Windpark NOP Agrowind feestelijk geopend

NOORDOOSTPOLDER
Windpark NOP Agrowind is vrijdag officieel geopend. Het windpark van 26 windmolens ligt langs de Noordermeerdijk en de Westermeerdijk in Noordoostpolder.

De molens draaiden al een poosje en zijn onderdeel van Windpark Noordoostpolder, dat bestaat uit 86 windmolens. De 26 turbines kunnen jaarlijks zo'n 180.000 huishoudens van stroom voorzien.

Bij de opening daalden er twee abseilers met fakkels af en er waren steltlopers. Op het feest kwamen zo'n 350 gasten af. 
reacties (7)

 • Swifter

   

  Weet Urk wel van de plannen aan de dijk van oostelijk Flevoland . Nog twee rijen van die hoge molens.Zie windplan blauw.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Over 20 jaar, als ze afgebroken worden zal het een groter feestje zijn. Alleen niet wat betreft de rekening; 1 miljard subsidie weg en geen voordeel voor het milieu want de kolencentrales moesten gewoon doordraaien op de achtergrond.

  reageer
 • Molenaaar

   

  List en bedrog hoezo feest saneren die handel zodat andereboeten de kans krijgen

  reageer
 • Bergerac

   

  Bij de commentaren staat dat alles met subsidie gebouwd is, maar dat bestrijd ik. De eigenaren hebben zelf fors moeten investeren in dit project. De plaats waar ze nu staan vind ik beter als dat er bij iedere boerderij 1 staat want als men bij de ketelbrug staat is het aan de andere kant van de brug een foeilelijk gezicht.

  reageer
 • Boels

   

  Voor elke geleverde kilowattuur krijgen ze subsidie; daarnaast komen de inpassingskosten voor rekening van alle gebruikers van elektriciteit. Daarnaast draaien er fossiele centrales continu op een laag pitje voor het geval de wind het laat afweten en dat is vaak. De kosten er van betalen wij met z'n allen en wel om zoiets van 5/10.000 graad Celsius minder opwarming te krijgen; geschatte kosten tot 2022 het luttele bedrag van 70 miljard euro ten laste van bedrijven en belastingbetalers.

 • Helgers

   

  Nog mensen hier die vinden dat de mijnen in Limburg weer open moeten? Of dromen van 2 kerncentrales aan de dijk? De wereld verandert mensen, wen er maar aan.

  reageer
 • Klaas

   

  Zou gelijk voor een kerncentrale stemmen als de mogelijkheid er was.

 • Boels

   

  De vraag is natuurlijk of de wereld ten goede verandert, windenergie is tenslotte wel een beetje oude meuk ;-) Het vooroordeel over kerncentrales blijft kennelijk bestaan en dat met voornamelijk drogredenen. Frankrijk heeft voor rond 80% aan elektriciteit uit kerncentrales en de thoriumcentrales zijn in ontwikkeling (daarmee wordt geen "weapons grade" splijtstoffen aangemaakt en kunnen de bestaande bergen radioactief afval verwerkt worden). De eerste thoriumcentrale draaide al met succes inde jaren 60 van de vorige eeuw en werd uitgefasserd omdat er geen bruikbare splijtstoffen worden geproduceerd.

 • laat alle reacties zien
 • Astrid

   

  Goed voor iemand zijn bankrekening, bouwen met subsidie, subsidie op de stroomprijs en de wist voor de eigenaren. Zonder susidie had er geen windmolen in Nederland!

  reageer
 • Hans Keuper

   

  Tel uit ons verlies (!) met deze achterhaalde, onrendabele en vervuilende vorm van energieopwekking. Waar een grote polder klein in kan zijn!

  reageer
 • Boer Harms

   

  Ik vind er ook niks feestelijk aan maar kan begrijpen dat de handvol initiatiefnemers blij zijn dat ze nooit meer een schop in klei hoeven te steken en slapend rijk kunnen worden

 • Alfred

   

  Helemaal mee eens, en vergeet het foeilelijke uitzicht vanaf Urk richting Lemmer niet, vreselijk uitzicht.

 • Boels

   

  Daar is geen woord Spaans bij ;-) Het klimaatverdienmodel levert heel wat op, dus daar is niets negatief over te zeggen. Over de gevolgen op de elektricteitsrekening wel; die gaat fors omhoog (ODE-heffing, transportkosten en energiebelasting omhoog, vermindering van de teruggave energiebelasting (nu €1 per dag, incl. BTW per woonhuisaansluiting). En helaas helpt het nauwelijks bij het terugdringen van de CO2-uitstoot (een verbod op koolzuurhoudende frisdranken zou meer helpen en ongeveer een miljard maal minder kosten). Omdat voor elke GW aan opgesteld vermogen van hernieuwbaar moet er een GW aan fossiel vermogen achter de (stand-by) gehouden worden. Maar dat mag niemand weten, dus niet verder vertellen ;-)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert