Onderzoek naar verdere uitbreiding Marker Wadden

LELYSTAD • Di 18 juni 2024 | 17:09 • Dinsdag 18 juni 2024 | 17:09

Natuurmonumenten wil de Marker Wadden uitbreiden en de huidige kustlijn verbeteren. Op sommige plekken zijn de eilanden op dit moment kwetsbaar door storm, hoogwater en stroming.

Als het aan Natuurmonumenten ligt worden de Marker Wadden een stuk groter. Samen met het onderwaterlandschap zijn de vijf eilanden op dit moment goed voor 1.300 hectare. Met de nieuwe plannen wil Natuurmonumenten groeien naar 2.300 hectare en de bestaande eilanden verstevigen. "Uit onderzoek blijkt dat de eilanden de natuur en de waterkwaliteit van het Markermeer verbeteren, dus onze wens is alleen maar groter geworden", zegt Roel Posthoorn van Natuurmonumenten.

Zandwinning
Het uiteindelijk aanleggen van de nieuwe eilanden zal worden gedaan door het bedrijf Markerzand. Het bedrijf heeft een vergunning om in het Markermeer zand te winnen. Het zand dat ze willen gebruiken voor de nieuwe eilanden ligt op dit moment onder een slib- en kleilaag in het midden van het Markermeer.

"Door het slib en kleiachtige materiaal niet af te voeren maar direct toe te passen, kunnen we de Marker Wadden verder versterken en uitbreiden", aldus Jeroen Dekker van Markerzand. "We zien dus kansen om de natuur verder te ontwikkelen door kosten te besparen bij de winning van zand."

Vraagtekens haalbaarheid
Maar zekerheid dat de plannen ook werkelijkheid worden is er nog niet. Eind 2022 presenteerde het nu demissionair kabinet plannen om de klimaat- en milieudoelen te halen. Daarin staat dat er geen mogelijkheden meer zijn om nieuw land te winnen in het IJsselmeergebied, waar ook de Marker Wadden onder vallen.

Desondanks is Natuurmonumenten hoopvol over de uitbreiding van de eilandengroep. Op dit moment wordt onderzocht hoe haalbaar het plan is. Naar verwachting zal het onderzoek een jaar duren.

De uiteindelijke ambitie is om van de Marker Wadden een grote eilandengroep te maken van in totaal 10.000 hectare groot. Als dat lukt is het daarmee een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel