Gemeenteraad wil extra onderzoek naar plek onderwijscampus

LELYSTAD
De gemeenteraad van Lelystad wil de locatie Rietlanden nog niet definitief aanwijzen voor de beoogde onderwijscampus. De raad wil meer informatie voor er een keuze gemaakt wordt. Dat bleek dinsdagavond tijdens een vergadering van de raad in het stadhuis. 

Het college van burgemeester en wethouders wil voor 55 miljoen euro een campus bouwen voor 4000 leerlingen in het zuiden van de stad. De drie bestaande middelbare scholen De Rietlanden, SGL en Arcus gaan dan op in twee nieuwe clusters: vmbo en havo/vwo. De opzet moet de kwaliteit van het onderwijs en de aansluiting op het bedrijfsleven verbeteren.

Op voorstel van GroenLinks moet het college met meer informatie komen voor een locatie in het centrum van de stad. Deze moet voor 16 maart zijn aangeleverd. De gemeenteraad heeft het voorstel van GroenLinks overgenomen. Een mogelijke vestiging van de campus op de locatie van de SGL in het noorden van de stad is van de baan. Over twee weken praat de raad verder over dit onderwerp.

reacties (10)

 • mariska

   

  Je wordt toch doodmoe van die politieke spelletjes iedere keer. Wat willen de ouders en leerkrachten van de betreffende scholen eigenlijk. Er is ons nooit wat gevraagd. Misschien een rare opmerking hoor maar waarom niet gewoon laten zoals het is...... Of is dat te duur...... En kosten al die zinloze vergaderingen geen geld?

  reageer
 • Filosoof

   

  Zo te lezen slaat de mening van de reaguurders positief door voor locatie Rietvelden. Fijn, want een kind kan dat bedenken. Helaas zijn er raadsleden die sommige dingen willen doordrammen tegen beter weten in. En ook tegen wat het onderwijsveld na vele jaren eindelijk heeft bereikt wat betreft nieuw concept. De steun van de leraren voor de Rietlanden is overtuigend, dus laten die betweters in de raad die het centeum willen opzadelen met een tsunami van leerlingen in de pauze hun grote mond eens houden. Zo dom!

  reageer
 • lelystedeling

   

  Verbouw de 2 zwarte gebouwen die leegstaan achter de rechtbank. En zet verder paralel aan de Stationsdreef en rechtbank een nieuw gebouw neer dan is de kale vlakte tussen Hanzeborg en spoorlijn ook benut, want woningbouw zal daar i.v.m. geluidsoverlast treinen niet plaatsvinden. Hoeven we verder met Rijksvastgoed ook niet te onderhandelen over hun leegstaande panden. 2 Vliegen in 1 klap.

  reageer
 • Peter

   

  Ik begrijp hier niets van. Die locatie bij de Rietlanden is toch in alle opzichten de beste locatie gebleken? Geen tijdelijke huisvesting nodig, grote sportfaciliteiten, alle ruimte om iets moois neer te zetten, goed bereikbaar (al moet ook daar natuurlijk extra infrastructuur komen) en op korte afstand van het centrum (waar de ondernemers echt niet op al die leerlingen zitten te wachten als oplossing voor hun probleem (zo las ik ergens anders). Dit lijkt meer een vertragingstactiek dan een serieus verhaal.

  reageer
 • frits

   

  Ik snap er ook niets van. Bij De Rietlanden hebben je een mooi sportveld en goede sporthal. Bij het centrum zou dat allemaal extra gebouwd moeten worden. Het enige positieve zou zijn als de Zuigerplasdreef weer hersteld wordt met ongelijkvloerse kruisingen voor fietsers en voetgangers, en de Lindelaan opheffen. Maar als dat het doel van de raadsleden is, zeker bij Leefbaar Lelystad, laat ze dat dan ook zo uitspreken.

 • Louise

   

  Vertragingstactiek? Niet durven beslissen lijkt er meer op. Eerste voorstel voor twee locaties van tafel schuiven en een voorstel voor de campus eisen, en nu moet het centrum weer in beeld komen. Wat het ook wordt, neem een beslissing en investeer in de jeugd van Lelystad! Zonder jeugd geen groei, zonder scholen geen opgeleid personeel, zonder opgeleid personeel geen werk, zonder werk geen inwoners........

 • 4000

   

  Zitten de winkeliers er echt op te wachten dat tijdens de pauzes 4000 scholieren hun zaak overspoelen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Wiebe Lok. Gymdocent

   

  Sportvelden? Gymzalen? Wil je goede sportlessen aanbieden en ook voldoende sportlessen heb je m.I. minimaal 12 zalen en 2 velden ter grootte van voetbalveld nodig wil je binnen het lesrooster ongeveer 4000 leerlingen sportlessen aanbieden. Ik hoor hier te weinig over. Regeren is vooruitzien , maar dit blijft in gebreken.in

  reageer
 • Jeroen

   

  Volgens mij ligt er sinds enkele jaren een grote sporthal bij de Rietlanden, gaat die ook even meeverhuizen ? Gebied rond Rietlanden goed bereikbaar vanaf alle kanten (en veilig). stapje verder voor gemeente, maak meteen een sportpark/sportboulevard in het gebied ten zuiden van de Larserweg (tussen Gamma en spoorlijn). Dan is er een cluster van onderwijs en sport, mooie combinatie (ook voor parkeren).

  reageer
 • frits

   

  Het mooie van jouw voorstel is dat er tegelijk een sprong over de Larserdreef gemaakt wordt. Dan kan de gemeente de nieuwe woningbouw ook concentreren rondom station Lelystad-Zuid. Sport/groen en middelbaar onderwijs liggen dan direct om de hoek, Palazzo ook. Nog even een supermarkt, basisschool en huisartsenpost naast het station Lelystad-Zuid, en je hebt een prima nieuwbouwwijk, met alles voor de dagelijkse behoeften bij de hand. Beter dan bij de Buizerdweg of Buitenhof...

 • frits

   

  Kijk, dat is visie!

 • Piet

   

  Zijn er enige eisen waar de mensen in de gemeenteraad aan moeten voldoen? Steeds vaker heb ik het idee dat deze mensen zich, of niet inlezen of gewoon absoluut niet weten waar ze over praten. Zoals Frits zei, je gaat toch niet 4000 leerlingen in het centrum plaatsen veroorzaakt alleen maar problemen. Daarnaast zijn er bij de Rietlanden prachtige sportvoorzieningen. Wat je dus gaat krijgen is dat al die 4000 studenten voor de sportlessen naar de locatie van de Rietlanden moeten lopen/ fietsen/ kruipen o.i.d.

  reageer
 • 13xx

   

  'Zijn er enige eisen waar de mensen in de gemeenteraad aan moeten voldoen? ' Ja. ze moeten gekozen zijn!

 • Louise

   

  Wat ik echt zorgelijk vind zijn de berichten van politici die het allemaal te duur vinden. Ga aub niet beknibbelen op onze jeugd. Investeer in fatsoenlijke technieklokalen en een prettige (frisselucht!!!) en duurzame omgeving waar je ook echt kunt leren in plaats van straks opgesloten in een ondermaats goedkoop gebouw waar alle franje vanaf bezuinigd is. Dan heb ik nog een paar scholen in Almere en Harderwijk op het oog die wel investeren in de jeugd. En dan vraag ik me meteen af waarom ik hier dan nog woon......

  reageer
 • frits

   

  Je gaat toch geen 4000 leerlingen bij de Arcus plaatsen. Een onbeschermde fietsoversteek over de Kustendreef, op de Lindelaan 1 fietsoversteek met een stoplicht, maar even verderop ook een onbeschermde (en de leerlingen gebruiken massaal die, want dan hebben ze geen stoplicht). Als je daar een schoolcampus wil, herstel dan maar eerst de oorspronkelijke Zuigerplasdreef inclusief de brug die daarover lag. En haal de Lindelaan en die fietsoversteek op de Kustendreef weg. Maar er zijn natuurlijk ook andere goede plekken, zoals de lege kantoren naast de rechtbank of op de braakliggende terreinen van het Hanzepark. Dat krijgt de gemeente echter nooit in twee weken onderzocht.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert