'Geen ontheffing voor bomenkap in broedseizoen'

ALMERE
De gemeente Almere heeft geen ontheffing aangevraagd om in het broedseizoen bomen te kappen op het eiland Utopia in het Weerwater. Als er broedende vogels zitten, dan moet dat wel volgens een woordvoerder van de provincie. Want het broedproces mag niet verstoord worden door het kappen. De kans dat de gemeente dan alsnog een vergunning krijgt is erg klein, aldus dezelfde woordvoerder. Het broedseizoen is begonnen op 15 maart. Op dit moment kapt de gemeente niet, maar is wel van plan dat de komende periode te gaan doen.

Specialist in boomonderhoud Lodewijk Lamers vindt dat het kappen niet door de beugel kan. Hij nam gisteren een kijkje in het bosplantsoen op het eiland. Lamers  is ingeschakeld voor een second opinion door Philippe van Tiel, eigenaar van watersportbedrijf Haddock, dat naast Utopia ligt.

Gemeente: kap nodig voor veiligheid wandelaars
De gemeente beweert dat een groot deel van de bomen gekapt moet worden omdat de veiligheid van wandelaars in het geding komt. De oorzaak daarvan zou de essentakziekte zijn, waardoor bomen kunnen omvallen of takken kunnen verliezen. Omdat bezoekers van het watersportcentrum ook op Utopia wandelen, wil Van Tiel zeker weten of die inderdaad gevaar lopen. Hij dreigde de gemeente in januari nog met een kort geding over de bomenkap op het Weerwatereiland.

Lamers: situatie rechtvaardigt bomenkap niet
Lamers constateert dat er aardig wat dood hout in de bomen zit. Maar dat komt niet door de volgens hem amper aanwezige essentakziekte. Hij stelt vast dat de essentakziekte er wel is, maar in het beginstadium verkeert. Het dode hout zit vooral in de bomen omdat er de afgelopen tijd amper of geen onderhoud aan het bosplantsoen is gepleegd. In voorgaande jaren was de situatie volgens hem niet anders dan nu. Hij snapt daarom niet waarom de gemeente in het broedseizoen wil kappen. 

Gemeente ziet geen problemen
De gemeente zegt dat het geen probleem is om te kappen tijdens het broedseizoen. Omdat vlak voor het feitelijk verwijderen van de bomen bekeken zal worden door een ecoloog of er nesten en/of holen in de bomen zijn. Zitten die er niet in, dan worden de bomen verwijderd, aldus een gemeentelijk woordvoerder.
reacties (23)

 • In lelystad

   

  Tussen de scheren en het tuincomplex is men bezig met het daar liggende bos de bomen gekapt mag dat op 12 maart .ivm vogels

  reageer
 • Karel

   

  De bomenkap is uitgesteld, bericht Almere Vandaag zojuist. Frits Huis heeft bakzeil gehaald na pittige uitlatingen van PVV én nu eindelijk ook van Groen Links. ",Ik hijg in uw nek en hou u in de gaten. U kunt dat namelijk niet zonder vogels te storen”, aldus raadslid Kips. Klinkt goed, nu nog even doorzetten met de Floriade en laten zien dat Groen Links weer echt een groene partij kan zijn.

  reageer
 • Karel

   

  Excuses. Ik zie dat Omroep Flevoland zelf ook al hierover had bericht.

 • Antje Ha

   

  Zo te zien is het eiland weer wat makkelijker toegankelijk. Ik ga in het weekend eens kijken.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Ik ook. Hopen dat de toren open is. En een beetje schoon.

 • Steven Stedenwijker

   

  Alles is er overwoekerd en je kan er geen poot verzetten. Wandelaars kunnen van de brug naar de uitkijktoren en dat is het wel zo'n beetje. Haddock zou volgens de berichten het eiland en de toren onderhouden maar feitelijk doen ze niets. Als je de toren gaat beklimmen moet je wel op wat drollen en gebruikte condooms rekenen. Schoonmaken doet Haddock liever ook niet. Haddock zit een beetje te stoken tegen de gemeente maar laat het zelf flink liggen. Hij wil ook een leuke uitkoopregeling.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Ik zou van een club als groen links verwachten dat ze op de achterste benen staan. Groen/milieu geldt blijkbaar niet als het om de floriade gaat.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Manu

   

  De gemeente moet echt stoppen. Steeds weer nieuwe smoesjes om mooie bomen weg te halen. Overal in de stad. En ook in de wijken. Maar nieuwe "goede" bomen neer zetten ho maar. Bomen zorgen voor zoveel sfeer, en daarnaast verbergt het ook een hoop lelijkheid van slecht onderhouden tuintjes en lelijke gebouwen. Je word niet vrolijk als je nu langs de A6 rijd. Maar zo kan ik helaas heel veel plekken opnoemen die een paar maand geleden nog mooi groen waren!!!

  reageer
 • Jaanchi

   

  Er moet volgens de gemeente gekapt worden omdat de veiligheid van wandelaars in gevaar komt. Het moet niet gekker worden, elke keer een andere smoes om deze natuurvernietiging er door te drukken. Normaal doet de gemeente dreigend gevaar ook alleen maar af met waarschuwingsborden. Bovendien: wandelaars zijn te gast in dit natuurgebied en zijn daar op eigen risico en maak dat bekend aan het beigin van het eiland.

  reageer
 • Philip

   

  Het argument van veiligheid wordt door de gemeente vaker gebruikt om het jarenlange achterstallige onderhoud te verbloemen. Ook de kaalslag lang het Pedersenpad dient, volgens een Whatsapp reactie van de gemeente, zogenaamd de veiligheid op het fietspad. Uiteraard zonder verdere onderbouwing door de gemeente. Verdere reactie van de gemeente: uw uitzicht is niet meer wat u gewend was, jammer dan!

 • Jan

   

  Het is op dit moment zo dat wanneer je niet spoort dan wordt je gehoord

  reageer
 • Philip

   

  Ook in Haven is de gemeente buiten haar boekje gegaan. Ondanks een bewonersbrief waarin stond dat langs het Pedersenpad alleen maar ondergroei verwijderd zou worden zijn in twee dagen tijd tientallen bomen gekapt. Aangezien rond de Sportbrug sinds afgelopen zomer bevers leefden heeft de gemeente de flora-en faunawet overtreden door hun leefgebied te verwoesten. Een bericht van bewoners richting gemeente maakte geen indruk.

  reageer
 • Ger

   

  Jouw enige doel is de gemeente zwart maken met allerlei niet hard te maken opmerkingen.

 • hoppetatee

   

  De volgende blunder van de flopriade gemeente.... gaat lekker.... de ene na de andere blunder mbt de organisatie. Wanneer ruimt dit plan eens het veld en verlaat het de gemeente????

  reageer
 • Nick

   

  Vanmorgen werdt er nog gesnoeit op de brink in haven en gister op de rozenwerf de gemeente Almere heeft overal maling aan . En volgens mij mag je helemaal niet in het leefgebied wat doen vzn de bever. Dus gemeente opzouten .14

  reageer
 • Ron H

   

  1. nmm eet een bever geen essen 2. Zo ingewikkeld is het niet een boom te laten vallen in een richting waar de bever geen last van heeft. Het lijkt me dan ook een vergezocht argument

 • Karel

   

  Zo doet de gemeente het dus. Gewoon kappen of pogingen daartoe ondernemen. Later volgen wel heel gemakkelijk eventuele excuses of iets wat erop lijkt. Wat een beschamende vertoning en wat een ongelooflijke amateuristische ondeskundigheid óf botte doordrammers op het stadhuis, en dan weet ik niet wat van de twee erger is. Maar nogmaals, goede alertheid van Haddock. De gemeente kan het wat dit betreft dus schudden en moet zich diep schamen.

  reageer
 • ronH

   

  jammer dat en de gemeente en de deskundige niet aangeeft dat het wel of niet snoeien of kappen van die essen sterk afhankelijk is hoeveel mensen eronder lopen. Het valt toch niet te ontkennen dat er straks veel meer mensen onder gaan lopen dan t/m vandaag. Overigens verbaast me wel dat de gemeente deze kapactie niet integraal heeft meegenomen met de kap van een paar weken geleden . dom dom dom want de ziekte was al lang bekend bij de gemeente.

  reageer
 • Hans49

   

  Almere groen? Laat me niet lachen... Kwam afgelopen week langs het cirkelbos. Vrijwel alle bimen zijn gekapt. De yranen springen in je ogen doir zoveel vernielzucht. En al due kale pkekken worden stukken terrein overwoekerd doir onkruid en wildernis.... Gemeente, ga je schamen.

  reageer
 • Deskundige

   

  Een deskundige zegt dat wat diegene die hem betaald wilt horen

  reageer
 • kees d.

   

  Indien de gemeente Almere deze boom kap doorzet ben ik genoodzaakt om aangifte te tegen de gemeente Almere, het bedrijf dat deze uitvoert en de medewerkers van het bedrijf. De bomen mogen dan misschien "leeg" zijn maar dat is de omgeving zeker niet. Het verstoren van de vogels in het broedseizoen is strafbaar.

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  Het eiland is volledig overwoekerd. Haddock zou het onderhouden maar deed nooit iets. Nu grijpt de overheid in en zou de veroorzaker van de jungle ineens rechten hebben. Het eiland is van ons en niet een particulier die er flats van 60 meter hoog wil bouwen.

  reageer
 • Jordi

   

  Is deze deskundige ook thuis cq aanspreekbaar als er iemand gewond raakt door een vallende tak? Zou Philippe van Tiel ook zo gehandeld hebben als hijzelf er had mogen bouwen?en nu op zoek naar het vervolg, een heel speciaal diertje bijvoorbeeld de sibirische vlo of de panameze kakkerlak beide zijn nl beschermd.

 • Karel

   

  Almere was ooit de "groenste grote stad" van Nederland. Zie hoe ondeskundigen en ongeïnteresseerden op het stadhuis al het groen naar de filistijnen helpen, rigoureus en zonder enig respect voor de natuur en voor de natuurbeleving van de inwoners. Wat er bijvoorbeeld momenteel met het Bos der Onverzettelijken gebeurd is bijna misdadig en dan nu weer de bomen op Utopia. Het houdt maar niet op. Maar ondertussen wel ons de "groene" van veel steen voorziene FLOPriade door de strot duwen! Waar toch blijft Groen Links in dit verhaal? Petje af voor Haddock voor het inschakelen van een échte deskundige. Kan de gemeente nog wat van leren.

  reageer
 • Hannes

   

  Dit scenario is niet meer te vatten! Wat een blunder voor het gehele project gebeuren!" Het ziet er nu naar uit; wat kunnen we nog redden wat er te redden valt, om zonder kleerscheuren uit het gehele scenario debacle vandaan te komen!" Zelfs de gehele natuurlijke geluidswal is onnodig voor jaren te niet gedaan!" Daar is men langzamerhand ook wel achter gekomen!" Nogmaals deze kwetsbare locatie is totaal niet geschikt voor een Floriade/Woonwijk!!" ("Gewaarschuwd mens telt voor ..........!")

  reageer
 • Rutger

   

  Eén ding staat als een paal boven water: de gemeente Almere doet maar wat. Incompententie was zelden zo zichtbaar.

  reageer
 • Pzaal

   

  De kapzucht van de gemeente loopt uit de hand..zucht.

  reageer
 • Keessie

   

  Vreemd, in Lelystad is asbestsanering van daken stil gelegd vanwege o.m. broedseizoen van de huismus.

  reageer
 • havenaar

   

  En in Lelystad-haven hebben ze afgelopen week ook het halve bos op de "hondenkop" gekapt....mag dat dan wel??? of is daar ook geen vergunning voor aangevraagd?

 • De ingenieur

   

  HEt hout is al lang weg. Er waren nog geen nesten. EN die daken moeten ze gewoon weghalen. Wie gaat er op een vogelnestje zitten wachten.

 • Boels

   

  Als de gemeenteraad utopisch denkt is er geen houden meer aan. Feiten doen er dan niet meer toe, het gaat nu om gezichtsverlies van de Florianen. Maar het blijft een rot gezicht. Vraag je af of het nodig is om de land en tuinbouw bedrijfstak die 64 miljard exporteert wel subsidie van de overheid nodig heeft.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert