je ze niet af te schieten.

  reageer
 • Dirk Zaan

    Wo 7 december 2016 Woensdag 7 december 2016

  Er is veel te veel vee waardoor alles kaalgevreten raakt. De natuur laat alles vanzelf groeien en je hoeft het niet te planten. Maar er moet wel een kans zijn.

 • laat alle reacties zien
 • Henk

    Wo 7 december 2016 Woensdag 7 december 2016

  Ik ben zo bang dat de eentonige inrichting ook door de Provincie niet zal worden doorbroken. Dus nog steeds zelfde kale vlaktes a la Oostvaardersplassen.

  reageer
 • Leve de ovp

    Wo 7 december 2016 Woensdag 7 december 2016

  Daar heb je gelijk in. Het huidige beleid zal niet zonder slag of stoot doorbroken worden. Ga je de aantallen terugbrengen, ontstaat er drang tot aanvulling. Ga je bijvoeren krijg je meer dieren. Laat lekker gaan zo die gaat!

 • Trijn

    Wo 7 december 2016 Woensdag 7 december 2016

  Nou ik zou zeggen maak alles maar af dat is toch de bedoeling. De Nederlandse regering en gemeentes doen niets liever dan beesten te laten verhongeren en afschieten. Hoeveel beesten hier al vermoord zijn wegens wanbeleid is haast niet te geloven.

  reageer
 • .\/\/.

    Wo 7 december 2016 Woensdag 7 december 2016

  Nou, dan kan het geloei en gemekker weer losbarsten.

  reageer
 • Ed

    Do 8 december 2016 Donderdag 8 december 2016

  Tjonge wat een humor......Inhoudelijk niets te melden?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert