Ook Friesland wil lobbyen voor spoorlijn

FLEVOLAND • Do 28 februari 2019 | 12:03 • Donderdag 28 februari 2019 | 12:03

De Provinciale Staten van Friesland hebben zich nu net als de Provinciale Staten van Flevoland achter een spoorlijn van Lelystad naar de noordelijke provincies geschaard. De zogenoemde Lelylijn moet gaan lopen van Lelystad via Emmeloord, Heerenveen en Drachten naar Groningen.

Een meerderheid in de Friese Provinciale Staten wil dat de gedeputeerden gaan lobbyen in Den Haag en Europa. Vorig jaar nam Provinciale Staten in Flevoland al hetzelfde besluit. Ook lieten de gemeenten Urk, Noordoostpolder en Lelystad weten dat ze voor de spoorlijn zijn.

De plannen voor de treinverbinding spelen al sinds de jaren tachtig. De Zuiderzeelijn, zoals die destijds werd genoemd, werd in 2007 afgeschoten. Flevoland kreeg toen een flink bedrag van het Rijk ter compensatie. Ondertussen is er, met de groei van Almere en de komende uitbreiding van Lelystad Airport, een nieuwe lobby ontstaan. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW en de Sociaal-Economische Raad steunen de aanleg van de Lelylijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel