Waarom kleurt de Oostvaardersplassen geel?

FLEVOLAND
Als je met de trein of fiets langs de Oostvaardersplassen rijdt dan is je misschien de grote hoeveelheid gele bloemen opgevallen. Maar hoe komt het dat tijdens deze tijd van het jaar de hele Oostvaardersplassen geel kleurt?

Dat komt volgens boswachter Jan Griekspoor van Staatsbosbeheer door twee planten: de Zwarte mosterd en het Jacobskruiskruid, beiden hebben als ze in de bloei staan gele bloemen. 

Jacobskruiskruid
Jacobskruiskruid is zeer giftig en daarom eten de grote grazers in de Oostvaardersplassen er niet van. Het plantje kan dus ongemoeid doorgroeien en tiert welig in het gebied. Boeren passen erg goed op voor de plant want als hij in het hooi terecht komt dan is dat gevaarlijk voor het vee. De dieren 'herkennen' de giftige plant dan niet tijdens het eten en worden ziek of gaan zelfs dood. Vooral paarden en runderen zijn gevoelig voor het gif.

"Zo'n 80% van de gele bloemen in het natuurgebied bestaat uit Jacobskruiskruid. De plant sterft na ongeveer vijf jaar langzaam af maar in die tijd verspreidt de plant wel veel zaad", vertelt Griekspoor. In het oostelijke deel van de Oostvaardersplassen is de plant langzaam aan het verdwijnen terwijl hij in het westelijke deel juist oprukt. 

Zwarte mosterd 
Zwarte mosterd wordt volgens Griekspoor niet gegeten door de grazers in het gebied omdat "de plant naar verluid ontzettend smerig smaakt". Het zaad is tevens giftig voor paarden. De plant met zijn gele bloemen is waarschijnlijk uit de polder komen overwaaien. De boeren gebruiken het daar als groenbemester

Beide plantensoorten zijn zeer waardevol voor de natuur in de Oostvaardersplassen. Er komen veel insecten op de bloemen af die op hun beurt weer worden gegeten door vogels. Op het Jacobskuiskruid komt bijvoorbeeld de gestreepte Zebrarups af. Die ontpopt zich later tot de Jacobsvlinder.

reacties (12)

 • Aad

   

  Jammer dat Omroep Flevoland wederom SBB alleen aan het woord laat en hun kletsverhaaltje laat vertellen. Waarom vertelt SBB niet waarom er zoveel Jacobskruiskruid in de OVP is? Kapot gelopen grasmat, overbegrazing, verschraling van de eens zo vruchtbare grond, maar ach dat hoeft het publiek niet te weten. Hoeveel dieren steven overigens een gruwelijke dood door het eten van het giftige kruid als er niets anders te eten is want als er niets anders te eten is, eten zij dit namelijk wel.

  reageer
 • Steven Verhoef

   

  Nieuwe ecologische ramp dreigt voor de Oostvaardersplassen Eén van de gruwelijke effecten veroorzaakt door experimenten met het uitzetten van exotische dieren op plaatsen waar ze nature niet horen is dat zij het natuurlijke evenwicht verstoren. Zo ontstond in de Oostvaardersplassen door zware overbegrazing een biotoop van planten die juist niet gegeten worden zoals het Jacobskruiskruid. Hierdoor ontstond een monocultuur - een verarming van de soorten rijkdom. Maar er is meer aan de hand. Immers daar Jacobskruiskruid staat, daar kan geen gras staan. Het voedsel aanbod voor de grote grazers neemt daarmee af, en daarmee ontstaan nog grotere hongersnoden en daarmee nog zwaardere overbegrazing. een vicieuze cirkel dus. Wanneer gaan we de hiervoor aansprakelijke "biologen" met hun wanbeleid aanklagen ?

  reageer
 • Jan

   

  SBB geeft er zoals gewoonlijk een zodanige draai aan dat men het voor zoete koek slikt. Het is en blijft een grote sof die Oostvaardersplassen. Nu het rupsje volop eten maar de grote grasers ook nu te weinig.

  reageer
 • Louise

   

  Haha zo kan Staatsbosbeheer een draai geven aan een slechte ontwikkeling. Eerst waren de ovp voor de vogels. Maar dreigde dicht te groeien dus grazers erin. Toen was ovp voor de grazers. Nu overheerst giftig onkruid. Let op. Straks is de ovp voor de insecten! Als de subsidie maar blijft stromen.

  reageer
 • Bart Vreeken

   

  Jammergenoeg geeft SBB hier geen duidelijkheid over. Uit de laatste twee jaarrapporten is de informatie over Jacobskruiskruid verwijderd. Daarvoor werd er wel wat over vermeld. Terwijl de aantallen alleen maar zijn toegenomen, en dat grote gevolgen voor het gebied noet hebben. Het voedselaanbod voor de grote grazers zal verminderd zijn, en mogelijk zijn er ook gezondheidsproblemen. (?). Tegelijk is het positief voor insectensoorten en kan het op termijn misschien tot meer variatie leiden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Boels

   

  Zoals voorspeld is: de natuur trekt zich niets aan van de kunstmatige natuur van "milieuwetenschappers". Dat vraag om meer studie en heel veel geld voor de milieukneuzen; dat krijgen ze natuurlijk best wel, maakbare natuur is heilig bij de milieusubsidiegevers. Het is allemaal eerder fraude met een overvloedige hoeveelheid van pseudowetenschappelijkheid.

  reageer
 • Rob

   

  Dan blijft er weinig over om te eten voor die dieren

  reageer
 • Moraalridder

   

  Leuke item. Moet omroep Flevoland vaker doen.

  reageer
 • Ron

   

  Dat is slecht nieuws voor de dieren.

  reageer
 • anoniem

   

  Dan nemen deze voor dieren giftige planten veel ruimte in, of zie ik dat verkeerd?

  reageer
 • Petra

   

  Nog minder gras voor de dieren. Zo wordt ook dat een probleem.

  reageer
 • Boels

   

  De Oostvaardersplassen IS het probleem. Het is een uit de handgelopen experiment van milieubezeten wetenschappers. Die dachten van een drassig gebied echte natuur te maken waar onderhoud en dierenleed niet voorkwam. De echte exoten zijn dus de flutwetenschappers, die hadden een ander beroep moeten kiezen.

 • De meester

   

  Nou, dat is een stuk beter dan die dorre vlakte met gevreten en dode wilgenbomen.

  reageer
 • De Vries

   

  Die dorre vlakte is er straks weer, net als weer geen voedsel voor de dieren. Lekker hoor, pure dierenmishandeling.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert