Isabella (7) doet unieke vondst op Marker Wadden

LELYSTAD • Di 28 maart 2017 | 20:22 • Dinsdag 28 maart 2017 | 20:22
De 7-jarige Isabella Lobach uit Lelystad heeft iets heel bijzonders gevonden. Ze vond onlangs bij een bezoek aan de Marker Wadden met haar moeder in het zand een raar steentje. Het zag er uit als een versteend bloemetje met het formaat van een flinke hazelnoot.

Volgens archeoloog Dick Velthuizen van museum Nieuw Land in Lelystad heeft Isabella een fossiel van een zee-egel gevonden. Het diertje leefde tijdens het Krijt, minimaal 65 miljoen jaar geleden. Het fossiel is tijdens de voorlaatste ijstijd vanuit Scandinavië naar Flevoland gekomen. Velthuizen noemt de vondst bijzonder. Er worden wel vaker versteende zee-egels gevonden, maar zelden één die zo mooi is. Het fossiel is bijna geheel ongeschonden uit het zand gekomen.

Het fossiel is volgens Velthuizen aan de oppervlakte komen te liggen door het opspuiten van de Marker Wadden. Daardoor is de grond onder het Markermeer omgewoeld en zijn hele oude aardlagen naar boven gekomen. De archeoloog gaat binnenkort met een aantal collega's ook op fossielenjacht op de kunstmatige eilanden in het Markermeer. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel