Bestuurlijke crisis, CDA-wethouders stappen op

DRONTEN • Wo 18 oktober 2017 | 9:25 • Woensdag 18 oktober 2017 | 9:25
De twee CDA-wethouders in Dronten, Dirk Minne Vis en Nico Verlaan, stappen op. Ze hebben geen vertrouwen meer in de onderlinge samenwerking in het college van burgemeester en wethouders. Het college bestaat verder uit de VVD en Leefbaar Dronten.

Vis en Verlaan zeggen onafhankelijk van elkaar tot de conclusie te zijn gekomen dat zij zich niet meer thuis voelen in het college, zo lieten ze vanmorgen weten op een persconferentie in De Meerpaal. Zij hebben hun ontslag gisteravond bij fractievoorzitter Jan Klopman aangekondigd.

Stemmingmakerij rond Vis
Wethouder Dirk Minne Vis lag al langere tijd onder vuur vanwege het foutief informeren van de raad en zijn solistisch optreden. Hij zou donderdag tekst en uitleg moeten geven waarom hij de gemeenteraad onjuist had geïnformeerd over de inhuur van personeel via payrolling

Vis zegt er geen enkele moeite mee te hebben gehad dat hij in de raad verantwoording had moeten afleggen. Maar volgens hem is er sprake van stemmingmakerij in het college, 'doordat sommige collegeleden ander raadsleden benaderen met stemmingmakerij'. Hij verwijst daarbij ook naar burgemeester Aat de Jonge, want die is onderdeel van het college.

Nadat Vis dinsdag binnen het college geen antwoord kreeg van anderen, hakte hij de knoop door en besloot gisteravond dat hij ontslag zou nemen. 

In een brief aan de raad schrijft Vis: 'Rondom mijn functioneren is door collegeleden stemming gemaakt. Door deze politieke vooringenomenheid is het voor mij onmogelijk geworden mij objectief te verdedigen in de raad'.

Verlaan voelt zich niet meer thuis
Ook Nico Verlaan voelt zich niet meer thuis in het college, maar geeft aan dat zijn motief om op te stappen geheel los staat van dat van partijgenoot Vis. Verlaan geeft aan zich niet meer thuis te voelen in het college, omdat het hem niet lukte om hier uit te komen met burgemeester De Jonge. Nadat hij gisteren had aangekondigd zich te beraden op zijn positie, heeft hij vannacht definitief besloten zijn ontslag in te dienen.

In zijn eigen brief aan de raad schrijft Verlaan: "De afgelopen maanden heb ik ondervonden dat de dynamiek in onze organisatie maar ook in de politieke en bestuurlijke omgeving niet makkelijk was en is. Die onzekerheid en het ontbreken van bestuurlijke geborgenheid is steeds meer toegenomen. Dat gevoel heb ik meerdere malen met het college gedeeld. Daarbij heeft mijn voorzitter een opvatting over rollen en taken en de daarbij behorende kwaliteiten die ik niet deel."
Verlaan heeft eerder al aangegeven dat hij na de verkiezingen niet beschikbaar is voor het wethouderschap in Dronten.

Fractie respecteert besluit
De CDA-fractie betreurt dit maar respecteert het besluit van beide wethouders. ‘We zijn als CDA-fractie verrast en geschrokken van de nu ontstane situatie. Het is voor de inwoners van Dronten van groot belang dat de ontstane situatie zo snel mogelijk genormaliseerd wordt.’ Het CDA heeft altijd in het college van Dronten gezeten.

Het rommelt al langer in het gemeentehuis in Dronten. Ambtenaren klaagden eerder dit jaar over een angstcultuur. 

De collegecrisis komt minder dan vijf maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het college moet nu verder met Ton van Amerongen (VVD) en Peter van Bergen (Leefbaar Dronten), onder leiding van burgemeester De Jonge. Zij komen vanmiddag met een schriftelijke verklaring.

Donderdag spoeddebat
De fractievoorzitters laten in een reactie weten dat ze het belangrijk vinden dat het bestuur van Dronten gewoon doorgaat. Donderdag is er een spoeddebat tijdens de raadsvergadering. 


[https://www.youtube.com/watch?v=LpXQGsJCb7w&t=14s]

[https://twitter.com/AAkallouch/status/920550819484917760]

[https://twitter.com/cda_nieuws/status/920556904002277377]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel