Aanlandplicht voor vissers niet meer verplicht

URK
Vissers kunnen rekenen op een jaar uitstel van de aanlandplicht voor schol. Dat laat het ministerie van Economische Zaken weten. De EU-landen rond de Noordzee hebben woensdag een jaar uitstel voorgesteld aan de Europese Commissie. Die neemt afspraken van EU-landen over de visserij doorgaans over.

Het uitstel betekent dat vissers uit onder meer Urk niet meer verplicht worden om jonge schol die ze als bijvangst boven water halen mee aan land te nemen. Vooral vissers die tong en Noorse kreeft uit zee halen, vangen veel ongewenste jonge schol.

Vissers krijgen nu extra tijd om hun vangstmethoden aan te passen. Het uitstel geldt alleen voor vissers die netten gebruiken met kleine mazen (80mm). Voor vissers die gebruik maken van grote mazen is de aanlandplicht vorig jaar al ingevoerd.  

Dinsdag bood een actiegroep nog een petitie aan het Europees Parlement aan om de aanlandplicht afgeschaft te krijgen. De maatregelen kosten de vissers veel geld. Aan boord van hun kotter moeten verschillende aanpassingen worden gedaan. Ze nemen ook vis mee naar huis die niets oplevert. Volgens de vissers hebben biologen bovendien vastgesteld dat de aanlandplicht totaal niet bijdraagt aan het instand houden of gezond maken van de visbestanden.


reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert