'Bestuurders moeten beter uitleggen wat Floriade is'

ALMERE
Bestuurders in Almere moeten beter communiceren met de stad over de Floriade 2022. Dat zegt marketingdeskundige Paul Moers naar aanleiding van een enquête van de gemeente Almere onder 2500 Almeerders over de Floriade.

Almeerders niet enthousiast over Floriade 
Uit de enquête blijkt dat 87 procent van Almeerders zich zorgen maakt over de organisatie van het evenement. Ze zijn vooral bezorgd over de kosten van ruim 95 miljoen euro voor de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Deskundige schrikt van de negatieve reacties
Moers schrikt van de negatieve beeldvorming bij Almeerders over het evenement. "Draagvlak is altijd cruciaal voor zulke grote evenementen, want je moet inwoners enthousiast krijgen voor je verhaal. Er moeten ook mensen zijn die straks met jou willen werken."

'Floriade is een uniek evenement' 
De marketingdeskundige denkt dat de gemeente de plannen beter moet presenteren. Het is zonde dat dit onvoldoende gebeurt. "Ik vind dat ongelofelijk jammer. Het laat maar zien hoe moeilijk communicatie is."

Almere is meer dan wonen alléén
Volgens Moers weten Almeerders nog niet wat de Floriade allemaal inhoudt en wat het voor hun stad betekent. "Het is een uniek evenement van wereldniveau en het is de ultieme kans voor Almere om te laten zien dat Almere meer is dan wonen alléén", aldus Moers. "Daarom is het zaak dat bestuurders beter moeten uitleggen dat de Floriade een wereldevenement is waar Almeerders trots op mogen zijn."

reacties (40)

 • Jury Roest

   

  Dit is natuurlijk gewoon marketing-kletspraat. De beste communicatie van de gemeente over de Floriade is 'luisteren naar de inwoners'. En die geven met ruim 80% aan dat ze dit hele onzinproject niet willen. Inclusief mijzelf. Maar het college en de coalitie stampen gewoon door en willen helemaal niet communiceren.

  reageer
 • Karel

   

  Deze gemeente is niet in staat goed en adequaat met de burger te communiceren. Men is namelijk zo flexibel als beton en de inwoners worden voortdurend teruggezet in het niet-zeuren-hoekje. Rapporteerde de Ombudsman ook al niet eens dat er een cultuuromslag op het stadhuis moet komen? Zolang het pluche door de verkeerde mensen wordt bezet, zie ik er geen heil in. Maart 2018!

 • Ed

   

  Als de bestuurders beter moeten communiceren en zaken beter moeten uitleggen waarom dan nog steeds de verkeerde indruk wekken op de site van de floriade? 85 procent maakt zich zorgen. Dat is iets meer dan de helft volgens de site van de floriade. Als ze straks iets over het budget gaan of iets te positief zijn over de te verwachte bezoekers aantallen wat zou dit dan werkelijk zijn?

  reageer
 • Almeers gepeupel moet voorgelicht worden door de elite

   

  Zou me niets verbazen dat pvda Herrema deze Paul Moers, nooit van gehoord, heeft ingehuurd en dat Omroep Flevoland dit publiceert. Al in 2014 is gevraagd aan de raad de bevolking alle consequenties van de Kaalslag Floruade voor te lichten en een referendum te houden. .Nooit gebeurd. En nu alle besluiten zijn genomen door de raad gaan de bestuurders het gepeupel voorlichten ?

  reageer
 • hahahaha

   

  En weer een vriendje van Herrema die voor een paar duizend euro zand komt strooien en gaat vertellen dat wij Almeerders niet weten wat de flopriade is. Flopriade is een evenement dat groter wordt gemaakt dan het is en waar 750.000 50-plussers op afkomen uit Nederland met een verdwaalde belg en Duitser. Meer is het niet.

  reageer
 • Karel

   

  Wij worden als een stelletje sukkels weggezet, alleen omdat we tegen de Flopriade zijn. Ik denk trouwens dat die 750.000 niet eens wordt gehaald.

 • Johannes

   

  Wat een hautaine reactie van deze mijnheer. Dat 85 procent van de Almeerders een Floriade op deze plek en tegen deze kosten een zeer slecht idee vindt is geen kwestie van slechte communicatie, het is een zeer slecht PLAN. Stoppen dus.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dick

   

  Vind het allemaal zo mooi. "bestuurders moeten beter uitleggen.....". Als of het beter uitleggen de burgers van Almere op andere gedachten brengt. Het is heel simpel, er bestaat onder de bevolking van Almere geen draagvlak voor de floriade en daar zou de gemeente Almere naar moeten luisteren. Daar gaat geen uitleg iets aan veranderen.

  reageer
 • Marc van Rooij

   

  Goed communiceren is een vak, maar alleen communiceren is niet genoeg. draagvlak creëren doe je niet alleen met communicatie, dat doe je met een duidelijke visie die je uit draagt onderbouwd met een goede uitvoering. Wanneer je zaken als de urban greeners ziet met een kas die niet goed gekeurd is, en nog vele vele andere zaken dan snap je niet hoe je draagvlak bouwt. Ooit heb ik de nationale city marketing innovatie award gewonnen voor de manier hoe de opbouw van de Floriade tot stand is gekomen, in deze begin fase was er een enorm draagvlak bij zowel bewoners als ondernemers. door inhoudelijk af te wijken van de originele strategie met bij behorende visie en voor een groot deel een raad die geen overzicht heeft of in het coalitie keurlijf is genaaid is er geen inhoudelijke kritische controle. Wanneer je dan inhoudelijk niet begrijpt dat de Floriade bij uitstek een bedrijfskundig marketing project is en je alleen maar stenen wil gaan schuiven net zoals dat in alle ander wijken doet dan verlies je heel snel draagvlak. Gisteren zag ik op het nieuws dat Parijs enorme stappen maakt en hier miljoenen in investeert en ook andere steden in de wereld zijn jaren vooruit of hebben budgeten om daadwerkelijk het verschil te maken, en gaan Almere links en rechts voorbij. Floriade 2022 moet een showcase worden, maar niemand wacht op deze showcase, de woonwijk moet goed zijn voor een visie van 2030 maar we hebben niet de knowhow om dit vorm te geven. we lopen achter de feiten aan en zijn alleen bezig brandjes te blussen en ondertussen is de focus en visie volledig weg net zoals de bestuurders en straks ook de ambtenaren en alle andere betrokkenen bij de Floriade die ingevlogen zijn van buiten Almere en de provincie

  reageer
 • Karel

   

  U vergeet nog te vermelden dat het draagvlak er vooral niet is omdat deze gemeente het Almeerse belastinggeld als een bodemloze put inzet en de stad ondertussen langzaamaan naar de knoppen gaat. Maar liefst 89% vindt dat de Flopriade te veel geld kost en dat dit geld voor betere zaken kan worden ingezet. Dat is een ongelooflijk grote meerderheid. Het is schrijnend te zien hoe Almere verder verloedert, alleen al door het dagelijkse aanzicht van achterstallig onderhoud en kaalslag. Woongenot begint met gevoelens van goede leefbaarheid en veiligheid. Dat is hier steeds verder te zoeken en de gemeenteraad trekt zich er niets van aan, speelt verstoppertje en neemt haar verantwoordelijkheid niet. De Almeerder zit helemaal niet op zo'n landbouwexpositie te wachten, los van het feit dat deze wereldwijd nu al geheel achterhaald is, zoals u al terecht constateert. Maart 2018!

 • Hannes

   

  Marc van Rooij, Bedankt dat u mijn "intuïtie" goed heeft samengevat!! Gr Hannes,

 • Flevoburger

   

  Euuh hebben we nu over volksvertegenwoordigers ( iets met "vertegenwoordigen van de belangen van ... " ) ? Als volgens dit artikel alleen al de presentatie naar de eigen bevolking niet goed gaat hoe zit het dan met de rest van de uitvoering? Ik zie alleen maar stijgende kosten en er staat nog helemaal niets. Weten ze het zelf nog wel of zijn dit de stuiptrekkingen van een ten dode opgeschreven kat in het nauw? Kan nie wachten tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen....

  reageer
 • Gerretsen

   

  De boven ons geplaatsten denken nog steeds dat de rest gek is. In dit geval vermoedt 87% dat er sprake is van een financieel debacle voor de Almeerse bastingbetaler. Die rose strook aan de A6 is bedrijventerrein. In Almere staat 160.000 m2 kantoor leeg. Diverse bedrijventerreinen zijn inmiddels afgewaardeerd.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  "Daarom is het zaak dat bestuurders beter moeten uitleggen dat de Floriade een wereldevenement is waar Almeerders trots op mogen zijn." Goed communiceren valt niet mee. Elementair daarbij is dat je, wat je wilt communiceren, goed voor ogen hebt. We kennen de Floriade als een wereldTUINbouwtentoonstelling. Wat we de afgelopen jaren hebben zien gebeuren, is een berg slecht gemanagete onrust over de Floriadewijk, een bouwproject. Van meet af aan is dit het doel geweest: onder de vlag van Go Greener (the greatest green lie ever) is de Floriadewijk steeds het hoofddoel. En DAAR is de organisatie vooral mee beziggeweest. Ze zijn het TUINbouwaspect teveel uit het oog verloren. Nou. Communiceer dan maar eens goed over een Floriade, als je nog niet eens weet hoe die er uit gaat zien. Daar was je nog niet mee bezig. Ja. Plaatjes: zo zou het er uit kunnen zien. Maar concreet?? Bij dit gekrakeel en gewauwel, gaat de burger zich steeds meer afvragen: wat zijn jullie in godesnaam aan het doen? En: dat wat je niet bereikt, wat kost dat allemaal wel niet? We hebben intussen gezien: heel veel. En wat levert het op: heel weinig. Dat beeld is niet meer weg te communiceren.

  reageer
 • HH

   

  Het feit dat de Floriade een bodemloze put is en giga veel geld kost is toch niet zo moeilijk uit te leggen ?

  reageer
 • hans

   

  He! Toch beter wakker geworden! Nu de volgende bodemloze put aan luchtfietserij, proefballonnen en politieke plannen waar je nooit meer wat van hoort: vliegveld Lelystad.

 • Marianne

   

  Jammer, dat bestuurders het woord "democratie" toch nog altijd anders uitleggen dan de bewoners van een stad. Dat blijkt ook maar weer in Almere. Wat het kost en hoe groot het verlies gaat worden, maakt niet uit. Het prestige objekt gaat door. Al zal het alleen maar de titel opleveren "grootste verliespost ooit van Almere", een titel komt er! Een goed bestuurder blaast dit plan af, na zo'n enquete, maar de bestuurders van Almere gaan door. Tja...

  reageer
 • Bram

   

  En dan ook nog de kaalste stad van Nederland, waar we voorheen nog de groenste waren. Dik verdiende titel, gemeente!

 • Richard Woudenberg

   

  Hoe kun je nu schrikken van het hoge percentage mensen dat negatief denkt. Dank heb je denk ik onder een steen geleefd,niet nagedacht,betäald door de opdrachtgever of een wensgedachten die je ondanks beter weten blijft uitspreken

  reageer
 • Mevrouw Diederixen

   

  Het feit dat meneer Moers de Floriade een evenement van wereldniveau noemt zegt al genoeg. Als het mooi weer is zal het zeker een aantal bejaarde bezoekers trekken. Bij slecht weer komt er niemand. Waarschijnlijk is meneer Moers toegezgd dat ook hij aan de Floriade mag gaan verdienen. Wellicht wordt hij ingehuurd voor de marketing. Vandaar dat hij nu al deze wartaal uitkraamt.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Deze "deskundige" krijgt waarschijnlijk een flink salaris om de floriade te promoten. Natuurlijk is deze man voor. Helaas werkt de politiek op deze manier, als mensen tegen zijn licht dat niet aan het idee, maar aan de mensen zelf, die begrijpen het niet.

  reageer
 • DrJake

   

  Hadden jullue echt gedacht dat er iets veranderd ba deze negatieve uitkonst van de flo(p)riade enquete ? Dan zijn jullie zeker het Oekraïne-refferendum vergeten. En aks Rutte niet luisterd wasrom zouden die gasten bij de gemeente Almere get dan wel dien ? Nee.', democratue is tegenwoordig maar een illusie easrin he om de zoverl haren als een kudde vee naar de stembus mag waarbij de uiteindelijke politiek resp. het beleid al vadt staat en er geen grondleggende veranderingen/verassingen te verwachten zijn.

  reageer
 • Wethouder Hekking

   

  De politiek wordt gekozen op een partijprogramma. Na te zijn gekozen wordt vaak afgeweken van het partijprogramma. Compromissen worden vaak gesloten om de eenheid van de coalitie te bewaren. Meestal wijkt het af van wat men ooit had geschreven. Het vervelende is dat er ook plannen worden ontwikkeld die niet in het partijprogramma staan. Zie de Floriade. Gevolg van het kiezen, de politiek doet wat ze wil onder de noemer van democratie. Politiek staat veel te ver af van de inwoners. Betrekken van inwoners bij belangrijke besluiten gebeurt niet. Genomen beslissingen worden met verve verdedigd. Zo ook de intimidatie van ondernemers, het wegtreiteren van ondernemers en het op de schop nemen van het gebied rond het Weerwater. De Floriade zal tot 2022 veel besproken onderwerp blijven. Veel kritische reacties en een enkele optimist zonder begrip voor de kritische geluiden. En de politiek ? Die blijven ver weg van de samenleving staan.

 • Jay

   

  Als alles zo omstandig en bij herhaling moet worden uitgelegd is er iets mis. Er is gewoon geen draagvlak voor dit prestige-object van een paar drammerige mannetjes. Maar de machine rolt en is niet meer te stoppen. Althans, dat is het rad dat ons voor ogen wordt gedraaid.

  reageer
 • Enna

   

  Wat Moers te vertellen heeft kan me geen moer schelen. Een marketingdeskundige die ons gaat vertellen hoe mooi en goed het allemaal wel is. Hij had z'n verhaal al klaar voordat de uitslag bekend was. In opdracht van ...

  reageer
 • Jojo

   

  Nu even goed luisteren, want we leggen het nog 1X uit. En dan niet meer zeuren, ja? Zoiets?

  reageer
 • Jan

   

  Valt er wat uit te leggen dan? Het is nu al duidelijk dat de kosten zo hoog worden dat de burger de klos is.

  reageer
 • Havenaarse

   

  Ik kan het niet waarderen onder de meeste Almeerders gerangschikt te worden. Ik kan voor mezelf spreken en zeggen dat ik Almere en de Floriade een warm hart toe draag.

  reageer
 • Jozef

   

  Weet floriade gaat om de bloempjes en plantjes maar buiten het financieel fiasco belasten we ook heel erg het mileu om daar de hele boel op te bouwen dus we zijn als de floriade door gaat lekker groen bezig waanzin onmiddelijk stoppen die hele handel

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Alleen Almere kan hem eventueel inhuren/betalen, daarom praat hij zo.

  reageer
 • Hannes

   

  Dan zou men moeten uitleggen, dat Almere meer is dan een droomscenario; En dat de wereldlandentuinbouwtentoonstelling voor een halfjaar is gebaseerd op een niet haalbare woonwijk na 2022 op een verkeerd uitgekozen locatie! "Daarom gaat men over tot liquidatie met de zo onzekere financiële onbeheersbare overkoepelende "overdreven georganiseerde evenementen project!!".."En Almere kan dan met zijn opgebouwde imago in alle bescheidenheid als een culturele stad verder onderhouden en bouwen waar ligging en kwaliteit wel mogelijk is! Voor alle nieuwe generaties met scholing, werkgelegenheid, en leefbaarheid!!!"

  reageer
 • Gerda

   

  Ook met uitleg krijg je de Almeerders niet warm voor de Floriade. De meeste weten namelijk wat voor een verlies de andere Floriades hebben gegeven. En deze zal echt niet anders zijn. Ten tweede worden er hele mooie goed lopende bedrijven kapot gemaakt. Ddze bedrijven betekende veel voor het toerisme in Almere . Maar denkelijk is het prestische object Floriade vele malen belangrijker

  reageer
 • Joop

   

  Dames en heren niet zo negatief effe een paar jaar de belasting verhogen en probleem is opgelost

  reageer
 • Jacob

   

  Is het misschien een idee om directe democratie in te voeren. Daarin moeten de politici de "gewone" burger wel goed informeren om een kans te maken hun ideeën gerealiseerd te krijgen.

  reageer
 • Nopper

   

  Almere verder op de kaart zetten met organiseren van floriade dacht almere . Maar uit alles blijkt dat ze het bestuurlijk niet aan kunnen stelletje praatjes makers,

  reageer
 • Pzaal

   

  Ik schrik eerder van het wandbeleid die de gemeente hier vertoond over de organisatie van de Flopriade.

  reageer
 • Cire

   

  Wie schrikt er in Almere van de slechte communicatie van de gemeente Almere. Niks nieuws. Floriades zijn alleen maar voor bedrijven en hoog geplaatste figuren. De gemiddelde Almeerders zullen de Floriade nooit van binnen zien. Werkgelegenheid voor de periode dat er evenement er is. Daarna sta je weer bij de UWV daarna kan je een uitkering aan vragen. Eindelijk gaat de Almeerder in zien om op partijen te stemmen die voor de Floriade zijn. Denk na en weet op wie je moet gaan stemmen in maart 2018.

  reageer
 • HH.W.

   

  Ik denk dat Almeerders op partijen gaan stemmen die tegen de Floriade zijn.

 • bert

   

  Floriade is iets met bloemetjes en kost een paar honderd miljoen aan belastinggeld. Zeker als enge mannen als Herrema van de Pvda zich er mee gaan bemoeien is het fiasco gegarandeerd. Meestal lopen de kosten van dit soort megalomane processen gierend uit de klauwen , dus vermenigvuldig het maar met een factor 2 a 4.

  reageer
 • Faerie

   

  Er is nog 0,0 evenement, wat valt er te communiceren? Er is nog 4 jaar en er is nog totaal geen evenement op papier. Er is een plan, maar er is nog geen werkelijke invulling van wat het evenement gaat inhouden en wie wat gaat doen. Er is 1 partner... een uitzendbureau... maar er zijn nog geen werkelijke banen. Ik zou Madame Tussauds bellen, wassen neuzen genoeg.

  reageer
 • Gerretsen

   

  1 partner met verdienmodel in het sprookjesbos. En dan die geprognotiseerde bezuinigingen bij het UWV ! Hoe krijgen die mensen het uit hun mond ?

 • Bb

   

  En maar lullen almere zeg nee ga dan niet door met deze geldverspilling

  reageer
 • Jan

   

  Bla, bla, bla ...... als het maar doorgaat ! Stelletje heertjes dat ver van de bevolking afstaat en wil blijven staan door de resultaten van de enquete , dat niet in hun straatje past , weer te bagetaliseren !

  reageer
 • Karel

   

  Vriendje van Herrema zeker? In één ding heeft hij gelijk: draagvlak is cruciaal. Nou, meneer Moers, dat is er gewoon niet onder de Almeerders, duidelijk als wat! De Almeerder heeft gesproken en ineens worden wij als onwetenden weggezet. Ik denk dat de Almeerders heel goed weten wat die Flopriade inhoudt: vele miljoenen verlies en flinke lastenverhogingen voor de inwoners om deze verliezen te compenseren. Dit alles voor een vijfmaandelijkse expositie die wereldwijd al heeft bewezen dat het voornaamste kenmerk is: schrijnende verliezen. Almere laten zien aan de wereld? Wie herinnert zich Venlo, Zoetermeer, Amsterdam Gaasperplas , Haarlemmermeer e.a. nog? Nou, "die steden zijn even flink op de kaart gezet!"

  reageer
 • As

   

  Beter uitleggen, als je naar de betekenis van Floriade gaat zoeken kom je uit bij verlies draaiende bodemloze put. De betekenis is echt wel bekend hoor.

  reageer
 • Merreha

   

  Eentje die wel schrikt van de reacties. Maar helaas snapt ie ook niet dat het een achterhaald concept is.

  reageer
 • Nico

   

  De inwoners van Almere weten dromels goed wat de floriade in houdt wij zijn geen gekke gerritje. Zou eerder zeggen dat Herrema van lotje is. Maar ja dat zullen ze volgend jaar wel merken . En zo.nog 1 paar partijen.

  reageer
 • Van Haven

   

  Waarop baseert de heer Moers dat Almeerders niet weten wat de Floriade inhoudt? Ik ben naar 3 Floriaden geweest, vond de een beter dan de ander. Sta ook niet negatief tegenover de Floriaden in het algemeen. Maar ik ben wel negatief over hoe het gegaan is tot nu toe, over de beslissingen die genomen zijn, over de gekozen locatie etc. etc. Ik vind het van arrogantie getuigen dat er steeds gezegd wordt dat inwoners niet positief zijn omdat ze zich niet in de plannen verdiept hebben, omdat ze het nog niet snappen. Kennelijk willen degenen die de Floriade moeten promoten niet snappen dat Almeerders hun eigen gefundeerde mening kunnen hebben en dat die mening anders kan zijn dan zij hopen.

  reageer
 • Boels

   

  Met marketing maak je alles aantrekkelijk, een scheet in een spuitbus verkoopt ook.

  reageer
 • HH

   

  Valt tegen hoor, een echt slecht product krijg je ook met marketing niet verkocht. Gevalletje Buckler. En bij politieke dossiers ligt het nog lastiger.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert