Asbestlening toch mogelijk gemaakt

LELYSTAD
Lelystedelingen die geen lening konden krijgen voor het verplicht saneren van hun asbestdak, kunnen er nu toch één aanvragen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad. Bij het SVn kunnen bedrijven en particulieren geld lenen voor duurzame oplossingen. Het fonds doet dat samen met gemeenten en andere overheden. 

Volgens wethouder John van den Heuvel kan de gemeente zelf niet direct geld lenen aan de betrokkenen omdat het wettelijk niet mag. 

Huishoudens konden geen lening krijgen
Van alle Lelystedelingen met een asbestdak kwam tot nu toe zo'n 10% niet in aanmerking voor een lening, naar schatting zeventig huishoudens. Zij zouden niet in staat zijn de lening terug te betalen. De gemeenteraad vond dat niet acceptabel en gaf wethouder Van den Heuvel opdracht om dit probleem op te lossen.

Voorwaarden aan lening
De nieuwe lening wordt 'maatwerklening' genoemd. Zo kan de looptijd langer zijn in vergelijking met een normale lening. Op deze manier wordt het bedrag dat maandelijks moet worden afgelost lager. Betrokkenen kunnen hun aanvraag indienen bij de gemeente. Daar wordt gekeken naar de mogelijkheden. Vervolgens gaat de aanvraag naar SVn. Mensen kunnen gekoppeld worden aan een budgetcoach om alle uitgaven in de gaten te houden.

Gemeente reserveert 700.000 voor risico's 
Desondanks bestaat de kans dat niet iedereen aan zijn verplichtingen kan voldoen. De gemeente wil daarom 700.000 euro in een potje stoppen om in zo'n geval de openstaande schuld te betalen.

Het Rijk heeft bepaald dat daken van asbest voor 2024 vervangen moeten zijn door een ander materiaal.

reacties (4)

 • Arwin

   

  Je kunt zeggen over lelystad wat je wil. En er zijn mensen die vaak negatief spreken over lelystad. Maar dit is weer een voorbeeld hoe het echt gaat in lelystad. deze oplossing verdiend een dikke pluim. Goed gedaan gemeente.

  reageer
 • Rinus

   

  SP staat blijkbaar niet voor Snel Proces, maar uiteindelijk weet deze wethouder het wel te regelen en met zo min mogelijk rompslomp en zorgvuldig! Helemaal blij met de regeling en aanvraag procedure natuurwet en als de gemeenteraad dit nu doorzet, zijn we in Lelystad ruim op tijd van het asbest op de daken af.

  reageer
 • JS

   

  Ja en hopen dat de aanvraagprocedure nu beetje soepel en professioneel verloopt

  reageer
 • hans

   

  Top! Nu hopen dat ook alle woningbouwverenigingen en andere verhuurorganisaties beginnen met het maken van plannen zodat er in 2018 begonnen kan worden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert