Recyclingbedrijf wil vergunning voor bouw betoncentrale

ALMERE
Recyclingbedrijf Vijfhoek in Almere wil een nieuwe betoncentrale bouwen op industrieterrein De Vaart. De huidige regels laten dit niet toe omdat de centrale ruim 37 meter hoog gaat worden. Het recyclingbedrijf heeft de gemeente Almere gevraagd om een uitzondering te maken zodat de centrale er toch kan komen.

Het college van b&w is voor
Het college van burgemeester en wethouders staat achter de aanvraag van Vijfhoek. Volgens de gemeente is het recyclingbedrijf betrokken bij diverse initiatieven om afval op een duurzame manier te verwerken. Ook werd het bedrijf vorige onlangs één van de twee winnaars van de competitie Upcycling City Almere. Een wedstrijd van de gemeente Almere waarin bedrijven werden uitgedaagd om restproducten her te gebruiken. Vijfhoek won met een innovatief plan om beton te hergebruiken in de bouw en op straat. 

De gemeenteraad is aan zet
De provincie Flevoland, die over het bestemmingsplan op het bedrijventerrein gaat, is bereid om van het huidige plan af te wijken. Om dit te kunnen doen moet de gemeenteraad van Almere wel toestemming geven. Er zijn minimaal 8 raadsleden nodig om het onderwerp op de agenda te zetten. Volgens omwonende Pia Barentsen, die zich al jaren verzet tegen uitbreiding van Vijfhoek, zijn die raadsleden al gevonden. Zij gaan eind september met het college in gesprek.

Betonmortelcentrale
Vijfhoek wil op haar terrein aan de Pontonweg een betonmortelcentrale bouwen van 37 meter hoog. Deze centrale staat nu in de Eemshaven in Groningen maar is daar niet meer nodig. In de centrale wordt van zand, grind en cement betonmortel gemaakt dat na toevoeging van water beton wordt. Op het terrein van Vijfhoek staat nu al zo'n centrale maar deze is klein en verouderd en moet daarom vervangen worden, schrijft het bedrijf in de vergunningaanvraag.     

 

reacties (4)

 • peter

   

  het is kansloos als je in een gebied grenzend aan de oostvaardersplassen en de Lepelaarsplassen een betoncentrale wilt bouwen. De provincie heet duizenden euro's gestoken in de nieuwe Marker wadden en het is een toeristische route langs de oostvaardersdijk. We kunnen beter investeren op toerisme en dus recreatie. Bij de trekvogel een leuk restaurant plaatsen met fluisterboten richting de Marker wadden en de plassen in. Dat is pas zorgen voor werkgelegenheid. Leerlingen die er stage kunnen lopen voor school en ga zo maar door. Das een echte toeristische trekpleister

  reageer
 • ikke

   

  Nieuwe investeringen: mooie gelegenheid om naar Flevokust te verhuizen!

  reageer
 • De ingenieur

   

  Daar hebben ze geen klanten en er is al een betonfabriek in Lelystad

 • kees d.

   

  Dat bedrijf wil plotseling wel heel erg veel. Gemeente Almere regelgeving is er niet voor niets. Als dat bedrijf zonodig moet uitbreiden met een overslag en een betoncentrale zitten ze op de verkeerde plek en zullen ze moeten verhuizen naar een plek in Almere waar ze hun ambities wel kunnen waarmaken. Je moet hun rotzooi niet tussen twee natuurgebieden in willen hebben.

  reageer
 • Max

   

  Ach. Daar komen die vijftien gezinnen weer met hun NIMBY gedrag. Stel je voor dat een bedrijf succesvol kan zijn.

  reageer
 • wikky

   

  Tja, stel je voor dat de/een gemeente zich eens aan haar eigen regels houdt .......

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert