Strenger toezicht op politievloggers

FLEVOLAND
De politie scherpt het social media-beleid voor agenten aan en belooft beter intern toezicht op berichten die op Twitter, Facebook en Youtube door agenten worden geplaatst. Dat meldt de politie naar aanleiding van onderzoek door de dataredactie van KRO-NCRV.
 
De redactie bekeek 149 video’s, onder meer van politievlogger Jan-Willem uit Almere, en ontdekte 28 gevallen waarin te veel persoonsgegevens worden getoond. De gezichten van verdachten en slachtoffers zijn door de politievloggers onherkenbaar gemaakt, maar de omgeving is wel zichtbaar. Daardoor zijn betrokkenen tot het adres, en dus een persoon herleidbaar. In 18 gevallen heeft de dataredactie het exacte adres achterhaald.
 
Deze resultaten zijn aan de Autoriteit Persoonsgegevens en de politie voorgelegd. De video’s waarin personen herleidbaar in zijn, worden nu verwijderd of achteraf onherleidbaar gemaakt. De privacyfunctionaris van de eenheid Midden-Nederland bekijkt de beelden van politievlogger Jan-Willem om te beoordelen of volgens de Wet politiegegevens is gehandeld. Privacy-expert Rejo Zenger heeft namens burgerrechten-stichting Freedom Inc. een klacht ingediend bij de politie tegen de vloggende hoofdagent Jan-Willem uit Almere.

Wat is er te zien in zo'n vlog?  
Politievlogger Jan-Willem publiceert sinds 30 mei 2016 een wekelijkse vlog, waarin hij fragmenten toont van zijn werk als agent in Almere. Ruim 130.000 abonnees op YouTube volgen Jan-Willem bij achtervolgingen, aanhoudingen en andere dagelijkse werkzaamheden.
 
Waarom doet de politie dit?
In een reactie op de resultaten verklaart de politie dat voorlichting door onder meer vlogs geen wettelijk vastgelegde politietaak is. ‘Maar we vinden dit wel heel relevant en nuttig. Het kan een preventiedoel hebben, of uitleg geven over situaties waarover we veel vragen krijgen of waarover veel onbegrip is bij het publiek. Het in beeld brengen van het politiewerk is in onze optiek dus zeker van meerwaarde. We hebben ons wel te houden aan het wettelijke kader, omtrent de privacy. Als er beelden zijn verspreid waarop mensen herkenbaar zijn of hun identiteit herleidbaar is, dan moeten we dat aanpassen’, aldus de politie in een schriftelijke verklaring.

 

reacties (10)

 • Henk

   

  En ach de politie gaat weer de regels aanscherpen. Als ze lef hadden zouden ze ene keer zeggen dat het totale onzin is wat de autoriteit roept maar ja dat durven ze niet meer. Waar is de tijd van korpschefs gebleven die wel hun mening durfden te verkondigen en standpunten innamen. Is er uit gedreigd door mannetjes als Opstelten en bouwman. Watjes zijn het geworden

  reageer
 • Stevie

   

  'Het in beeld brengen van het politiewerk is in onze optiek dus zeker van meerwaarde'. Behalve dan natuurlijk de onderuitgezakte flitsagenten langs de A6, die laten we liever niet zien.

  reageer
 • pieter de oude

   

  Geldt ook voor lullige bekeuringen op de provinciale wegen.

 • Vloggie

   

  Beste mensen Wat een onzin allemaal zeg. We kijken al decenia naar 112 weekend, 112, wegmisbruiker, deurwaarders, meldkamer, enz enz Vloggen is het nieuwe medium. Dus echt bull shit wat de omroep en die onderzoeker roepen. Al die terrorvloggers en enzo knol en konsorten moeten dan ook stoppen. Krijg de hik, lkkr blijven vloggen jan willem en de rest. Ik kijk er met plezier naar. En de rest van de zure mensen... Je hoeft niet te kijken.

  reageer
 • Ed

   

  Dienders moeten hun spaarzame tijd besteden aan het werk dat in hun functieomschrijving staat. Laat het bijhouden van vlogs en andere mediataken maar aan professionele woordvoerders en voorlichters over. Anders wordt het een zooitje.

 • Barbara

   

  Vloggende agent maakt duidelijk dat hij zich op een of andere manier tekort gedaan voelt binnen het bedrijf waarvoor hij werkt..

  reageer
 • Jaanchi

   

  Een eenduidig beleid blijven volgen: laat het voorlichten aan opgeleide em aangewezen politiemensen zoals mevrouw Ellie Lust over. Overige diender moeten daarvan wegblijven

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Keea

   

  En de deurwaarders dan, waar ze buiten en in de woning filmen? En frank visser? En wegmisbruikers waar soms ienand voor z'n huis wordt staande gezet?? Kijk daar dan ook naar aub niet alleen naar Almere...

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Voor Mr frank visser geef je jezelf op. Wegmisbruikers wordt je geblurred als je niet in beeld wil en dat zelfde geldt voor deurwaarders.

 • Jaap

   

  Je hebt groot gelijk, kortzichtigheid is hier troef. Alleen hier en nu is belangrijk. Voordeel is dat morgen alles weer vergeten is.

 • pieter de oude

   

  Men wilde niet meer dat de bevolking het politie-radioverkeer via de scanners konden volgen, maar nu gooien ze zelf alles op straat,

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Wat er nu gedeeld wordt is toch iets heel anders? Er wordt een kijkje gegeven in het werk en leven van een agent. Er wordt niet bewust belangrijke informatie gedeeld. Daarbij, wat heb je als burger aan het politie-radioverkeer?

 • SJP

   

  Vloggen doe je maar in je eigen tijd... agent.!

  reageer
 • Michael

   

  Dat doet hij dus ook, monteren etc doet hij allemaal in eigen tijd. Tijdens zijn werk staat de camera aan en hoeft hij weinig daar aan te doen. Dat hij soms de tijdens het werk in de camera kijkt en een verhaaltje verteld is toch prima? Althans, dat is hooguit een paar minuten op een werkweek. (En iedereen doet wel eens iets "prive" in de baas zijn tijd, bijvoorbeeld even social-media checken op je telefoon)

 • Lelystedeling

   

  Zolang de werkgever dit goed vindt hebben wij toch niks hierover te vinden? Laat die man lekker.

 • Lelystedeling

   

  Goed om de mensen te laten zien hoe een week als agent eruit ziet. Er wordt zovaak negatief gesproken over de politie, mensen hebben geen benul wat deze mensen dagelijks doen. Wel goed om idd e.e.a. af te schermen, ook als verdachte heb je recht op privacy.

  reageer
 • Maartje

   

  Elke verdachte overtreed de privacy van zijn slachtoffer, ik gun een verdachte helemaal geen enkele privacy!

 • Barbara

   

  In een reactie op de resultaten verklaart de politie dat voorlichting door onder meer vlogs geen wettelijk vastgelegde politietaak is. "Maar we vinden dit wel heel relevant en nuttig". Onduidelijke reactie van politie. Valt strakjes gewoon onder gedoogbeleid?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert