RIVM gaat rubberkorrels onderzoeken

FLEVOLAND
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaan nader onderzoek doen naar de milieurisico’s van rubberkorrels in kunstgrasvelden. Dit naar aanleiding van nieuwe bevindingen van onderzoeksprogramma Zembla.  

Eerder maakten diverse Flevolandse voetbalclubs bekend niet meer op kunstgras te willen spelen omdat er te hoge concentraties kankerverwekkende stoffen in het rubbergranulaat zouden zitten. Dat granulaat wordt uitgestrooid over kunstgrasvelden zodat ze lijken op een echt grasveld.   
 
Toen het gebruik van de korrels in kunstgrasvelden werd toegelaten in 2007 was de afspraak dat de ‘waterkwaliteitsbeheerder’ zou controleren of er vervuiling optreedt rondom kunstgrasvelden. Uit onderzoek van Zembla blijkt nu dat er nooit onderzoek is gedaan naar mogelijke vervuiling.

Ook ontdekte Zembla dat op veel plekken onder kunstgrasmatten sprake is van bodemverontreiniging. Het tv-programma heeft twintig onderzoeksrapporten in handen waaruit blijkt dat onder die velden verontreiniging is aangetroffen. In meerdere gevallen gaat het om een 'ernstige verontreiniging'. 


 

reacties (8)

 • Flevoburger

   

  Ach we onderzoeken het ene jaar alles heel uitvoerig om het een jaar daarna nog een keertje te doen. Het kan bij de overheid. Gelukkig wordt alles betaald van uw en mijn belastinggeld.

  reageer
 • Hendrik

   

  Als de rubber korrels van autobanden zijn gemaakt, dan is bijvoorbaat elke weg waar ze met autobanden over heen rijden, minstens net zo gevaarlijk, zo niet gevaarlijker. Door de wrijving van autobanden over de weg slijten de banden en komt er rubber vrij in de vorm van stof.

  reageer
 • Marcel

   

  Autorijden is straks ook nog een milieudelict. Allemaal maar weer met paard en wagen op pad of zou dat vanwege de uitstoot van mest dan ook niet meer mogen? In Nederland lijken we vaak roomser dan de paus te zijn als het om het milieu gaat en ondanks dat halen we de afgesproken doelstellingen uit het klimaat akkoord niet eens.

 • Tuuk

   

  Dus voor de mens zijn de korrels niet gevaarlijk en schadelijk,maar voor het milieu is het dan weer wel schadelijk! Kan iemand mij vertellen waarom het RIVM het milieu belangrijker vind, dan de gezondheid van de mens! Ik snap het ff niet meer.

  reageer
 • Den

   

  Ik wil bij mijn club gewoon weer groene vlekken op de broeken zien en gemaaid gras ruiken. Dat is voetbal.

  reageer
 • Cvandam

   

  Is eigenlijk al eens onderzocht wat het milieueffect is van de miljoenen kilo's bandenslijpsel van al onze auto? Misschien is het speelveldprobleem dan een lachertje.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Mar

   

  Gewoon weer overal op gras voetballen. Dan tellen we misschien over 5 jaar weer mee in de wereld.

  reageer
 • Boels

   

  Ik vermoed dat het meer ligt aan de instelling en de manier van oefenen. Gisteren was het duidelijk te zien dat een aantal spelers een bal niet kunnen aannemen en als het toevallig wel lukt dan hebben ze teveel tijd nodig om de bal door te spelen. Goed overzicht ontbreekt. Er is niets mis met een veld als een biljardlaken, juist daar komen technische gebreken aan het licht.

 • M Janssen

   

  Ik vraag mij ook af of er clubs zijn waarbij de riolering langzaam maar zeker verstopt raakt met al die rubberkorrels die na de wedstrijd in die buizen komen.

  reageer
 • Logisch nadenken!

   

  Wat verwonderlijk is ,men weet dat er zwavel in zit en andere zware metalen om deze autobanden te produceren. Uit ervaring als kind van een medewerker van een autobandenfabriek waar oude banden van een nieuw profiel werden voorzien kreeg je al barstende koppijn van de lucht. Diegene die beweren dat het onschadelijk is zou ik zeggen verdiep je in de materie hoe banden geproduceerd worden.

  reageer
 • Boels

   

  Prima dat het RIVM gaat meten. Het zou goed zijn als het RIVM de ongewenste verontreinigingen in het hele land in kaart brengt en met name ook het binnenklimaat van woningen en bedrijven. Goede isolatie bij slechte ventilatie kunnen gezondheidsklachten opleveren. Metingen in parken/bossen (de "natuur") en van de uitstoot van openhaarden en pelletskachels kan ook geen kwaad. Met moderne technieken is de aanwezigheid van alle mogelijk kwalijke stoffen te meten, maar het gaat om de dosering.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert