Gegevens oud-personeel Zorggroep Oude en Nieuwe Land niet veilig opgeslagen

NOORDOOSTPOLDER • Di 14 september 2021 | 12:49 • Dinsdag 14 september 2021 | 12:49

Zo'n 400 personeelsdossiers van oud-medewerkers van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) konden jarenlang bekeken worden. Dat meldt ZONL zelf. De zorgorganisatie, die actief is in Noordoostpolder en Urk, heeft de zaak gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Volgens ZONL gaat het om gegevens van personeel dat tussen 2001 en 2008 uit dienst is gegaan. In de dossiers stonden onder meer burgerservicenummers, kopieën van identiteitsbewijzen en informatie over de gezondheid van de medewerkers.

De honderden dossiers waren opgeslagen in twee kasten, die stonden in een pand van ZONL in het Overijsselse Steenwijk. De kasten waren niet afgesloten met een slot, maar met tape. Volgens ZONL is het een raadsel waarom de dossiers niet zijn vernietigd, omdat vanaf 2012 alle papieren personeelsdossiers digitaal opgeslagen moeten zijn.

Onderzoek
ZONL denkt dat de dossiers al een paar jaar in de kasten liggen en gaat onderzoeken hoe dit kan. De Autoriteit Persoonsgegevens sluit niet uit dat mensen in die tijd de personeelsdossiers in konden zien. De verzegeling met tape toont dat onvoldoende aan, constateert de toezichthouder.

De gevonden dossiers liggen momenteel op een veilige plek opgeslagen en worden in november vernietigd. Het is niet bekend of er daadwerkelijk gekeken is in de gegevens van oud-personeelsleden van Zorggroep Oude en Nieuwe Land.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel