Taxichauffeurs balen van nieuwe standplaats op Mandelaplein

ALMERE • Do 22 december 2022 | 6:21 • Donderdag 22 december 2022 | 6:21

Taxichauffeurs in Almere zijn niet te spreken over hun nieuwe taxistandplaats op het Mandelaplein, achter station Almere Centrum. De chauffeurs hebben een lijst met klachten en bovenaan staat dat de plek niet goed te vinden is voor de klanten. De chauffeurs klagen ook over het ontbreken van toiletten op of rond het Mandelaplein.

Ook een overkapping ontbreekt, waardoor klanten en chauffeurs niet kunnen schuilen als het slecht weer is. De grote vuilnisbakken naast de taxistandplaats worden als onprettig ervaren en het laden en lossen van vrachtwagens geeft veel gedoe en leidt zelfs regelmatig tot discussies met de taxichauffeurs.

Omer Gul werkt al 14 jaar als taxichauffeur in Almere. Volgens hem zijn er veel problemen, waarmee hij en zijn collega's te kampen hebben sinds de opknapbeurt van het station. Volgens hem is de taxistandplaats lastig te vinden: "Buitenlandse mensen die uit Duitsland, Engeland en Italië komen, zien geen taxi. Wat doen ze dan, ze bellen een collega die hen komt ophalen. Wij zijn niet zichtbaar en het wordt niet goed aangegeven." In de stationshal hangt wel een bord dat naar de taxistandplaats verwijst, maar dat vinden de chauffeurs niet voldoende.

De chauffeurs stonden voorheen onder station Almere Centrum en tijdens de verbouwing van het station verhuisden ze tijdelijk naar de P.J. Oudweg, iets verderop. Nu hebben ze van de gemeente dus het Mandelaplein toegewezen gekregen als taxistandplaats.

Halvering van het aantal klanten
Volgens Gul gaat het de afgelopen jaren niet goed met de taxibranche in Almere. Chauffeurs zagen hun inkomsten steeds verder dalen. Gul: "Vroeger kreeg je veertig, vijftig klanten per dag. Nu mag je blij zijn als het twintig klanten zijn."

Zo ver staan de taxi's van het station vandaan.

Zijn verhaal wordt door zijn collega Orhan Ayar bevestigd. Ook hij werkt 14 jaar als taxichauffeur en heeft het de laatste tijd zo moeilijk, dat hij besloten heeft om ermee te stoppen. Ayar gaat over twee maanden een opleiding volgen om rijinstructeur te worden.

'Gemeente in gesprek met taxichauffeurs'
De gemeente zegt op de hoogte te zijn van de klachten. Een deel daarvan is verholpen: zo rijdt het inmiddels beter door op de weg waar ook vrachtwagenchauffeurs gebruik van maken, en zijn de oude taxiborden verwijderd.

De gemeente geeft wel toe dat een aantal zaken iets langer op zich laat wachten. "Zoals de definitieve bewegwijzering in de openbare ruimte, de definitieve verlichting, het aansluiten van de dynamische paal en het weghalen van de tijdelijke obstakels op de Landdrostdreef. Momenteel vinden er afrondende werkzaamheden plaats. De verwachting is dat begin volgend jaar alles gereed zal zijn."

De gemeente constateert verder dat de taxiondernemers niet zijn verenigd, 'waardoor de samenstelling van de gesprekspartners wisselt.' Afgesproken is dat taxichauffeurs bij vragen en klachten contact kunnen opnemen met de wijkregisseur."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel