Drie varianten voor gezelliger centrum

EMMELOORD
Het centrum van Emmeloord moet compacter, groener, aantrekkelijker en gezelliger worden. Dat is de kern van drie voorstellen die landschapsarchitect Berno Strootman voor het stadshart van Emmeloord heeft gemaakt. De varianten zijn maandagavond aan de gemeenteraad gepresenteerd. Komende zaterdag kunnen inwoners van Noordoostpolder er kennis van nemen tijdens het Stadscafé in Emmeloord.

Waarom drie varianten?
Nadat inwoners en de gemeenteraad vorig jaar hadden gekozen voor een compact centrum, heeft Strootman verschillende mogelijkheden uitgewerkt in drie varianten. Die liggen niet vast en er kan ook gecombineerd worden. Uitgangspunt is wel dat het centrum compacter wordt, dat op bepaalde lege plekken bebouwing wordt toegevoegd maar dat er ook meer groen komt.

In alle varianten deelt Strootman het centrum op in drie gebieden, met aan de westzijde rond De Deel de plek voor horeca en cultuur, het midden als de plek voor gezellig winkelen en aan de oostzijde ruimte voor supermarkten, gespecialiseerde winkels en nieuwe woningen.

Wat gebeurt er met De Deel?
Strootman zet in alle varianten op De Deel een paviljoen dat op de Kleine Deel aan de autovrije Beursstraat moet komen. Zo'n paviljoen breekt het grote plein en zorgt voor geborgenheid aan de oostzijde. Wel waarschuwt de architect ervoor dat het paviljoen geen blinde muren moet krijgen, want dat maakt het onaantrekkelijk. Ook zou er een uitbater moeten komen zodat het paviljoen het gehele jaar bezoekers trekt.
De westzijde van De Deel moet een 'groene lijst' krijgen van bomen die ook midden op het parkeerterrein zouden moeten komen om het plein sfeervoller te maken.

Waarin verschillen de varianten?
- Variant A is het scenario waarin het minst verandert, maar het bevat wel een supermarkt en woningen aan de oostzijde, een klein paviljoen op De Deel, een beperkte uitbreiding van 't Voorhuys en twee nieuwe gebouwen met een woon- of horecafunctie aan de noordzijde van De Deel.

- In variant B wordt er nabij het Kettingplein bebouwing gepland en is het paviljoen op De Deel groter. Een belangrijke toevoeging is dat er een nieuwe doorgang komt naar de Korte Achterzijde, zodat een winkelrondje gemaakt kan worden. Hierbij moeten de achtergevels van bestaande panden wel aantrekkelijker worden gemaakt.

- In variant C komt er aan de noordzijde van De Deel in het parkje een supermarkt, zoals recent ook ondernemer Poiesz heeft voorgesteld. Wel wil Strootman dat de supermarkt door andere bebouwing wordt 'ingepakt' om het gebouw een mooier aanzien te geven. De gevels aan de Korte Achterzijde worden in deze variant nog verder aangepakt om aan beide zijden van de straat winkels mogelijk te maken.

Wat kosten de plannen?
Omdat  er in variant A de minste nieuwbouw bijkomt die geld opbrengt, levert dit scenario een tekort van vier miljoen euro op. Dat is het maximale tekort dat eerder door de gemeenteraad aanvaardbaar werd geacht. In variant B bedraagt het tekort 2,5 miljoen, in variant C twee miljoen.

Wat mogen de inwoners er over zeggen?
De inwoners en ondernemers van Noordoostpolder krijgen zaterdag alle ruimte om in het Stadscafé aan de Lange Nering 38 hun mening te geven. Er zijn drie presentaties gepland, om 14.30, 16.00 en 18.00 uur. De reacties worden verwerkt tot een definitieve variant, die in mei nogmaals in een Stadscafé wordt voorgelegd. De raad neemt in juli dan een besluit.

De gemeenteraad vindt één Stadscafé komende zaterdag te weinig en wil dat inwoners nog een andere keer kunnen meedenken. Wethouder Henk Suelmann zal dinsdag in het college bespreken of dit mogelijk is.

reacties (4)

 • Ras optimist

   

  Het plan wat het meeste geld gaat kosten word het! Of toch weer 10 plannen laten uitvoeren zodat het nog meer gaat kosten! Zoals we gewend zijn! Laat de deel de deel mooi voor evenementen en laat er een horeca gelegenheid met gezellig terras bij komen iedereen blij toch. Wij zitten niet te wachten op leegstaande winkelpanden

  reageer
 • smit

   

  als ze er eindelijk uit zijn zijn we zoveel jaar verder dat het inmiddels een rijksmonument is geworden en mag er niets meer veranderd worden en heeft men uiteindelijk toch de goedkoopste variant gevonden!

  reageer
 • Pieter

   

  Ach gossie, opnieuw drie varianten? En opnieuw kiezen? Beam me up Schotty, please !!!!

  reageer
 • Bram

   

  Ook gedacht om het gebouw van van staveren met garage tegen over de AH plat te gooien voor een nieuwe winkel? Dan blijft de groen strook intakt. Kan het oude gebouw van de opeis ook plat en vervangen worden voor kleine kantoren en winkels. De kruising bij de Rabobank gelijk een rotonde van maken zodat hier van de straat een groen lint gemaakt kan worden met ruimte voor evenement zoals de rally, FPR en avondvierdaagse. Mooie start en finish locatie. Achter het pavalion is dan ruimte voor pieperfest, en sinke verhuist naar het gebouw naar de bedoelde locatie zodat het park hier ook weer aantrekkelijk wordt. De jumbo zo kunnen uitbreiden naar de parkeerplaats voor de deur, waarbij aan de achterzijde een grotere opening moet komen naar de winkels aan de noordzijde. De gemeente kan dus nog aan de bak om de met een geslotenbeurs te eindigen het heeft namelijk al te veel gekost jaren van wachten.

  reageer
 • Noppertje

   

  Leuk bedacht, maar niet realistisch. Het pand waar de Jumbo in zit is niet van Jumbo, maar van een investeringsmaatschappij, die A er een winkellaag bovenop wil zetten en B alle huidige winkels uit het pand wil hebben. Het zou al andere winkels hebben die geïnteresseerd zijn zich daar dan te willen vestigen! In afwachting van verandering van het winkelbesluit om van de gemeente om geen tweede winkellaag toe te staan heeft de investeringsmaatschappij namelijk al wel de huur opgezegd aan alle ondernemers. De gemeente kan niets doen aan de panden in de Lange Nering, omdat deze in handen zijn van particuliere eigenaren.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert