MC Groep boekt bescheiden positief resultaat

LELYSTAD
De MC-ziekenhuizen, met vestigingen in Lelystad, Emmeloord en Dronten hebben vorig jaar een positief resultaat behaald van 65.000 euro. Dat blijkt uit het jaardocument 2016. In 2015 bedroeg het resultaat 84.000 euro.

Beide jaren vallen daarmee een stuk lager uit dan 2014, toen er 1,6 miljoen euro werd overgehouden. De MC Groep schrijft het lagere resultaat toe aan stijgende kosten, waaronder hogere lonen en inhuur van extern personeel. Dit doordat vast personeel door krapte op de arbeidsmarkt vrijwel niet te vinden was. Ook heeft het ziekenhuis eenmalige kosten gemaakt die het resultaat drukken. Wel hebben de ziekenhuizen meer zorg geleverd en een hogere omzet gedraaid.

Eigen vermogen
De voormalige IJsselmeerziekenhuizen hebben al jaren een zwakke financiële positie. Vooral het eigen vermogen was zorgelijk. Dat bedrag was 60 miljoen euro negatief toen de MC Groep de ziekenhuizen in 2008 overnam. Sinds drie jaar is het eigen vermogen weer positief. Vorig jaar kwam het uit op 172.000 euro. Toch duurt het nog enkele jaren voordat er sprake zal zijn van een gezonde verhouding tussen het eigen vermogen en schulden.

Leningen
De directie benoemt als risico dat er weinig contant geld (liquide middelen) beschikbaar is. Dit omdat er geld nodig is voor de aflossing van schulden. Hierdoor komt de aflossing van een langlopende lening aan de ING in de knel. De MC Groep is met de bank in gesprek over herfinanciering van deze lening, die over een jaar moet zijn afgelost. Bij elkaar had MC Groep vorig jaar voor ruim 24 miljoen euro aan langlopende schulden, 2,5 miljoen minder dan een jaar eerder.

Stresstest
In de financiële Stresstest Ziekenhuizen van BDO Accountants staan de IJsselmeerziekenhuizen al enkele jaren als zeer kwetsbaar en zwak vermeld op de 66ste plaats van 68 onderzochte ziekenhuizen. BDO komt in oktober met een nieuwe test.

reacties (3)

 • Ria

   

  Ben zeer tevreden met MC ZUIDERZEE. Heb afgelopen 6 jaar 6 operaties ondergaan allen tot goede tevredenheid. Begrijp al die negatieve reacties niet.

  reageer
 • Ik

   

  Mc zou direct gesloten moeten worden, dieren worden bij de dierenarts beter geholpen en behandelt. Bah

  reageer
 • Ik

   

  Snap ik, al die valse facturen. Zorg declareren die niet gegeven is, zo kom ik ook in de positieve cijfers.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert