Gemeente vraagt 700.000 euro uit Zuiderzeelijngelden voor nieuwe projecten

NOORDOOSTPOLDER • Vr 13 november 2020 | 15:07 • Vrijdag 13 november 2020 | 15:07

De gemeente Noordoostpolder wil de provincie om zo'n 700.000 aan Zuiderzeelijngelden vragen. Dat is bedoeld voor drie projecten: een nieuw fietspad tussen Nagele en Schokland, een e-bikenetwerk en een vaarroute tussen 'het oude en nieuwe land'. Bij elkaar gaan de projecten zo'n 1 miljoen euro kosten.

Een nieuw fietspad langs de Nagelertocht zorgt volgens de gemeente voor een mooie verbinding tussen Unesco Werelderfgoed Schokland en Nagele, dat bekend staat om de karakteristieke platte daken. "Nagele en Schokland worden hierdoor beter toegankelijk voor fietsrecreanten."

Het e-bikenetwerk moet gaan aansluiten op de bestaande fietsroutes in de polder. "Er komen stallingsmogelijkheden bij OV-punten en bezienswaardigheden, leenfietsen en laadpunten, een onlineportal, bebording en promotiecampagnes", aldus de gemeente.

Nieuw: vaarverbinding met 'het oude land'
Naast vervoer met al dan niet elektrische fietsen wil Noordoostpolder ook gaan inzetten op iets nieuws: sloepvaren. Er zou volgens de gemeente een vaarroute gemaakt kunnen worden tussen Vollenhove, het Waterloopbos bij Marknesse en uiteindelijk Schokland. Door een verbinding met 'het oude land' kunnen de vaarroutes aansluiten op de wateren van de Weerribben-Wieden.

Het voorstel wordt op 14 december besproken in de gemeenteraad.

Met de Zuiderzeelijngelden worden Noordoostpolder en Urk door het Rijk gecompenseerd voor het feit dat het kabinet in 2007 een streep zette door een spoorlijn naar het noorden. Het geld is bedoeld voor de versterking van de economie en de leefbaarheid.

Wie er subsidie uit de Zuiderzeelijngelden krijgt, beslist Gedeputeerde Staten. Projecten kunnen tot 31 december dit jaar worden ingediend. De projecten moeten dan daarna binnen twee jaar uitgevoerd worden.

Noordoostpolder wil direct aan de slag als de subsidie toegekend wordt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel