Grote drukte bij eerste open dag Floriade

ALMERE
De eerste open dag van de Floriade werd druk bezocht. Volgens de organisatie lieten zo'n 4.000 Almeerders zich zaterdag informeren over de plannen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling die in 2022 in Almere gehouden wordt. 

Veel bedrijven en organisaties presenteerden zich met duurzame en groene initiatieven. Almere wil zich profileren als Growing Green City. De Floriade draagt daar aan bij.

De meeste belangstelling ging uit naar het Floriade-eiland in het Weerwater. Belangstellenden lieten zich met een sloep overzetten en lieten zich informeren over de plannen voor het eiland. Dat gaat deel uit maken van een groter plan waarbij het vierkante Floriade-gebied opgedeeld wordt in vakken. Elk vak krijgt een letter van A tot en met Z. De planten in de vakken moeten passen bij die letters. 

Ook in het nieuwe voedselbos werden rondleidingen gegeven. Verder is er een horecapleintje waar lokale ondernemers groene en gezonde producten aanboden.

Bezoekers waren vooral benieuwd wat de plannen voor de Floriade inhouden. Dat kan zijn omdat ze uitzicht hebben op het Floriadeterrein of omdat ze bijvoorbeeld willen weten of ze hun rondje hardlopen rond het Weerwater nog kunnen blijven doen. Er zijn niet veel tegenstanders van de Floriade op het evenement afgekomen. De open dag werd gehouden aan de Sturmeyweg.
reacties (18)

 • peter van den bemt

   

  Ik heb mezelf gedwongen even te gaan kijken. Prachtig weer en op de zandlokatie, u weet wel, waar ooit al dat bos stond, was een soort braderietje met kraampjes waar je, op zichzelf, best wel vrolijk van werd: milieubewuste onderwerpen. Goed!! De presentatie binnen: na die jaren dat ze er nu intussen mee bezig zijn, en geld in gepompt hebben, zou je inmiddels iets concreets verwachten. Concreter dan een hoofdlijnenvisie, de Floriade is gebaseerd op 3 lagen, met als onderste laag, het fundament: de STADSwijk, werd het niet. Dit is geen nieuws. Verder een paar creatieve ideeën, die gebracht werden als: plannen die we aan het uitwerken zijn. "Plannen die we aan het uitwerken zijn". En DUS zien we steeds weer dat plaatje van een uitgerekt tapijt met een schets van 'hoe het zou kunnen worden'. Niets concreets. Nou ja 'niets'. HEEL concreet is al dat bos dat gekapt is. En het nieuwe asfalt dat inmiddels wél op enkele plakken is uitgerold. Er was volop belangstelling voor de boottocht die laat zien hoe de omgeving er NU uitziet. Op sommige plekken nog ouderwets mooi. Maar dat gaat veranderen. Humor vond ik het te zien, dat dat boottochtje in boten van Haddock aangeboden werd (...) Enkele dagen later was de Floriade bij EenVandaag onderwerp. Daar werd (wat wij natuurlijk al wel weten, maar de rest van Nederland niet) verteld dat de financiering ook voor een groot deel van het bedrijfsleven afhankelijk is. Er doet nog geen bedrijf mee. Maar ja, volgens Herrema is het zo: als je op je handen blijft zitten, gebeurt er niets. Het mag wat kosten. Natuurlijk. De crisis is (lijkt) voorbij. Dat zien we nog niet terug in het beheer van het openbare groen (en de paden) van de BESTAANDE stad. (Ik heb wel een aantal 'leuke' foto's om deze verloedering te staven). Hoe lang blijf je als gemeente volhouden op klachten te reageren met: daar is geen geld voor?? U snapt wel wat ik ervan vind. Dit is de Greatest Green Lie ever.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  4000? Daar vertelde ze dat er ongeveer 1500 geweest zijn. Nu was het mooi weer en was er, zoals altijd, genoeg te doen in stad en omstreken. Wellicht komen er meer mensen als het slecht weer is in de 1e week januari.

  reageer
 • Johan

   

  4000 mensen totale onzin, directie gaf aan dat het er 1500 zijn geweest. Een groot deel van de bezoekers zijn politici die zonder een echt kritische geluid instemmen met alles wat in de coalitie bedacht wordt. Met de huidige miljoenen die al zijn uitgegeven zonder dat er ook maar 1 euro is binnen gekomen, had de gemeente alle bezoekers twee weken mee op cruise kunnen nemen en dan nog volop geld overhouden. Dit soort propaganda is volksverlakkerij en ik vind het schade dat Omroep Flevoland zich zo voor het karretje laat spannen en niet objectief is.

  reageer
 • Karel

   

  Dat is inderdaad volksverlakkerij. Het charmeoffensief van de Flopriade-bende kent blijkbaar geen grenzen: door de strot duwen, is het motto. Jammer dat OF niet kritischer kijkt in dit geval, ben beter gewend van ze.

 • Karel

   

  Ik stel voor dat alle enthousiastelingen hun naam en adres achterlaten en straks met elkaar voor de miljoenen verliezen, die er geheid gaan komen, opdraaien. Nee, geen goed idee? Dacht ik al!

  reageer
 • Hannes

   

  Zoals men al decennialang zelfvoorzienend in Papoea Nieuw-Guinea leven; en nog velen waardevolle volkstammen, over de hele wereld; Dan is het enige verschil met de verwachte onzekere financiële Floriade/woonwijk, dat er een technisch hoogstandje aankleeft!!... Wat men nu ( zelfvoorzienend noemt) heeft laten zien en proeven, ga daarmee op de weekmarkt staan, om dan het ware product zien te verkopen!! Maar wacht niet tot 2022 alleen maar voor een zo doorgedramde "zelfvoorzienende" woonwijk op een verkeerde locatie!! Waar men her en der op betere locaties gisteren mee had kunnen beginnen!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • En wie zagen wij daar eindelijk Jannewietske. We waren haar bijna al vergeten.

  reageer
 • Pietje Puk

   

  Haddock Watersport heeft in ieder geval weer een graantje meegepikt.....zonder geldig vaarbewijs in een sloep, die niet gekeurd is door de scheepvaartinspectie, belangstellenden overvaren...... Floriade BV: er zijn in Almere ook bedrijven, die wel aan alle eisen voldoen! Grote Sloep en Almereveertje.

  reageer
 • Mike

   

  Een zelfgroeiende groene natuur is nog altijd beter dan een groen aangelegde stad. Wanneer Flevoland later dan nog als enige provincie echte natuur heeft wordt het vanzelf een toeristische trekpleister. Laten we eerst bestaande steden vergroenen, voordat we groene uitbreidingen van steden aanleggen op plekken waar nu natuur is.

  reageer
 • Hannes

   

  Niemand zal met vraag en aanbod tegen de Floriade op zich zijn!! Het gaat om de struktuur en strategie op een kwetsbare locatie; waar men een doorgedramde woonwijk teweeg wil brengen!! En deze strategische scenario mag men zeer schrijnend noemen!! ...Als men de zelfde aantal marktkramen op het Kasteelterrein hadden gezet; dan had men dubbel en dwars het aantal bezoekers gehad!!

  reageer
 • Jeroen

   

  Is dat zo? Volgens mij zijn er bij de kemphaan regelmatig evenementen met zoveel kramen maar komen daar een stuk minder mensen op af. De mensen die ik gisteren heb gesproken waren er vooral uit interesse.

 • Emma

   

  Ik ben inderdaad niet per definitie tegen de Floriade. Maar de locatie, het verlies aan groen en het feit dat het groen verdwijnt ten koste van een woonwijk , waar elders genoeg ruimte voor is, maakt dat ik negatief t.o. het plan sta. Als het echter toch door onze strot geduwd wordt ben ik wel geïnteresseerd in wat er komt. We zullen de Floriade tzt ook zeker gaan bezoeken ( zoals we ook voorgaande Floriades bezochten). Helaas zijn we nu niet in de gelegenheid te gaan kijken.

 • Ron H

   

  Bezoek stond wel gepland hier maar volgende keer ga ik wél kijken.

  reageer
 • mario withoud

   

  Opnieuw valt mijn mond open van bewondering. Kon ik maar zo goed inhoudelijke argumenten verwoorden als de meeste reageerders ook nu weer.

  reageer
 • HH

   

  Allemaal stadsdichters in de dop.

 • dank u voor het compliment aan al deze mensen,ze verwoorden dit achterlijke project naar waarheid...

 • Merreha

   

  Tegenstanders waren er niet volgens OF. Natuurlijk niet, die hebben ook geen interesse.

  reageer
 • WillemV90

   

  Weg gegooid geld

  reageer
 • Biologische Azijn

   

  valt best mee

 • OF luisteraar

   

  Hallo Almeerders, van harte gefeliciteerd met de Floriade... Het is jullie echt gegund.. En nu niet meer klagen in de media!!!

  reageer
 • Henk

   

  Nu was het gratis : Wacht maar op de enterprijs in 2022 en de stijging van de gemeentelijke lasten, dan staan de mensen echt niet meer in de rij !

  reageer
 • Emma

   

  Ik denk wel dat veel Almeerders de Floriade gaan bezoeken. Al ben ik tegen een Floriade zoals de opzet nu is ( groen verruilen voor een woonwijk) , we gaan zeker kijken als de Floriade er is.

 • Ed Molenaar

   

  Gelukkig is er later geen entreeprijs voor de aandeelhouders van de floriade.

 • Richard

   

  Alleen voor mensen in een rolstoel Was er niet te komen Ik liet mijn invalide kaart zien en vroeg netjes waar ik naar mijn auto neer kon zetten Ik kreeg meteen te horen u moet daar naar toe en u auto parkeren en dan met een pendelbus die kant op , ik zei tegen die meneer dat het niet ging vanwege mijn rolstoel , maar daar wou hij niet naar luisteren , ik vroeg of er niet een plek dichterbij was , daar wou hih niks van weten . zo wordt Je dus behandeld in Almere Mij zullen ze daar niet meer zien bij die flop zooi

  reageer
 • Duidelijk!!!!

   

  Gebrek aan emphatie dat missen plannenmakers in Almere. Zonder slag of stoot is het duidelijk gemaakt dat in het centrum rollators en gebrekkig lopende medemensen niet getolereerd worden. Het bizarre is dat ze het ook niet eens aanvoelen,bewijs genoeg met zulke hoge plafonds ( ook financiële ) in het centrum. Misschien een idee !!! Bewoners ook juist kinderen en misschien scholen uit Almere stuur symbolisch een tekening met een rollator of wandelstok naar het College als protest dat men rekening dient te houden met ook slechtlopende volwassenen en kinderen.

 • Emma

   

  Hele foute reactie inderdaad. Maar misschien trof u de verkeerde persoon, zijn ook maar ingehuurd..., ik zou me daardoor niet negatief gaan opstellen tegen het hele project ( en tegenover heel Almere).

 • Frans

   

  Spijtig dat je een niet begripvolle parkeerwacht trof, Richard. Dat is alleen niet maatgevend voor heel Almere...

 • Eddie

   

  Broodje knakwortel, hou op hoor 😂😂😂

  reageer
 • michael

   

  Goh veel klagers... en drukte bij de open dag... wat voorspelbaar volk.

  reageer
 • HH

   

  4000 bezoekers, en 197.000 Almeerders die er uit protest weggebleven zijn.

 • waren waarschijnlijk benieuwd wat er met hun weggegooide centen staat te gebeuren.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert