Politiek verdeeld over onderzoek kosten stoppen Floriade

ALMERE
De gemeenteraad in Almere is verdeeld over de vraag of het nodig is een onafhankelijk onderzoek te doen naar de kosten van het eventueel stoppen met de Floriade. Dat bleek donderdagavond tijdens een discussie over het plan van aanpak van de Volggroep Floriade. Dat is een team dat door de raad is ingesteld om de ontwikkelingen rond de Floriade kritisch te volgen. Zo kan de gemeenteraad ingrijpen wanneer dat nodig is. 

Coalitie en oppositie denken anders over het onderzoek
Volggroep Floriade heeft onlangs een plan van aanpak gepresenteerd. Daarin staat dat de volggroep een onderzoek wil laten doen naar de kosten van het eventueel stoppen met de Floriade. Collegepartijen in de gemeenteraad zijn tegen dat onderzoek, terwijl oppositiepartijen het steunen.

Volgens collegepartij VVD wekt het onderzoek de suggestie dat Almere met de Floriade wil stoppen terwijl dat niet de bedoeling is. Daarnaast vinden de liberalen dat het een verkeerd signaal afgeeft richting de toekomstige investeerders op het Floriade-terrein.

De meeste oppositiepartijen zijn voor het onderzoek. Volgens hen horen dit soort onderzoeken bij grote projecten waar veel geld mee gemoeid is, zoals de organisatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022. Het onderzoek zou aan de voorkant goed in kaart brengen wat de kosten zijn van het eventueel stoppen met de Floriade.

Volgens Leefbaar Almere is een meerderheid van de gemeenteraad tegen het onderzoek. Deze collegepartij dient over twee weken een motie in tegen het onderzoek. Dan zal blijken of het wel of niet doorgaat. 

 

reacties (17)

 • Ina

   

  Helemaal juist johan. Waar nlojft het geld voor de WMO ? Of de ouderen? Of de zorg ? En denk ook aan veiligheid en de criminaliteit. Dus stem voor een totaal andere samensteling van de gemeente raad. Laat ze eindelijk de burgers van almere dienen in plasts van luchtfietserij

  reageer
 • Johan

   

  En op naar de volgende financiele strop. Geld kost het de burgers toch. Bij het stoppen of bij het laten doorgaan. De inwoners zijn zowiezo de klos bij deze volks vertegenwoordigers met grootheids waanzin. Laat ze eerst de stad leefbaar maken en dan andere zaken denken om mee te tellen. Ga bij de volgendd gemeenteraads verkiezingen wijs stemmen inwoners van almere? Weg met deze geldverkwisters. Het is ons geld

  reageer
 • Hallo

   

  We hebben het over Almere, de stad die goed is in het laten mislukken van grote projecten. Dus die floriade zetten ze toch door, past goed in het rijtje.

  reageer
 • Nepotist

   

  Zit herrema er nu nog steeds dan? Verbazend

  reageer
 • Boels

   

  Volgend jaar gemeenteraadsverkiezing, dan kan je laten weten of je voor of tegen de Floriade bent. Tegenstanders van de Floriade kunnen de huidige raad een geweldige afgang bezorgen. En een geheugensteuntje voor de huidige raad: bewust onbehoorlijk uitgeoefend bestuur is strafbaar!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dirk2

   

  En dit is precies waar Nederland kapot aan gaat: grootheidswaanzin en prestige! Volgende week moet er gekozen worden en neemt de chaos alleen maar verder toe. Zelfs lokaal weten enkele wethouders al zoveel stuk te maken dat de toekomst van een gezonde exploitatie van de stad op losse schroeven staat. Deze democratie is heel erg ziek, onderontwikkeld en stevent af op een (door links ingegeven) dictatuur. Triest, heel erg triest!

  reageer
 • Flevoburger

   

  Bizar om te ervaren hoe de "beleidsmakers" omgaan met maatschappelijke middelen / geld van burgers. En dan praten de grote jongens in de verkiezingscampagnes er over hoe ze de kinderarmoede op willen lossen. Er gaan in Nederland iedere dag kinderen met honger naar school / naar bed.

  reageer
 • RaGo

   

  Het is wel leuk maar het kost handen vol geld. En krijgen jullie de kosten er wel uit na afloop dat vraag ik mij af. Ik zou zeggen stoppen met het hele troep.

  reageer
 • Johannes

   

  De gemeenteraad gaat over de begroting (=gemeenschapsgeld) van de gemeente en is dus jegens de Almeerse burgers (wettelijk) verplicht hier zorgvuldig mee om te gaan en te voorkomen dat de stad met grote schulden wordt geconfronteerd. Dan lijkt het me een goede zaak om bij zo'n groot project als de Floriade meerdere scenario's door te rekenen, dus ook de kosten van stoppen. De raad moet dus zijn verantwoordelijkheid nemen.

  reageer
 • Jaanchi

   

  "Volggroep Floriade. Dat is een team dat door de raad is ingesteld om de ontwikkelingen rond de Floriade kritisch te volgen. Zo kan de gemeenteraad ingrijpen wanneer dat nodig is." Wie wordt er nu in de maling genomen door deze gemeenteraad en met name de coalitiepartijen. Tegen een onderzoek zijn om te kijken wat te doen als het misgaat? En daarmee een door jezelf ingestelde volggroep vleugellam maken? Het is duidelijk: deze coalitie zit er alleen voor eigen eer en glorie en wil er voor 2018 nog even uithalen wat er inzit. Na de verkiezingen in 2018 staan ze zeker aan de kant, want dit soort amateur-bestuurders hebben we niet nodig in Almere.

  reageer
 • Bobby

   

  Als een Flevolander een bronzen medaille wint, levert dat aandacht op bij deze omroep, maar als het functioneren van de gemeenteraad in Almere ter sprake komt op de NPO, horen we niets. Advies: zoek op uitzending gemist naar 'Politicologica', aflevering vier van gisteravond. Kijk waarom dingen in Almere gebeuren zoals ze gebeuren.

  reageer
 • Pimpernel

   

  De Floriade kan best wel doorgaan, alleen moeten de financiële risico's uitsluitend bij de organisatie komen te liggen, deze zou een borg moeten betalen aan de gemeente Almere. En daar zit naar mijn beleving de crux, elitaire stropdassen/ondernemers welke parasiteren op gemeenschapsgelden.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "elitaire stropdassen/ondernemers" - ja, het woord elite is het politieke buzzword van 2017

 • Hannes

   

  Zo niet; Dan is het slikken of stikken!! Dan nog is de uitgekozen kwetsbare locatie niet geschikt!!

 • Miranda

   

  De Floriade komt zonder gemeenschapsgeld nooit van de grond. Het is namelijk altijd verlieslatend geweest. Er is geen ondernemer die geld wil weggooien. Alleen de VVD, PvdA en Leefbaar Almere. Op uw kosten uiteraard.

 • Bert

   

  De Floriade is een soort Griekenland. Het kost klauwen met geld en je komt er nooit meer vanaf.

  reageer
 • ronh

   

  ik ben er voor al ben ik bang dat het nu nauwelijks nog nut heeft

  reageer
 • Philip

   

  Het doet mij denken aan de Fabeltjeskrant: oogjes dicht en snaveltjes toe. Stel je toch eens voor dat uit zo'n onderzoek zou blijken dat het misschien toch beter zou zijn om met de floriade te stoppen. Dan zijn er heel wat gekwetste egotjes. Meten is weten dus deste meer informatie deste beter een juiste keuze gemaakt kan worden.

  reageer
 • As

   

  Als je als gemeenteraad tegen een dergelijk onderzoek bent heb je volgens mij iets te verbergen.

  reageer
 • Karel

   

  Waar is men bang voor? Openheid van zaken en duidelijkheid over een kostenverslindend project zouden toch prioriteit moeten hebben?De gemeenteraad e.a. moeten immers de portemonnee van de burger bewaken? Oh nee, haha, dit gebeurt alleen in sprookjes en niet in Almere.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert