Huismus dwarsboomt sanering asbestdaken

LELYSTAD • Vr 24 februari 2017 | 17:28 • Vrijdag 24 februari 2017 | 17:28
De huismus zorgt voor een enorme vertraging bij de sanering van asbestdaken in Lelystad. Inwoners die een ontheffing hebben aangevraagd om hun dak te vervangen moeten eerst onderzoeken of de mus nog onder hun dak verblijft of broedt.

Is dat het geval, dan mag er niet gesaneerd worden totdat het broedseizoen is afgelopen. Dat is eind augustus. De huismus is namelijk een beschermde diersoort. Wie de mus verstoort, riskeert volgens de nieuwe Natuurwet drie jaar gevangenisstraf en/of een boete van maximaal 75.000 euro, al zijn deze straffen en bedragen volgens de Vogelbescherming tot nu toe nooit opgelegd.

Onderzoek
Een onderzoek is met zo'n 3.000 euro niet goedkoop. Voor dat geld komen specialisten met verrekijkers en kleine cameraatjes kijken waar de mus zich ophoudt en wordt een rapport gemaakt. De gemeente Lelystad raadt inwoners nu aan om per wijk zo'n onderzoek te doen. Dat is veel goedkoper, want dan kunnen de kosten gedeeld worden.

Maatregelen treffen
Als het onderzoek is afgelopen en de huismus niet meer broedt, dan zijn bewoners verplicht voorzorgsmaatregelen te treffen. Ze moeten bijvoorbeeld zorgen voor alternatieve broedplaatsen met nestkastjes. Ook moeten ze het met gaas voor de mussen onmogelijk maken om nog onder het dak te komen. Pas daarna kunnen de aannemers aan de slag met het verwijderen van het asbest en het plaatsen van nieuwe daken. Dat kan dan maar voor korte tijd, want in de herfst en winter kan er vanwege de arbeidsomstandigheden niet op het dak worden gewerkt.

Ontheffing
Het saneren van een dak mag pas gebeuren nadat bij de provincie een ontheffing is aangevraagd. De gemeente en provincie zijn nu in overleg om te kijken hoe ze de procedures kunnen vergemakkelijken.

reacties (39)

 • Stevie

   

  Klopt, omdat er asbest in zit. Maar als het meezit dus straks weer wel...

  reageer
 • Ed

   

  Nee, de mannetjes zijn nu al geschikte plekken aan het voorbereiden; wist ik ook niet hoor. Waar internet al niet goed voor is. Dus wachten tot ná het broedseizoen dan maar. Kafka in de polder.

  reageer
 • JS

   

  Was het maar zo eenvoudig

  reageer
 • Frida

   

  €3000 om te gaan kijken of er in de wijk musjes zouden nestelen,ik ben in ieder geval niet bereid om ook maar een euro cent daar toe te gaan aan bijdragen.Een belachelijke reactie om te gaan zeggen dat je dan maar geen huis met asbest moest gaan kopen,tot 1984 aan toe is er in elk huis in Lelystad asbest gebruikt en er wordt nog steeds asbest gebruikt,de grond waar voorheen de schouw vol met huizen stond,is nog steeds vervuilt maar dat mag niet worden gezegd.Trouwens waar is dan die verwijderde grond gebleven. En het rijk en gemeente hebben daar totaal niets tegen ondernomen, alleen maar aan verdiend.De fabriek die dat maakte stond eerst in Nederland,verhuisde naar Belgie en heeft daar vorig jaar het drinkwater vervuilt door lozing in het water.Het idee van purschuim spreekt mij aan,jammer voor de mus,ga maar broeden in het stads gebouw van de gemeente,ruimte zat daar.

  reageer
 • Jan

   

  Stapelgek dit land soms.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • CJW

   

  Als ze even opschieten, het is nog geen broedseizoen, kan er in korte tijd heel wat werk verzet worden.

  reageer
 • Jeroen

   

  Gewoon het project temporiseren tot na het broed seizoen. Kosten, ten laste van de Wetgever natuurlijk! En niet de Burger!

  reageer
 • Peter

   

  Ik zal geen oordeel vellen over de zin en onzin van deze situatie maar heb toch techt wel veel vraagtekens bij deze informatie. Bewoners zijn verplicht om de asbestdaken te saneren dus hoezo eerst onderzoeksplicht? Zijn de eigenaren van deze huizen vooraf geinformeerd dat zij een onderzoekssplicht hebben? Wordt elk nieuw te bouwen huis al voorzien van maatregelen waardoor de huismus neit meer onder de daken kan broeden? De daken moeten worden gesaneerd vanwege de volksgezondheid maar nu heeft de huismus voorrang? Ach als de mens uitsterft zijn er ook geen regles meer nodig. Zal het Rijk en/of de Gemeente nu de burgers tegemoet komen of te hulp schieten?

  reageer
 • Jan

   

  In Lelystad bedoelen ze dit met "Onze huismus": http://www.citymarketinglelystad.nl/wp-content/uploads/2014/01/Onze-Huismus.jpg

  reageer
 • Thomas

   

  Tip: Haal eerst alle nesten weg, spuit de openingen vol purschuim, wacht een maand, doe daarna pas de verplichte asbest-melding dat je je dak gaat vervangen, dan weet je altijd dat het 'onderzoek' in je voordeel uitvalt. Scheelt duizenden euro's. Als er milieu-zeurders zijn die het daarmee oneens zijn: trek je portemonnee en vergoed de kosten. Zo niet, dan niet klagen, het is niet jouw geld en dus niet jouw beslissing.

  reageer
 • De huismus

   

  HeBrand ik eindelijk een mooi plekje om mijn jongen groot te brengen moet ik weer verhuizen jammer!

  reageer
 • H. Mus

   

  Bijzonder, voor een mishandeling van een medemens krijg je een taakstraf van een paar uur schoffelen, maar als je mus dwars zit met een beetje pech drie jaar in de bajes. 6

  reageer
 • Ed

   

  Boeren ontvangen in het algemeen allerhande subsidies. En ook is er een schadevergoeding voor vraatschade veroorzaakt door ganzen. Waarmee ik niet wil zeggen dat ze geen reden tot klagen henbben....

  reageer
 • JS

   

  Bij wie kan ik een claim indienen van alle schade die de mus aanricht aan ons huis. Bij de Gemeente?????

  reageer
 • Koos

   

  De huismus was onlangs weer de meest getelde vogel in Nederland. Hoezo bedreigd? Doen we ook moeilijk over de vliegen die op onze voorruit kapotslaan? Of de wormen die we doden tijdens het spitten in de tuin? Of de zilvervisjes die we met chemicalien uit de spuitbus vergassen?

  reageer
 • Positivo

   

  Hoe kan ik gaas op mijn dak bevestigen tegen de musjes, terwijl de bewoner totaal niets aan het dak mag doen. We mogen zelfs de dakgoot niet schoonmaken. Dit mogen we dus zelf niet eens. ???

  reageer
 • Nopper

   

  Boeren klagen wel maar ontvangen niets.

  reageer
 • mam

   

  Dat dacht ik nu ook. Het broedseizoen begint pas in mei. Dus nog drie maanden de tijd.

  reageer
 • Jan

   

  Twee dingen, één, misschien zitten die beesten onder de asbest.. Gaat niets worden met die beestjes, en ten tweede, ik dacht dat het zo belangrijk was om dat asbest te verwijderen uit oogpunt van de volksgezondheid. Gaan nu die paar mussen voor, omdat die beschermd zijn? En hoe zit het dan, bijvoorbeld, met die scholen daar vlakbij waar iedereen het over had? Die kinderen die gevaar liepen door de loslatende vezels? Of maakt dat nu opeens niets meer uit, en kan het best nog even wachten? Wat een krom gedoe, en dan zeg ik het nog netjes..

  reageer
 • piet

   

  Voor dit soort zaken ontvangen boeren geen subsidie. Deze regels kosten hen enorm veel geld.

  reageer
 • Kees

   

  Er broed op dit moment toch geen enkele vogel? Snel aan de slag dus met het vervangen van de daken.

  reageer
 • Frank

   

  Dit is niet te geloven en te verkopen aan de huiseigenaren die al gedupeerd zijn!!

  reageer
 • Ed

   

  Nou de boeren klagen óók en ontvangen (terecht!) een vergoeding voor geleden schade. Dus als u zegt: "gelijke monniken, gelijke kappen" dan zegt u dat deze huiseigenaren niet alleen mogen klagen, maar ook een schadevergoeding moeten krijgen.

  reageer
 • Martin

   

  Deze wetgeving is er al meer dan 10 jaar. Probleem is een overheid die dit soort zaken op de burger afschuift. Een gemeente als Purmerend laat de gehele gemeente gewoon op huismussen inventariseren en kan z alles in een keer regelen. Dus als de overheid eens zijn verantwoordelijkheid neemt kunnen we en zorgen voor een goede middenstand en de dakensaneren. Voor maar een fractie van de prijs.

  reageer
 • Rinus

   

  Maar heeft wel toen een jaar vertraging opgeleverd! Ook toen moest er aan de mussen een jaar de gelegenheid gegeven worden om te verhuizen.

  reageer
 • Alex

   

  Omgekeerde wereld... mus zorgt voor een economische schade van tot wel 30.000 € omdat het een beschermt vogeltje is ( krijgt men straks ook een boete als je een beschermd vogeltje dood rijd ) mensen gebruik je verstand ! Pak het nestje en verplaats het 10 mtr dat beste vind het heus wel terug.

  reageer
 • Nopper

   

  Super als een boer overlast heeft van dieren zoals bijvoorbeeld ganzen staat iedereen op zijn achterste benen om dat deze beschermd moeten worden,en als zoals nu de burger getroffen word is het opeens onzin. Gelijke monniken gelijke kappen.

  reageer
 • Anco

   

  Makkelijk antwoord. Veel huizen werden gebouwd met die troep en dan moet je kiezen voor een huis zonder blijf er weinig over. Jaja nu kunje me Gaan vertellen welke wijken er geen asbest hebben maar laat dat.

  reageer
 • Ed

   

  Er wordt (denk ik) bedoeld: deskundigen wisten dat asbest gevaarlijk is. Als huizenkoper moet je er op kunnen vertrouwen dat het huis aan alle wettelijke voorschriften voldoet. Weet u exact welke materialen er allemaal gebruikt zijn in uw woning?

  reageer
 • RIta

   

  Doorgeslagen regelgeving. De huismus trekt echt wel naar een ander plekje in de naastliggende wijk. Ditzelfde heeft zich ook voorgedaan bij de sloop van een parkeergarage in het centrum van Lelystad. Daar ging het om 3 mussen.

  reageer
 • Johan

   

  Dit vind ik inderdaad absurd. Hebben ze al onderzoek gedaan naar de gevolgen van asbest voor de mus?

  reageer
 • Johan10

   

  Ooh, staan er daarom zoveel huizen te koop in de Tjalk!! Of Waarom verstrekt de gemeente toch die leningen? (!)

  reageer
 • johan10

   

  Dit is meer dan triest en totaal doorgeslagen. Dit kan niet waar zijn!!

  reageer
 • Willem dronte

   

  Ze moeten van de mus afblijven er zijn er nog maar een paar . Laat ze lekker zitten en broeden

  reageer
 • Henk

   

  Je kunt het belachelijk vinden, maar dan misschien is opletten wie je in de tweede kamer kiest. Daar worden dit soort wetten bedacht door gekozen volksvertegenwoordiging....links overgeregel....

  reageer
 • Pietje

   

  Dan hadden die mensen ook een ander huis kunnen kopen zonder asbest.

  reageer
 • Freek

   

  Wat een onzin, kun je beter een verbod doen op het houden van katten! Moeten we straks ook een vergunning aanvragen om in de tuin te zitten?

  reageer
 • saar

   

  Willen ze de mensen bewust kapot maken?. Dit is niet meer op te brengen. Werkelijk schandalig.Ook toen de huizen gebouwd werden,was al lang bekend,dat asbest gevaarlijk was. Maar toch toestemming en nu maken ze willens en wetens mensen in de ellende.Wat een schunnige toestand.

  reageer
 • sander

   

  Wat een geldklopperij voor een huismus . Ik weet niet of ik moet huilen of lachen om deze onzin ??

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert