'Taxioorlog rond station Centrum'

ALMERE • Di 10 januari 2017 | 17:18 • Dinsdag 10 januari 2017 | 17:18
Almere is het toneel van een taxioorlog. Dat verklaren verschillende chauffeurs tegenover Omroep Flevoland. Volgens hen is het vooral bij station Almere Centrum een chaos. Ze vertellen over chauffeurs die elkaar bedreigen en intimideren om klanten binnen te halen. Klanten zouden met regelmaat worden opgelicht met veel te hoge ritprijzen en opzettelijk omrijden. Het station wordt door sommige chauffeurs vergeleken met het Wilde Westen.  

Volgens de Taxiwet zijn klanten vrij om te kiezen bij wie ze instappen. Het is chauffeurs niet toegestaan zich te bemoeien met de keuze van de klant. Maar volgens de chauffeurs worden in Almere 'andere regels' gebruikt. De klant dient in te stappen bij de eerste taxi in de rij, en als die dat niet doet, volgt er trammelant. Volgens de chauffeurs worden dagelijks de deuren van taxi's opengetrokken en krijgen klanten te horen dat ze in een andere taxi moeten stappen.

Aangifte na klappen
Eén chauffeur heeft eind vorig jaar aangifte gedaan van mishandeling. Hij zegt klappen te hebben gekregen van een andere taxichauffeur toen een klant besloot bij hem in de auto te stappen. De politie bevestigt de aangifte. De verdachte moet binnenkort voorkomen. Volgens de aangevallen chauffeur is fysiek geweld geen uitzondering. 

Gemeente wil nog niet ingrijpen
De gemeente Almere laat weten in gesprek te zijn met verschillende taxiondernemingen over de spanningen op het station. Volgens een woordvoerder ziet de gemeente hooguit een faciliterende rol voor zich weggelegd. Chauffeurs zien liever dat de gemeente handhaaft. Ze geven de voorkeur aan het Amsterdamse systeem waar alleen gerenommeerde rijders toegang hebben tot standplaatsen achter een slagboom.   

Schriftelijke vragen
De VVD heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de situatie. De partij wil van burgemeester en wethouders onder meer weten welke mogelijkheden er zijn om strenger toe te zien op de wijze waarop taxichauffeurs te werk gaan. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel