Radar ingezet voor ganzenonderzoek Oostvaardersplassen

LELYSTAD
Staatsbosbeheer heeft als proef een radar ingezet om onderzoek te doen naar ganzen in de Oostvaardersplassen. Met het systeem wordt kennis verzameld over de aantallen ganzen en de vliegbewegingen die ze maken van en naar het natuurgebied. Zo wordt duidelijk waar de vogels eten en waar ze vervolgens hun ontlasting achterlaten. De wisselwerking die op deze manier ontstaat met andere gebieden heeft effect op de flora en fauna in de Oostvaardersplassen.

In de Oostvaardersplassen verblijven duizenden ganzen. Welke soorten en in welke aantallen er zijn, wordt tot nu toe overdag op het oog en vanuit de lucht gemonitord. 's Nachts is het vanwege de duisternis moeilijk een goed beeld te krijgen. Daarom wordt nu als proef de radar ingezet. Dit systeem verzamelt twee weken lang 24 uur per dag informatie. Een radar is nog niet eerder op deze manier ingezet en het is nog niet zeker of het de gewenste informatie op gaat leveren. Als de proef slaagt wil Staatsbosbeheer de radar voor een heel seizoen neerzetten in het natuurgebied.
 
Met de opgedane kennis kan beter worden bepaald of het beleid over het beheer van de Oostvaardersplassen al dan niet moet worden aangepast.

reacties (8)

 • Martijn de Jonge

   

  Het vliegveld was er al jaren in de vorm van een zogenaamd sportvliegveld voor de kleine luchtvaart. Het wordt nu een middelgroot internationaal commercieel vliegveld en dat is een wat andere schaal. Wat dat gaat worden kun je ook zien aan de bouwactiviteiten: er wordt een geheel nieuw vliegveld gebouwd. Vogelonderzoek met radar is enorm duur, het lijkt dus voor de hand te liggen dat deze gegevens primair voor de uitbreiding van Lelystad Airport zijn. Juist nu worden alle vliegroutes her overwogen nadat Dijksma moest erkennen dat er forse fouten gemaakt waren bij het (voor)onderzoek. In dat kader is het spannend hoe snel de drooglegging van de OVP (reset) gaat worden uitgevoerd, dat scheelt een paar duizend paar broedende ganzen gedurende enige jaren. Dat komt wel erg mooi uit met de voltooiing van de eerste fase van het nieuwe vliegveld. En daarna willen ze die ganzen niet meer terug. Goed om nu vast de trekbanen met de radar vast te stellen, dat kan overigens ook gewoon vanaf de Grote Praambult met kijker en notitieboekje.

  reageer
 • Henk

   

  Waar ze ontlasting laten?? Kom op zeg wat een geleuter. Waarom geen onderzoek naar de kwaliteit van bodem en water in de OVP dankzij de vele grote grazers en tienduizenden ganzen of is men bang voor de uitslag? Hoezo overbemesting, maar ach wordt wel weer onder de mat geschoven onder het mom van "echte natuur" net zoals het laten verhongeren en uiteindelijk neerknallen van jaarlijks 1500 dieren. Dan nog maar te zwijgen over de verloedering van de biodiversiteit.

  reageer
 • Bert

   

  Daar is geen radar voor nodig! Overdag vreten ze zich vol bij Boeren. Wanneer het donker wordt vliegen ze terug.

  reageer
 • Barbara

   

  Staatsbosbeheer is gek op vervuilend speeltuig waar ze zich mee bezig kunnen houden. Hebben die gasten uberhaupt nog enige empathie voor de dieren die daar gevangen in leven moeten blijven? En met het eigen oog tellingen bijhouden is dat te veel gevraagd?

  reageer
 • Onno Hegt

   

  Waarom ineens met radar ganzen spotten? Om te weten waar ze poepen en eten en welke routes ze daarvoor vliegen vind ik leuk bedacht. Maar er zit iets anders achter vermoed ik. Het ministerie van Verkeer ( en Waterstaat ) samen met Schiphol en Vliegveld Lelystad hebben hoogstwaarschijnlijk de echte reden voor dit onderzoek.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • HH

   

  Stop maar met dit onderzoek. Als het vliegveld open is dan worden die ganzen vanzelf allemaal in no time weggeblazen.

  reageer
 • JJ

   

  Het vliegveld is al jaren open. Het wordt alleen maar uitgebreid, en dat gaat de Ganzentrek tegenhouden.

 • Nico

   

  Het was handig geweest als men deze radar ook had ingezet bij het onderzoek naar de ganzen,eenden, zwanen, aalscholvers, meeuwen e.d. die in de omgeving van vliegveld Lelystad rondvliegen. Dit in verband met het gevaar van aanvaringen tussen vliegtuigen en deze vogels. Nu is men uitgegaan van onvolledige gegevens.

  reageer
 • Dirk Zaan655450

   

  En hoe zou u dat weten? Zouden er te groot gevaar dreigen dan worden de volgens daar gewoon verjaagd.

 • De ingenieur

   

  Aardig onderzoek. Nu maar wachten op de eerste klagers met stralingsgevoeligheid :)

  reageer
 • Barbara

   

  Radarstraling is een vorm van elektromagnetische straling. Volgens de huidige inzichten geeft blootstelling aan radarstraling geen verhoogde kans op kanker.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert