Drie varianten voor gezelliger centrum

EMMELOORD • Ma 3 april 2017 | 22:48 • Maandag 3 april 2017 | 22:48
Het centrum van Emmeloord moet compacter, groener, aantrekkelijker en gezelliger worden. Dat is de kern van drie voorstellen die landschapsarchitect Berno Strootman voor het stadshart van Emmeloord heeft gemaakt. De varianten zijn maandagavond aan de gemeenteraad gepresenteerd. Komende zaterdag kunnen inwoners van Noordoostpolder er kennis van nemen tijdens het Stadscafé in Emmeloord.

Waarom drie varianten?
Nadat inwoners en de gemeenteraad vorig jaar hadden gekozen voor een compact centrum, heeft Strootman verschillende mogelijkheden uitgewerkt in drie varianten. Die liggen niet vast en er kan ook gecombineerd worden. Uitgangspunt is wel dat het centrum compacter wordt, dat op bepaalde lege plekken bebouwing wordt toegevoegd maar dat er ook meer groen komt.

In alle varianten deelt Strootman het centrum op in drie gebieden, met aan de westzijde rond De Deel de plek voor horeca en cultuur, het midden als de plek voor gezellig winkelen en aan de oostzijde ruimte voor supermarkten, gespecialiseerde winkels en nieuwe woningen.

Wat gebeurt er met De Deel?
Strootman zet in alle varianten op De Deel een paviljoen dat op de Kleine Deel aan de autovrije Beursstraat moet komen. Zo'n paviljoen breekt het grote plein en zorgt voor geborgenheid aan de oostzijde. Wel waarschuwt de architect ervoor dat het paviljoen geen blinde muren moet krijgen, want dat maakt het onaantrekkelijk. Ook zou er een uitbater moeten komen zodat het paviljoen het gehele jaar bezoekers trekt.
De westzijde van De Deel moet een 'groene lijst' krijgen van bomen die ook midden op het parkeerterrein zouden moeten komen om het plein sfeervoller te maken.

Waarin verschillen de varianten?
- Variant A is het scenario waarin het minst verandert, maar het bevat wel een supermarkt en woningen aan de oostzijde, een klein paviljoen op De Deel, een beperkte uitbreiding van 't Voorhuys en twee nieuwe gebouwen met een woon- of horecafunctie aan de noordzijde van De Deel.

- In variant B wordt er nabij het Kettingplein bebouwing gepland en is het paviljoen op De Deel groter. Een belangrijke toevoeging is dat er een nieuwe doorgang komt naar de Korte Achterzijde, zodat een winkelrondje gemaakt kan worden. Hierbij moeten de achtergevels van bestaande panden wel aantrekkelijker worden gemaakt.

- In variant C komt er aan de noordzijde van De Deel in het parkje een supermarkt, zoals recent ook ondernemer Poiesz heeft voorgesteld. Wel wil Strootman dat de supermarkt door andere bebouwing wordt 'ingepakt' om het gebouw een mooier aanzien te geven. De gevels aan de Korte Achterzijde worden in deze variant nog verder aangepakt om aan beide zijden van de straat winkels mogelijk te maken.

Wat kosten de plannen?
Omdat  er in variant A de minste nieuwbouw bijkomt die geld opbrengt, levert dit scenario een tekort van vier miljoen euro op. Dat is het maximale tekort dat eerder door de gemeenteraad aanvaardbaar werd geacht. In variant B bedraagt het tekort 2,5 miljoen, in variant C twee miljoen.

Wat mogen de inwoners er over zeggen?
De inwoners en ondernemers van Noordoostpolder krijgen zaterdag alle ruimte om in het Stadscafé aan de Lange Nering 38 hun mening te geven. Er zijn drie presentaties gepland, om 14.30, 16.00 en 18.00 uur. De reacties worden verwerkt tot een definitieve variant, die in mei nogmaals in een Stadscafé wordt voorgelegd. De raad neemt in juli dan een besluit.

De gemeenteraad vindt één Stadscafé komende zaterdag te weinig en wil dat inwoners nog een andere keer kunnen meedenken. Wethouder Henk Suelmann zal dinsdag in het college bespreken of dit mogelijk is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel