'Geen ontheffing voor bomenkap in broedseizoen'

ALMERE • Di 21 maart 2017 | 16:46 • Dinsdag 21 maart 2017 | 16:46
De gemeente Almere heeft geen ontheffing aangevraagd om in het broedseizoen bomen te kappen op het eiland Utopia in het Weerwater. Als er broedende vogels zitten, dan moet dat wel volgens een woordvoerder van de provincie. Want het broedproces mag niet verstoord worden door het kappen. De kans dat de gemeente dan alsnog een vergunning krijgt is erg klein, aldus dezelfde woordvoerder. Het broedseizoen is begonnen op 15 maart. Op dit moment kapt de gemeente niet, maar is wel van plan dat de komende periode te gaan doen.

Specialist in boomonderhoud Lodewijk Lamers vindt dat het kappen niet door de beugel kan. Hij nam gisteren een kijkje in het bosplantsoen op het eiland. Lamers  is ingeschakeld voor een second opinion door Philippe van Tiel, eigenaar van watersportbedrijf Haddock, dat naast Utopia ligt.

Gemeente: kap nodig voor veiligheid wandelaars
De gemeente beweert dat een groot deel van de bomen gekapt moet worden omdat de veiligheid van wandelaars in het geding komt. De oorzaak daarvan zou de essentakziekte zijn, waardoor bomen kunnen omvallen of takken kunnen verliezen. Omdat bezoekers van het watersportcentrum ook op Utopia wandelen, wil Van Tiel zeker weten of die inderdaad gevaar lopen. Hij dreigde de gemeente in januari nog met een kort geding over de bomenkap op het Weerwatereiland.

Lamers: situatie rechtvaardigt bomenkap niet
Lamers constateert dat er aardig wat dood hout in de bomen zit. Maar dat komt niet door de volgens hem amper aanwezige essentakziekte. Hij stelt vast dat de essentakziekte er wel is, maar in het beginstadium verkeert. Het dode hout zit vooral in de bomen omdat er de afgelopen tijd amper of geen onderhoud aan het bosplantsoen is gepleegd. In voorgaande jaren was de situatie volgens hem niet anders dan nu. Hij snapt daarom niet waarom de gemeente in het broedseizoen wil kappen. 

Gemeente ziet geen problemen
De gemeente zegt dat het geen probleem is om te kappen tijdens het broedseizoen. Omdat vlak voor het feitelijk verwijderen van de bomen bekeken zal worden door een ecoloog of er nesten en/of holen in de bomen zijn. Zitten die er niet in, dan worden de bomen verwijderd, aldus een gemeentelijk woordvoerder.

[https://twitter.com/ToonvanDijk_PVV/status/844496894399315968]

[https://twitter.com/ToonvanDijk_PVV/status/844567266066878467]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel