Politiek Almere verdeeld over festival voor 65+

ALMERE
Verschillende politieke partijen in de Almeerse gemeenteraad twijfelen over de gemeentelijke subsidie aan het Forever Young Festival, dat eind augustus op de Esplanade wordt gehouden. Het gratis toegankelijke festival richt zich uitsluitend op 65-plussers. Met uitzondering van begeleiders en mantelzorgers zijn andere leeftijdsgroepen niet welkom op het festivalterrein.
Meerdere fracties vinden dat geen wenselijke keuze.

Tijdens het Forever Young Festival treedt een keur aan Nederlandse artiesten op, zoals Anita Meijer, Willeke Alberti en Berdien Stenberg. 65-plussers kunnen gratis kaarten bestellen. Op het terrein kunnen ze dan gratis een aantal consumptiemunten krijgen.

Het festival krijgt onder andere subsidie van het Cultuurfonds Almere en van Almere City Marketing. In totaal gaat het om een bijdrage van 75.000 euro.

Buitensluiten en discriminatie
Fractievoorzitter Hilde van Garderen van de VVD laat weten dat haar partij geen voorstander is van een doelgroepenbeleid waar andere mensen worden buitengesloten. Ans DeSumma van de SP vindt dat de organisatie beter een festival had kunnen organiseren voor mensen met een smalle beurs. De minimumleeftijd van 65 is volgens Marco de Kat van Leefbaar Almere een vorm van discriminatie. Een positiever geluid komt van Johan de Leeuw van de fractie AP/OPA. Hij vindt het festival een goed initiatief: "Er niks mis mee om iets te organiseren speciaal voor ouderen".

Onwenselijk
Het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland vindt het onwenselijk om een leeftijdsgrens aan een festival te stellen. De organisator van het festival begrijpt de kritiek wel, maar is nog steeds van plan alleen 65-plussers toe te laten. Volgens de organisator gaat het om een kwetsbare groep waarvoor weinig georganiseerd wordt. Bovendien moeten ouderen vaak enkele drempels over voor ze besluiten naar een evenement te gaan.  

reacties (39)

 • Joepie

   

  Ja, want de goed-bedeelde 65+ varen op één of andere (wel gegunde) Cruiseschip rond.

  reageer
 • Karel

   

  Zeer zinvolle reactie en een goed idee!

  reageer
 • Bosker

   

  Geef die € 75.000 aan de voedselbank; hebben die arme klanten daar weer een tijdlang voedsel! Ik heb bovendien als alleenstaande oudere totaal geen behoefte aan die kostbare flauwe kul!

  reageer
 • Karel

   

  Misschien kunt u als tegenprestatie het aantal decibellen in de gaten houden, zodat wij onze woning niet uit trillen.

  reageer
 • Maxx

   

  Ik verheug mij op het komende feestje, ondanks dat wij ouderen het volgens veel jongeren al zo vreselijk goed hebben en hebben gehad. Mij zul je niet horen over de wederopbouw na WWII, en zéker niet over het feit dat diezelfde klagende jongeren vaak nog niéts gepresteerd hebben. Ik wil dan ook langs deze weg mijn stadgenoten hartelijk danken voor hun financiële bijdrage voor dit festival...próóst!!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Joepie

   

  Almere heeft jarenlang een nostalgische evenement gehad, met veel PR voor geheel Almere en niet alleen voor onze stad. En er kwamen mensen uit alle generaties vanuit het hele land en zelfs uit het buitenland. ((65+ veel plezier deze ene dag))

  reageer
 • Wethouder Hekking

   

  De VVD wil geen groepen uitsluiten. Terwijl de VVD al jaren haar stinkende best om bepaalde groepen uit te sluiten. Een hoop gedoe om € 75.000 subsidie. Terwijl diezelfde VVD met miljoenen smijt om een kansloos project te financieren. Ik denk dat de rest van de "ja knikkers" ook wel tegen deze subsidie zullen zijn.

  reageer
 • Karel

   

  Ja, hoor! Dat denk ik ook. Ineens weet heel Nederland Almere te ontdekken, dankzij een festivalletje. En dan ook nog die 75.000 dik terugverdienen, toe maar!

  reageer
 • Arie

   

  Tiurlijk zijn er weer politieke tegenstanders. Scoren willen ze. Maar het gaat gewoon door. Dat is toch bekend en normaal in almere? Zie de floriade. Dit geldverspillen kan in almere.

  reageer
 • Franca

   

  Kijk ook eens naar de positieve kant van zo'n festival. Er komen mensen vanuit het hele land naar Almere en betekent dus ook veel PR voor onze stad. Dus wellicht levert het op termijn een veelvoud op van de 75.000 euro subsidie die wordt gegeven.

  reageer
 • Ton

   

  Ik wil graag via dit medium mijn medebewoners van Almere bedanken voor hun bijdrage voor het 65+ festival, ik zal er zeker van genieten. Fijne dag iedereen.

  reageer
 • Derrick69

   

  Precies. Meebetalen aan alles wat voor iedereen wordt georganiseerd. Ga daar dan lekker heen.

  reageer
 • Karel

   

  Precies, want zo is het. Het woord "oudje" zult u mij trouwens ook nooit in de mond horen nemen. Denigrerend en betuttelend.

  reageer
 • Emma

   

  En zelfs boven de 80 ben je wel oud, maar geen oudJE ... Als ik naar mijn vader en andere familieleden kijk, zeer 80+, dan zie ik mensen die wijs en heel erg bij-de-tijd zijn !

  reageer
 • Hannes

   

  Met alle respect voor de organisaties die bepaalde evenementen willen organiseren!! "Men ziet maar weer; men grijpt bij vernieuwingen altijd terug naar de basis, en herkenbaarheid uit het verleden!! Waarbij het culturele zich duidelijk weer zichtbaar maakt!! "Men zal er nu wel naar uitkijken dat het rond het Kasteel ook kan gebeuren!! En de rest van het jaar zolang men het op mag brengen voor elke generatie van het Kasteel kunnen en blijven genieten en profiteren!!

  reageer
 • Karel

   

  Nogal stigmatiserend "de oudjes". Op 65 jarige leeftijd? Het hele artikel en veel reacties klinken nogal aanmatigend over "de ouderen". Oud ben je pas als je voorbij de 80 bent.

  reageer
 • Karel

   

  De oudjes? Al op 65 jarige leeftijd?

  reageer
 • John

   

  Begroting 650.000 met 5000 deelnemers. Ik zeg geef de 130 euro pp gewoon. Dit geef ik ook niet per dag uit met mijn aow tje.

  reageer
 • Emma

   

  Ik vind het woord 'oudjes' zo denigrerend klinken. Alsof je het over kleine kinderen hebt... En ik denk dat verreweg de meeste ouderen prima zelf voor een leuke tijdsbesteding kunnen zorgen, daar hebben ze geen geraniums voor nodig.

  reageer
 • TLL

   

  Als dit geen voorziening voor de ouderen is weet ik het ook niet meer...

  reageer
 • Poe

   

  Leeftijdsdiscriminatie mag niet tenzij het de gemeente goed uitkomt..discriminatie is discriminatie en dat een overheid daar aan meebetaald is echt dieptriest

  reageer
 • Inwoner

   

  Ben zelf 65+ maar hoeft voor mij ook niet zo exclusief. Bureau Gelijke Behandeling Flevoland heeft echter boter op het hoofd. Regelmatig beperken zij zich tot 'bepaalde' groepen. Maar ja, roeptoeteren om jezelf maar te kunnen profileren is velen gegeven...

  reageer
 • Kees Wipneus

   

  Wat een rare tekst. Hebben ze nu ineens weer geld kunnen toveren, dit terwijl ze geen geld hadden voor Floriade etc?

  reageer
 • Inge

   

  Prima idee. Voor elke doelgroep in Almere wordt al veel gedaan, speel pleintjes voor kleine kinderen, peuter festivals in parken, skate baan voor pubers, vandalisme proof hangplekken voor pubers....mogen de oudjes ook eens iets leuks krijgen? Of mogen ze echt enkel achter de geraniums hangen?

  reageer
 • Dirk

   

  geef dat geld uit aan zorg binnen almere klaar .

  reageer
 • Hmmm

   

  Als je zo redeneert dan is 31,2 miljoen voor de Flopriade ook maar een schijntje.

  reageer
 • Karel

   

  Het zal, maar in ieder geval minder dan voorheen. Misschien moet u eens goed om u heen kijken hoe deze stad aan het verloederen is door het gebrek aan regulier basisonderhoud aan wijken, straten en het groen. Iets waartoe een gemeente verplicht is, volgens mij. Ik zal u de vele voorbeelden bewaren. Maar nee, men geeft liever geld uit aan een festiviteit, aan een herriefestival waar zelfs de politiek over verdeeld is. (Laten we het maar niet over de andere hobby's van deze gemeente hebben)

  reageer
 • Faerie

   

  Volgens mij mag het niet eens, mensen uitsluiten van een festival. Je mag je marketing best richten op een doelgroep, maar als jongere mensen ook willen komen en een kaartje bestellen, kun je ze niet weigeren. Waarom zou je ook? Als je programma goed is afgestemd op je doelgroep, dan zal je ook weinig andere bezoekers trekken. En anders moet je een soort besloten club maken, waar mensen lid van kunnen worden die op die manier zelf (deels) een eigen festival bekostigen.

  reageer
 • Rob D

   

  Werkelijk ongelooflijk dat wij met zijn allen dus € 75.000 betalen voor een festival met beperkte toegang en met zelfs gratis consumpties. Goed om te bedenken waar je stem komende raadsverkiezingen naar toe gaat... Als je dit subsidiebeleid goedkeurt (zoals AP/OPA doet) ben je écht fout bezig!

  reageer
 • Quincy

   

  Mijn moeder van 81 jaar heeft er reuze zin in! Zij heeft nog geen zorg nodig en woont nog zelfstandig. Deze groep ouderen is er ook. Dus graag niet alle ouderen over één kam scheren en ze in een hokje duwen. Wat is er trouwens mis met een leuk festival voor alle ouderen? Zoveel wordt er niet georganiseerd voor deze leeftijdscategorie, dus is het wat mij betreft prima om voor hun ook een keertje uit te pakken. Even weg van 'achter de geraniums' en een beetje lol maken. Ik wens ze allemaal veel plezier en volgens mij wordt het echt een feestje om op terug te kijken!

  reageer
 • Joepie

   

  Beste, '65 plussers, eet een broodje en tik een eitje, en pluk de dag, en denk hoe mooi de nostalgische kermis vroeger was! Toen was er geen gesol, zoals de carrousel draaide! '65 plussers aan de nostalgische kermis zal het niet liggen! Geniet van de kermis als het kan! Ook al is het gratis voormeer en minderbedeelde, de smaak van de suikerspin blijft het zelfde!!

  reageer
 • Jan

   

  Hoe vaak worden in Almere festivals georganiseerd waarbij de gemeente subsidie verleent waarbij de minimum leeftijd 16 of 18 plus is daar hoor je de gemeente niet over dat het onwenselijk is, dat er een bepaalde doelgroep wordt uitgesloten, nu wordt er wat gedaan voor ouderen is het weer niet goed. En dat het geld beter aan de zorg kan worden besteed ben ik het ook niet mee eens deze mensen moet ook een dag kunnen ontspannen en hun zorgen al is het maar voor een dag kunnen los laten. Gun die mensen ook wat in plaats van het misgunnen. Ik zeg alle bejaardentehuizen in Almere naar het festival.

  reageer
 • Harm Harmstra

   

  Is er in dit land iets wat geen subsidie krijgt? De schouwburg Almere kost de belastingbetaler jaarlijks 10 miljoen euro. Wat stelt die 75.000 euro voor dit doelgroepenfestival daarbij vergeleken dan helemaal voor?

  reageer
 • Kees

   

  Er wordt ieder jaar al tientallen miljoenen uitgegeven aan onderhoud van de stad.

  reageer
 • johan54

   

  Past wel in het beleid van de huidige politiek. Voor alles kun je subsidie krijgen, maar de ouderen moet je uitkleden en uitmelken. Nu wordt er voor ouderen eens iets georganiseerd en dan willen ze de kraan dicht houden. Geef dan nergens subsidie voor, want wij mogen wel meebetalen aan alles wat voor iedereen wordt georganiseerd. Typisch de Nederlandse politiek en de Almeerse in het bijzonder. Leuk initiatief ondanks dat ik er zelf niet naar toe zal gaan.

  reageer
 • Peter

   

  Onzin. Als 65 plusser vind ik dat ze dit geld aan de zorg en voorzieningen voor ouderen moeten besteden.

  reageer
 • Karel

   

  Ik heb een nog veel beter idee! Geen subsidie en het geld aan het achterstallige onderhoud van de stad besteden, iets wat de gemeente al heel lang verzaakt. Daar heeft iedereen wat aan.

  reageer
 • Johan

   

  Krijgen jongeren dan ook gratis consumptiemunten bij een festival voor jongeren? Raar dat zoiets van subsidie kan. Het kan in Almere blijkbaar. Desondanks een fijne dag gewenst, maar liever niet op deze manier met subsidie ondersteunt. En de opmerking van de SP slaat natuurlijk nergens op. Altijd maar weer dwepen met 'o die arme mensen dit en dat'. Voor oudere mensen mag het niet maar voor de SP doelgroep mag zoiets dus wel. Naja, de SP zal ouderen wel gemiddeld rijk vinden en ja, met arm+een door de SP vastgestelde grens vindt de SP alles rijk en mag er niks meer (tenzij zij veel betalen om de SP doelgroep van meer gratis geld te voorzien)

  reageer
 • Sylvia

   

  wij zijn 59 jr, maar het lijkt me super leuk om er even heen te gaan. Maar het wordt ons niet gegund. Belachelijk En 75.000 euro te idioot voor woorden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert