Agora niet de nieuwe uitbater van de bioscoop

LELYSTAD • Wo 1 november 2017 | 23:47 • Woensdag 1 november 2017 | 23:47
Het Agora Theater gaat geen nieuwe bioscoop in Lelystad exploiteren. Dat idee blijkt financieel niet haalbaar, zo zegt wethouder Jop Fackeldey. De gemeente gaat nu op zoek naar een andere partij die een bioscoop wil bouwen en exploiteren.

De gemeente heeft dit jaar onderzocht of er op het Agorahof aan de achterzijde van het oranje theater een bioscoop zou kunnen komen. Die zou bouwbedrijf Van Wijnen gaan bouwen en worden geexploiteerd door de Agora. In januari tekenden de drie partijen een intentie-overeenkomst, maar de gemeente zet daar nu een streep door.

Agora te zwak
Volgens wethouder Fackeldey is de financiële positie van de stichting Agora nog te zwak om zelf in de bioscoop te investeren. Een belegger zou dan moeten bijspringen, maar omdat die een rendement op zijn investering wil halen zouden de kosten omhoog gaan. Dat maakt het plan financieel moeilijk. Bovendien mag de gemeente niet garant staan voor een investering in een bioscoop, omdat het om een commerciële voorziening gaat.
Uit onderzoeken blijkt dat er in Lelystad wel een markt is voor een bioscoop. De gemeente gaat nu op zoek naar een commerciële partij.

Nieuwe plek
Het is onwaarschijnlijk dat een nieuwe bioscoop nog achter de Agora komt. Volgens de gemeente is die plek bij nader inzien toch beter geschikt voor horeca door de gunstige ligging ten opzichte van de zon. De gemeente onderzoekt nu of een bioscoop op het grasveld naast het theater gebouwd kan worden, maar dan moet de rij winkels die daar nog zit waarschijnlijk wel eerst verdwijnen. Pas als definitief duidelijk is waar de bioscoop moet komen, kunnen commerciële partijen intekenen op het plan.

Nieuw businessplan
Sinds het verdwijnen van bioscoop Utopolis heeft de Agora sinds eind 2012 een bioscoop in huis. Die trekt zo'n 50-duizend bezoekers per jaar en levert netto zo'n anderhalve ton aan inkomsten op. Omdat de Agora op de eerste plaats een theater is, zijn zalen niet altijd beschikbaar voor filmvertoningen. Dat weerhoudt distributeurs er van alle topfilms in Lelystad aan te bieden, zegt directeur Richard Wijnveldt. Hij zal over een nieuw businessplan moeten nadenken, indien de Agora op termijn de bioscoopfunctie verliest. Dat kan nog wel enkele jaren duren, want een nieuwe bioscoop staat er voorlopig nog niet.
De gemeente zei vorig jaar dat zij de Agora gedurende twee jaar met 175-duizend euro zou compenseren indien de bioscoop uit het theater zou verdwijnen.

Reacties gemeenteraad
PvdA, Inwonerspartij en GroenLinks reageren weinig verrast op het besluit van het college. Zij hadden er weinig vertrouwen in dat de Agora in staat zou zijn om de bioscoop te exploiteren, want de financiele positie blijft zwak. Luc Baaten van de Inwonerspartij vindt dat de gemeente moet doorpakken om de Agora financieel weer gezond te krijgen.
Sjaak Kruis van GroenLinks denkt dat de gemeente het beste kan inzetten op het versterken van de bioscoop in de Agora. Hij is bereid hiervoor indien nodig extra geld uit te trekken. Kruis is niet overtuigd dat er een andere partij is die in het centrum een bioscoop wil bouwen. Eerdere pogingen om een exploitant te vinden zijn op niets uitgelopen.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel