Gemeente sluit zich aan bij lobby voor Zuiderzeelijn

NOORDOOSTPOLDER • Ma 10 juli 2017 | 21:42 • Maandag 10 juli 2017 | 21:42

De gemeente Noordoostpolder sluit zich aan bij de lobby om de Zuiderzeelijn toch aangelegd te krijgen. De gemeenteraad heeft dat maandagavond in meerderheid besloten. De fractie van D66 kwam met het voorstel.

Volgens fractievoorzitter Gaston Vilé is de lobby in Groningen begonnen en kan die rekenen op de steun van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. De Sociaal Economische Raad heeft bovendien in 2015 geconcludeerd dat een hoogwaardige openbaar vervoerverbinding nodig is voor een snelle economische ontwikkeling van het Noorden.

D66 voegt daar aan toe dat de ontwikkelingen rondom Lelystad Airport zorgen voor een grotere OV-behoefte. Ook mensen in het noorden van het land gaan gebruikmaken van de luchthaven en zouden graag met het openbaar vervoer willen komen.

De aanleg van de Zuiderzeespoorlijn werd in 2007, na jaren van discussie, door de Tweede Kamer geschrapt. De lijn zou vanuit Amsterdam door Flevoland en Friesland uit moeten komen in Groningen. Ook waren er plannen om de lijn verder door te trekken naar Duitsland.

Na het afblazen van de Zuiderzeelijn kreeg Flevoland 50 miljoen euro voor initiatieven die bijdragen aan de verbetering van de economie. Daarvan is nog 14 miljoen euro beschikbaar. Eerder is geld uitgegeven aan verbetering van de N50 tussen Ens en Ramspol.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel