Fors eisenpakket van bewoners zonnewoningen

ALMERE
Bewoners van de zonnewoningen in Almere Poort hebben een uitgebreid eisenpakket bij de gemeente neergelegd ter compensatie voor de bouw van een flat pal voor hun deur.

De zonnewoningen aan de Roald Amundsenstraat zijn zelfvoorzienend door de vele zonnepanelen op en aan de woningen. De flat, met de naam Oranje Huis, is zo hoog dat de zonnewoningen daardoor nu gedeeltelijk in de schaduw staan. Ook neemt het gebouw wind weg voor de windturbines van de bewoners.

Gemeente erkent fout
De bewoners vinden dat de gemeente verantwoordelijk is voor de fout en eisen compensatie. De gemeente erkent dat er een fout is gemaakt door de bewoners niet in te lichten over de bouw. Volgens een woordvoerder stond het pand eerst gepland in het Europakwartier. Toen later werd besloten het Oranje Huis te verplaatsen naar het Columbuskwartier, is verzuimd om de bewoners te informeren. 

Het Oranje Huis wordt een opvanglocatie voor vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Volgens de gemeente heeft de opvang een belangrijke maatschappelijke functie. 

Minimaal verlies door schaduw 
Na onderzoek van TNO bleek dat er bij 14 zonnewoningen meetbaar minder zonne-energie kan worden opgewekt sinds de komst van het Oranje Huis. Hierdoor lopen de inwoners tussen de 9 en 24 euro per jaar aan inkomsten mis. In overleg met de betrokken bewoners wil de gemeente dit verlies compenseren. Almere doet dat het liefst met duurzame aanpassingen aan de woning. 

Eisenpakket
De bewoners hebben nu een eisenpakket samengesteld en willen onder meer:
-extra zonnepanelen op het dak die worden onderhouden door de gemeente
-een energievoucher voor energiezuinige apparaten
-een LED-pakket van Philips
-energiezuinig glas
-een boilersysteem
-CO2 gestuurde ventilatie
-zonne-acculaders
 
En omdat de bewoners vinden dat een deel van hun privacy is verdwenen door de flat willen ze ook:
-dat tuinen worden doorgetrokken op gemeentegrond tot aan het voetpad
-aanplanting van volwassen bomen
-een voucher voor een overkapping voor de woonkamer en een schutting, hek of schuurtje
-geen verdere bebouwing meer voor hun deur

De gemeente heeft nog niet gereageerd op de brief. 


 

reacties (26)

 • Cees

   

  Wat ik zo kwalijk vind aan deze zaak is dat de gemeente Almere in 2022 energieneutraal wil zijn. Maar hun hele ruimtelijke ordening is daar niet op ingericht. Hoe gaan ze dat doel dan ooit halen, laat staan al in 2022?

  reageer
 • Tja

   

  Tja hoog inzetten je kan het proberen lijkt mij buiten proporties wat ze allemaal eisen.

  reageer
 • Boels

   

  Ik zie vertikale zonnepanelen en 2 miezerige windturbines. Lijkt mij een goed voorbeeld hoe het niet moet.

  reageer
 • Ed

   

  Een fout van dezelfde projectontwikkelaar die de bewoners een goede zonligging in het vooruitzicht stelde (want dat verkoopt beter). En die van de gemeente kennelijk vrij spel kreeg.

 • verbaasd

   

  Het gaat niet om die € 24 mensen! Lees eens goed het bericht of reageer niet!

  reageer
 • Frank

   

  En waar gaat het dan wel om? Dat de gemeente heeft erkend dat ze te laat de bewoners heeft ingelicht? Dat is het enige wat er in het artikel staat. Het is ronduit een belachelijk eisenpakket om een gemiddeld verlies van €9 op deze wijze gecompenseerd te willen zien. Zo gaan ze niet serieus genomen worden.

 • verbaasd

   

  Jammer dat mensen zo slecht lezen :-(. Het gaat niet om die 24€ mensen lees het bericht eens goed!! Of reageer niet.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .W.

   

  Natuurlijk niet ingaan op die eisen. Plaats liever 100 windmolens extra in die omgeving.

  reageer
 • RoelP

   

  Dit lijkt meer op een afpersingspakket. En dat alles voor maar € 24,00 per jaar? Dat geeft zo'n woning dus niet echt een meerwaarde, schrap dus simpelweg de benaming zonnewoning en je bent af van alle ellende.

  reageer
 • Kuwait

   

  Het mag dan niet goed gecommuniceerd zijn, maar is niet in strijd met bestemmingsplan. Bewoners kunnen zich kennelijk wel goed verdiepen in duurzame maatregelen (op zich een goede zaak natuurlijk) maar hadden zich ook in het bestemmingsplan kunnen verdiepen.

  reageer
 • Groot gelijk dat ze dit eisen! Je zal er maar wonen en er wordt een torenflat voor je huis neergezet. Weg woongenot...... En voor de goede orde, ik ben zelf niet één van de bewoners, maar ik woon wel in Poort en heb de bouw van het Oranje huis op die locatie met verbazing gevolgd. Zet 'm op huiseigenaren, niet opgeven!

  reageer
 • Hekking

   

  Gemiddelde reactie op dit bericht afkomstig van inwoners die niet geconfronteerd worden met deze problemen. Ben benieuwd zij zouden reageren als er plots een flat staat die hun zonlicht wegneemt. Laat de gemeente maar bloeden voor hun slechte beleid.

  reageer
 • Qwerty

   

  Zo, zo. Dat is nogal een pakketje voor een verlies van minimaal €0,24 en maximaal €24 per jaar. Niet minimaal €9 zoals in dit artikel staat, maar slechts 24 cent! Het gemiddelde van al die woningen is €9 per jaar. Dit stond in een eerder artikel van Omroep Flevoland. Valt me nog mee dat er geen Tesla in het eisenpakket zit. Is toch immers ook duurzaam. Wat ze nu eisen komt op minimaal €15-20.000 per woning! Weg geloofwaardigheid, nuis het overduidelijk dat ze gewoon op geld uit zijn.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Jaja, al die eisen vanwege Euro 9-24 per jaar niet gehaald rendement. Dream on. Koop die panden tegen 1e koopwaarde. Mensen eruit en weer verkopen met de bekende situatie. Dan haal je ook wat winst voor de gemeenschap.

  reageer
 • Bb

   

  Ik wil ook, gemeente! ik ook. hallo mij niet vergeten

  reageer
 • michael

   

  Jaja iedereen wil wat maar dit is echt een eis van Hollanders die hun gelijk willen halen !! De gemeente betaald gewoon die 24 euro en ach vooruit nog een bloemetje met een excuus kaartje...

  reageer
 • Gemeente, betaal voor al die mensen lekker hun verhuizing. Zijn we ook weer van die uitzuigers af, en jullie besteden het geld 'n keer goed.

  reageer
 • Piet

   

  Hahahahahahaha, wat een simpele zielen. Lopen 24 euro aan energie inkomsten mis per jaar en komen daardoor met dit soort eisen?!

  reageer
 • Ed

   

  Zo simpel als ú het voorstelt, is het niet! 24 euro per jaar, PLUS de waardevermindering van de woning t.g.v de minder vrije ligging. De immateriële schade: stress en verminderd woongenot is minder eenvoudig objectief vast te stellen maar is er zeker.

 • anoniem

   

  en graag ook een porsche panamera aub!

  reageer
 • Anno1977

   

  Ik wil ook wel eens wat hahaha.

  reageer
 • Tijmen

   

  Deze mensen zijn toch niet goed..

  reageer
 • Willem

   

  Zo, die willen duidelijk de hoofdprijs..

  reageer
 • Jean

   

  Dit is een belachelijk eisen pakket voor 24€ verlies per jaar. Ze proberen er gewoon een slaatje uit te slaan.

  reageer
 • Karel

   

  Toemaar....

  reageer
 • Jan

   

  Ik wil een auto

  reageer
 • Havenaar

   

  Dat is nogal een flink 'eisenpakket'.. en voor wat... Ze hebben inkomstenderving van max. €24,- per jaar, geef ze allemaal €100,- en klaar ermee..

  reageer
 • Merreha

   

  De gemeente Almere maakt er echt een puinhoop van. Men doet er alles aan de inwoners het leven zuur te maken. Er wordt totaal niet meegedacht met inwoners. De gemeente Almere is te druk met de verkeerde zaken.

  reageer
 • Dorus Dalman

   

  Gemeente, gooi die brief met het dure eisenpakket meteen weg en betaal de bewoners de compensatie van maximaal € 24.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert