Aangifte tegen kunstgrasbranche

ZEEWOLDE
Recycling Netwerk doet aangifte tegen kunstgrasfabrikanten. Volgens voorzitter Robbert van Duin van Recycling Netwerk is het gebruiken van rubberkorrels in kunstgrasvelden geen goede recycling, maar een overtreding van de afvalwetgeving. Het Openbaar Ministerie gaat nu onderzoeken of er voldoende aanleiding is om tot vervolging over te gaan. 

De aangifte is gericht tegen bedrijven die de velden aanleggen, maar ook tegen de overheden die de regelgeving gemaakt hebben en die de afvalwetten moeten handhaven. Het gaat bij deze aangifte niet over de vraag of mensen ziek worden van de korrels, maar om de belasting voor het milieu. "De korrels die op duizenden sportvelden in Nederland worden uitgestrooid zijn eigenlijk snippers van autobanden van enkele millimeters groot. In iedere autoband zit ongeveer 1% zink. Zo komt er jaarlijks 10.000 kilo zink terecht op de Nederlandse kunstgrasvelden, een groot deel daarvan komt terecht in het grondwater", aldus Van Duin. 

Reclycling Netwerk wil dat er gestopt wordt met de vervuilende korrels en dat autobanden op een nadere manier verwerkt worden. Van Duin heeft goede hoop dat er een zaak komt en dat die gewonnen kan worden. Recycling Netwerk is een samenwerking van milieuorganisaties zoals Milieudefensie en Greenpeace.

'Uiteraard kijken we naar het milieu'
Theo Ceelen, van CSC uit Zeewolde dat veel kunstgrasvelden legt, is bekend met de aangifte en zegt er 'niet wakker van te liggen'. Hij geeft aan dat de branche juist veel doet om opname van schadelijke stoffen in het grondwater te voorkomen. "Uiteraard kijken we naar het milieu. Het water dat we na de drainage afvoeren is vaak schoner dan regenwater wat op het veld terecht komt." Ceelen vindt dat de branche het goed doet. "Maar als blijkt dat het strafbaar is wat we doen, dan stoppen we met rubber korrels ."

reacties (2)

 • Boels

   

  Steeds meer overheidstaken worden overgenomen door (gesubsidieerde) stichtingen die niet te geselen zijn door democratisch gekozen organen. Stop met die onzin.

  reageer
 • hans

   

  Wie is er dan vergeten 10 jaar lang het grondwater, ondanks toezeggingen te controleren? Dit lijkt als twee druppels water op het rapport van de LVNL 2009 dat werd weggemoffeld voor flutveld Lelystad. Nu komt ''het lijk uit het voetbalgras'' Wat een pannenkoeken!

 • pieter de oude

   

  het bedrijf doet er juist veel aan om schadelijkenstoffen in het milieu te voorkomen,!!!!dus dat rubber is niet onschadelijk.???

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert