Fractievoorzitters: geen sprake van bestuurscrisis

DRONTEN
De fractievoorzitters van VVD, Leefbaar Dronten, D66, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA vinden dat er geen sprake is van een bestuurscrisis in de gemeente Dronten. Ook zijn zij van mening dat er geen aanleiding bestaat voor een extern onderzoek of enquête.

Aanleiding: kritiek op de burgemeester
De fractievoorzitters zeggen dit nadat meerdere bronnen aan Omroep Flevoland vertelden dat de bestuurscultuur in Dronten totaal wordt verziekt door burgemeester Aat de Jonge. De betrokken personen wilden niet bij naam genoemd worden, omdat ze bang zijn voor negatieve gevolgen als ze openlijk hun kritiek uiten. Twee CDA-wethouders stapten op omdat ze geen vertrouwen meer hadden in de onderlinge samenwerking in het college van b en w. 

Afstand van beschadigende berichtgeving
De fractievoorzitters schrijven in een verklaring dat ze afstand doen van de aantijgingen: ''We herhalen de oproep aan anonieme bronnen dat als men écht iets wil doen deze mensen zich daarvoor via de bestaande procedures bij de instanties moeten melden. Aantijgingen van anonieme bronnen in de media zijn voor rekening van de bron zelf. Wij kunnen daar zonder melding niets mee. Wel erkennen wij dat deze berichtgeving beschadigend is voor personen en daarvan nemen wij nadrukkelijk afstand.''

reacties (24)

 • Burger

   

  Volgens mij zijn er inmiddels meer mensen beschadigd als ik alles zo lees de laatste weken en niet alleen het CDA-ers. Wat ik overigens zelf niet eens stem. Volgens mij komt de burgemeester zelf ook uit dezelfde CDA gelederen. Geldt het slechte functioneren dan ook voor hem? Maar hoe krijgen we het vertrouwen weer dan terug? Ik begin het wel een beetje kwijt te raken.

  reageer
 • Geert

   

  Dus gaan we geld weggooien om aan te tonen dat het CDA totaal ongeschikt is als collegepartij? Kijk eens hoeveel wethouders van die partij de afgelopen 10 jaar zijn opgestapt. Alleen CDAers lopen weg, Klopman ook. Anderen blijven zitten met hun puinhoop dat werd donderdag wel duidelijk. Laat het CDA lekker intern gaan uitzoeken waarom zij zulke slechte wethouders leveren zij zijn degene met het probleem.

  reageer
 • Burger

   

  Als er geen crisis is en er is niets aan de hand, dan laat je toch alles even doorlichten door een onafhankelijke commissie? Lijkt me in deze de beste oplossing. Mocht blijken dat de CDA lieden fouten hebben begaan, dan kimt dat er uit. Mocht blijken dat het toch een breder probleem is, dan komt dat er uit.

  reageer
 • pieter de oude

   

  Een "normale" democratische gemeenteraad bestaat uit diverse partijen die de coalitie en oppositie vormen, echter niet in Dronten daar heb je alleen een vriendenpartij.

  reageer
 • Poe

   

  Het CDA geen ruggengraat? Enige wethouders die opstappen omdat functioneren niet goed mogelijk is..de rest blijft lekker zitten en helpen de boel om zeep alleen voor hun plekje in de raad.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • HH

   

  Nogal een verschil als je als ambtenaar met klachten het risico je baan te verliezen. Als burger loop je dat risico niet. Als burger kun je naar een meldpunt voor klachten of de bezwaarcommissie. En falende politici kun je wegstemmen. Als ambtenaar niet (tenzij je in die gemeente ook burger bent).

  reageer
 • Ron

   

  Mw Stoop en de heer Vermast kunnen de wethouderscentjes goed gebruiken.

  reageer
 • Jan2

   

  Ik vind het heel apart dat het merendeel van de reageerders met de anonieme klagers meeheult. Of bent u allemaal ingewijdt in het gemeentehuis en de raad.loop toch niet allemaal met een paar scheitebroeken mee die slechts onrust zaaien en niet voor hun belangen willen strijden!

  reageer
 • Kees S.

   

  De politiek in Dronten is duidelijk ‘de weg kwijt’. Signalen dat het op z’n zachts gezegd ‘rommelt’ in het gemeentehuis zijn niet nieuw en al jaren bekend, ook dat weten de fractievoorzitters, diverse inwoners en instanties hebben dat ook aan hun kenbaar gemaakt. Maar wat doen ze daar mee, helemaal niets. Van de VVD en LD is het nog te begrijpen die beschermen hun eigen wethouders, maar GL, Chr.Unie, D’66 en PvdA? Waar is het kritische en controlerende geluid van de oppositie in Dronten gebleven? Ja kennelijk lonkt het pluche om wethouder te kunnen worden zo zeer, dat ze vergeten zijn waarvoor ze in de Raad zitten, enkele fractievoorzitters acteren al zo. Kortom geen gezonde en totaal verziekte sfeer. Als ze hiermee het CDA in de kaart spelen en die wordt na de verkiezingen nog groter is natuurlijk helemaal dramatisch en volstrekt ongewenst. Die partij heeft helemaal geen ruggengraat! Fractievoorzitters kom tot bezinning en doe waarvoor je gekozen bent als raadslid, beter ten halve gekeerd dan ten helen verdwaald.

  reageer
 • Karel

   

  Wat een stelletje blinde kippen. Het wordt tijd dat het CDA weer terugkomt na de verkiezingen. Met deze amateurs, inclusief burgemeester, wordt het niets. Er lopen een aantal ambtenaren die zelf bepalen wat ze doen. Worden niet gecontroleerd en gecorrigeerd.

  reageer
 • Bas

   

  De hele gemeenteraad en burgemeester kunnen zichzelf wel opheffen. Totaal geen vooruitgang, ze krijgen niets voor elkaar. Dronten is een droevig ingeslapen dorp waar alleen de harde hand regeert van de incapabelen. Geen plek om fijn te verblijven.

  reageer
 • Kees

   

  Wijzen is makelijk maar hoe ga je het oplossen? Anoniem melden is makelijk dat vind de media super. De indruk krijg je dat iedereen op het gemeentehuis onderdrukt wordt. En je zou verwachten de amtenaar weet waar hij of zij de klacht kan deponeren. Deze mensen leveren werk voor de burgers , waar moet de burger heen als ze een klacht hebben? Niet bij deze mensen want die komen niet eens op voor hun zelf met open visier. Als ik als burger wat wil melden kan het ook niet anoniem.

  reageer
 • Jan

   

  Gelukkig bepaalt de burgemeester niet wie er op de kandidatenlijsten komen, en bepalen de kiezers uiteindelijk welke partijen/kandidaten het vertrouwen krijgen. Ga stemmen, en word lid van een politieke partij zodat je mee kunt praten, ook over de kandidatenlijst van de partij waar je dan bij betrokken bent.

  reageer
 • Poe

   

  Juist een externe commissie die de anonimiteit van de bronnen kan borgen kan bepalen of die bronnen de waarheid zeggen. Oproepen om uit de anonimiteit te treden in een verziekte bestuurssituatie is natuurlijk veel te makkelijk. Men klaagt dat de burgemeester repercussies invoert tegen mensen die kritisch zijn..wat denkt u dat er gebeurd bij mensen die klokkenluiden. Volkomen incapabele gemeenteraad. Volgend jaar op het CDA stemmen dan maar.

  reageer
 • Boels

   

  Overweeg om toch maar te stemmen ;-) Een forse verschuiving binnen de raad na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 zal mogelijk de vieze smaak wegnemen. Eerlijke en degelijke politiek kan alleen als op eerlijke en degelijke kandidaten gestemd wordt. Het bijltje er bij neerleggen overweeg ik ook best wel vaak; maar dan geef ik mij gewonnen en daar ben ik geen liefhebber van ;-)

  reageer
 • Hans

   

  zo een reactie kun je alleen verwachten van dit soort raadsleden. Boter op hun hoofd en ze slijmen allemaal met de Jonge om straks op het pluche te mogen zitten.

  reageer
 • Ron

   

  Ik krijg hier een vieze bijsmaak van. Ik ga niet stemmen, dat weet ik wel.

  reageer
 • Malle Pietje

   

  De term struisvogelpolitiek is hier wel van toepassing. Ga jullie schamen gemeenteraad.

  reageer
 • Geert

   

  Opmerkelijk dit,wel handig. Op deze partijen hoeft u dus niet te stemmen. Volksverlakkerij en totaal incapabel

  reageer
 • Insider

   

  Deze fractievoorzitters zijn de grootste huichelaars. De laatste jaren alleen maar klagen over de dictatuur van Aat, en nu kerr achter hem meelopen. Jij ook Suzan, Paul en Irene. Wat vallen jullie door de mand zeg! Integriteit is ver te zoeken.

  reageer
 • DeLuis

   

  De reactie van de fractievoorzitters is helemaal niet vreemd. Blijkbaar basseer jij je mening alleen op de berichtgeving van de anonieme bronnen en omroepflevoland.

  reageer
 • Ohohoh

   

  Wat maakt de Drontense politiek belachelijk. Als jullie de bewoners respecteren en er zitten voor hen dan ga je op onderzoek uit. Maar volgens mij zit de politiek er alleen voor zich zelf. Ik kan ook niet begrijpen dat meneer de Jonge zichzelf nog kan aankijken of hij moet echt een plast voor zijn kop hebben en echt heel arrogant zijn. Jullie zetten vertrouwen op het spel of hebben het eigenlijk allang verkwanseld.

  reageer
 • C.

   

  De fractievoorzitters hebben allemaal boter op hun hoofd. Niemand trapt hier toch in. #politiekezelfmoord.

  reageer
 • van de Verre

   

  apart zo'n verklaring vd fractievoorzitters. Of is het hun brevet van onvermogen om te acteren en hebben zij net zo meegedaan aan dit cultuurtje. vreemde zaak gewoon en krijgt de gemeente politiek wel een heel erg kleurtje van vriendjespolitiek en amateurisme. En dat op de vooravond van de komende gemeenteraad verkiezingen. Ben benieuwd welke beloftes er nu weer uit gestrooid gaan worden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert