Plan voor gratis zonnepanelen onhaalbaar

ALMERE
Gratis zonnepanelen op het dak, waarvan de bewoner een kwart van de opgewekte energie mag gebruiken. Dat was het plan van de Almeerse gemeenteraad. Een half jaar later blijkt het onhaalbaar.

December vorig jaar ging de raad van Almere akkoord met het initiatief AlmeerZon. Energiecoöperatie de Groene Reus zou zonnepanelen plaatsen bij mensen die mee willen doen. In ruil daarvoor gaat driekwart van de opgewekte stroom naar de Groene Reus en de rest mogen de bewoners zelf gebruiken. Na dertien jaar waren de panelen dan helemaal voor de bewoners. Kosten: Anderhalf miljoen euro, waarvan de gemeente Almere 400.000 euro zou bijdragen.

Er is een half jaar de tijd genomen om het plan te onderzoeken en nu komen de partijen tot de conclusie dat het onhaalbaar is. Er is geen bank die mee wil werken, en er zijn al verschillende bedrijven die zo'n constructie aanbieden. Huurders van woningbouwvereniging Ymere kunnen al gratis zonnepanelen op hun dak laten installeren.

Binnenkort worden deze conclusies besproken in de Almeerse gemeenteraad. Wethouder Tjeerd Herrema stelt voor om de vier ton, die was uitgetrokken voor AlmeerZon, beschikbaar te stellen voor duurzaamheidsleningen.

reacties (6)

 • Johan

   

  Wie zat er ook alweer achter dit fantastische plan was dat niet Marcel Kolder Groene Reus ?

  reageer
 • Willemsen

   

  Met die energiebelasting betalen we toch al voor die nieuwe vormen van energieopwekking. Dus daar mag je dan toch ook van profiteren tenslotte financieren we het ook.

  reageer
 • Boels

   

  Geld+beschikbaar dak= geld verdienen dat afkomstig is van degenen die geen geld en geen dak beschikbaar hebben. Groen is dus niet links en gewoon links is ook niet meer wat het was.

 • TEUN DE BEUKER

   

  Hierin investeren (Zonnen Energie) gemeente Almere levert wel 1000 keer meer op dan 100 miljoen +++ EURO wat de gemeente minimaal uitgeeft aan een desastreuse FLORIADE 2022. Maar ja wethouder Hekking heeft er in Amsterdam al een puinhoop van gemaakt en nu is dus Almere aan de beurt.

  reageer
 • Pzaal

   

  Ymere heeft mij nog nooit verteld over zonnepanelen die gratis geplaatst kunnen worden?? Ymere is echt 1 van de slechtste woning coöperatie's die ik ken.

  reageer
 • DeBranderMan

   

  Een goed initiatief als dit, wijst men af. Dit helpt echt iedereen. Minima tot 'maxima' tot de samenleving als zijn geheel m.b.t. financieel, milieu en innovatie. Ik geloof zelfs dat een stad als Almere er internationale aanzien mee kan vergaren als het streven is dat ieder huishouden zonnepanelen krijgt. Maar nee. Beter komt het geld in de Floriade terecht. Ik heb mij er onlangs er in verdiept. Volledige doordrenkt met conceptionele en experimentele technieken. Dat word een flop vanwege het compromissen van hetcompromissen van het compromissen omdat het originele budget echt niet haalbaar gaat blijken voor het orginele plan. Doe dan megalomaan met net nieuw, bewezen techniek zoals zonne-energie. Voor IEDERE burger van Almere.

  reageer
 • Boels

   

  Het idee dat zon en wind substantieel kan bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot is onjuist. De vaste kosten van netbeheer (nu ongeveer 40%) van de elektricteitsrekening moeten omhoog om de aanlandplicht en het bijregelen van het onvoorspelbare aanbod van hernieuwbaar te kunnen betalen. De meesten worden er dus armer van. De verbruikskosten zijn ongeveer slechts 20% van de rekening; energiebesparing is dan ook niet echt in de knip terug te vinden.

 • HH

   

  Men wijst het niet af, maar het is financieel onhaalbaar, omdat er geen bank mee wil werken. Dat is natuurlijk iets wat de gemeente vooraf had moeten en kunnen toetsen, niet pas na anderhalf jaar studeren.

 • laat alle reacties zien
 • HH

   

  Weer zo'n zeepbel van Herrema.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert