Ex-werknemers Zorggroep eisen ontslagvergoeding

FLEVOLAND
Zo'n 120 ex-medewerkers van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) eisten donderdag bij de rechtbank in Zwolle een ontslagvergoeding. Vakbond FNV stond 99 medewerkers bij in het proces tegen hun oude werkgever. De rechter stelde nog niet eerder zo'n goed gevulde rechtszaal te hebben gehad. Zo'n vijftig ex-medewerkers zaten op de publieke tribune.

De zorginstelling die werkzaam is in onder meer Noordoostpolder en Urk kondigde begin vorig jaar aan te stoppen met het bieden van hulp in de huishouding. ZONL zag zich tot een reorganisatie genoodzaakt. Er kwam minder geld binnen omdat er door gemeenten minder zorg werd ingekocht. Ruim tweehonderd thuishulpen verloren hierdoor hun baan.

Wel of geen recht op een ontslagvergoeding?
Werknemers die minimaal twee jaar in dienst zijn en worden ontslagen, hebben recht op een zogeheten transitievergoeding. Dat geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor scholing om makkelijker aan een andere baan te komen. 

Omdat een groot deel van de ontslagen medewerkers per januari van dit jaar aan het werk is gegaan bij PGVZ meent Zorggroep Oude en Nieuwe Land dat er sprake is van 'overgang van onderneming'. De werknemers hebben hun werk, arbeidsvoorwaarden en cliënten behouden, zo stelt ZONL. Hierdoor zou de zorginstelling geen transitievergoeding hoeven te betalen.

Volgens de medewerkers is dit onjuist. Zij stellen dat zij waren ontslagen voordat duidelijk was of zij bij de nieuwe zorgaanbieder aan de slag konden. Zij moesten voor hun baan ook bij PGVZ solliciteren. Bovendien was het niet altijd mogelijk om evenveel uren te blijven werken. De bedragen die de werknemers menen tegoed te hebben variëren van enkele duizenden tot enkele tienduizenden euro’s.

De rechtbank doet over een paar weken uitspraak.

reacties (9)

 • .\/\/.

   

  Hoog tijd dat in de thuiszorg de werknemers zelf een collectief vormen en een organisatie op poten zetten waarin ze zelf het beleid bepalen, zonder een waterhoofd aan te duur betaalde managers.

  reageer
 • Kees

   

  En nu een vreselijk tekort aan goed personeel. Schreeuwen om personeel. Hopelijk leren ze hier wat van, nu zijn ze hetzelfde geld kwijt

  reageer
 • Verbazing alom!

   

  De gemeente Noordoostpolder let wel met een CDA wethouder zorg ( buitengewoon werkgever stimulator)heeft het laten gebeuren dat samen met deze organisatie er gespeeld is met financiën. Rechten van werknemers zijn te pas en onpas op de randen van de wet uitgespeeld en geschoffeerd.

  reageer
 • Wilma

   

  Waar zit je over in Schaapjes? Dat zou juist goed zijn dat de werknemers worden ontslagen. Dan kunnen ze ook bij PGVZ aan de slag waar geen graaiers aan de top zitten!! Zat je ook over ons in toen we werden ontslagen??

  reageer
 • Ron

   

  Als je moet solliciteren is het dus geen overgang van onderneming. De rechter is hier snel klaar mee.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • FouteBV

   

  Heel goed van deze oud-werknemers want Overgang van bedrijf is schering en inslag. Het is juist verboden om werknemers te beschermen en wie fraude pleegt moet daar op afgerekent worden. Slimme zet van deze oud-werknemers!

  reageer
 • Taxi chauffeur

   

  De top blijft graaien maar als de mensen op de werkvloer iets tegoed hebben dan kan dat niet, als de vergoedingen voor hun niet uitkan wordt het hoogtijd dat de top het nodige gaat inleveren.

  reageer
 • Op het droge

   

  Waarom draait alles om geld

  reageer
 • Piet

   

  Omdat je daar dingen mee kunt kopen...

 • Schaapjes

   

  Het is te hopen voor de huidige werknemers van ZONL dat deze vergoeding niet wordt toegewezen. Dat zou gezien de financiële situatie wel eens tot meer ontslagen kunnen leiden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert