Agora: meer nieuwe films en minder kleine voorstellingen

LELYSTAD • Wo 12 juli 2017 | 11:08 • Woensdag 12 juli 2017 | 11:08
In het Agora Theater in Lelystad worden komend najaar meer nieuwe films gedraaid en minder kleine voorstellingen geprogrammeerd. Dat is één van de meest in het oog springende maatregelen die zakelijk directeur Richard Wijnveldt doorvoert in zijn streven om de culturele instelling uit de rode cijfers te halen. De uitbreiding van het filmaanbod vindt plaats in het jaar dat het gemeentebestuur, bouwbedrijf Van Wijnen en de Agora bekendmaken of er een nieuwe bioscoop in Lelystad komt.

Omzet van twee ton
Wijnveldt geeft toe de de Agora momenteel niet zonder de bioscoop-inkomsten kan. Jaarlijks trekt het daarmee 50-duizend bezoekers, goed voor een omzet van twee ton. Als er daadwerkelijk een nieuwe bioscoop komt, is het de bedoeling dat de Agora de exploitatie op zich neemt. Dat lijkt een gouden kans om de financiële situatie een boost te geven.

Dood gebied
Een beeld dat Wijnveldt nuanceert. "Wij kunnen niet zelf financieren en zullen de plannen goed doorrekenen op haalbaarheid. Een nieuw pand betekent ook dat wij huur moeten betalen. Het aantal bezoekers is niet los te zien van de ontwikkeling van de directe omgeving. Als er gezellige horeca komt ontstaat een beleving en dat heeft een positief effect op de kaartverkoop. Maar nu is het een dood gebied."

Doorpakken
Naast de jaarlijkse subsidie heeft de gemeente Lelystad de laatste tien jaar geregeld extra geld aan de Agora overgemaakt. Vorige week werd een lening van 850-duizend euro kwijtgescholden. Wijnveldt is de politiek daar zeer dankbaar voor en wil nu doorpakken. Dit ondanks de onzekere situatie rondom de bioscoop en de wetenschap dat het boeken van congressen met de komst van twee hotels bij het vliegveld nog moeizamer wordt dan nu al het geval is.

Foyer verbouwen
"Mijn opdracht is sturen op de kosten en verhogen van de omzet,'' benadrukt Wijnveldt. "Ik begroot nu per maand en heb de financiering van het nieuwe theaterseizoen 2017/2018 doorgerekend. Door kritischer naar contracten te kijken en populairder te programmeren, trekken we per voorstelling meer bezoekers. In augustus wordt de foyer verbouwd en we kijken hoe de kwaliteit van de koffie en wijn verbeterd kan worden. Dat laatste lijkt futiel, maar in de beleving van mensen heel belangrijk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel