'Verziekte bestuurscultuur door burgemeester'

DRONTEN
De bestuurscultuur in Dronten wordt totaal verziekt door burgemeester Aat de Jonge. Dat zegt een groot aantal bronnen, die onafhankelijk van elkaar hun verhaal hebben verteld aan Omroep Flevoland. Het gaat om mensen die jarenlang bij de gemeente hebben gewerkt en direct met de burgemeester te maken hadden, vanuit een politiek-bestuurlijke of leidinggevende functie binnen de gemeente. 

De betrokken personen willen geen van allen bij naam genoemd worden, omdat ze bang zijn voor negatieve gevolgen als ze openlijk hun kritiek op De Jonge uiten.

Kwalijke rol
Het beeld dat de bronnen los van elkaar schetsen, is opvallend consistent. Volgens de geïnterviewden speelt Aat de Jonge als bestuurder een kwalijke rol binnen de organisatie. Dit zou schadelijk zijn voor individuele personen die erbij betrokken zijn, maar ook slecht zijn voor het functioneren van de gemeente Dronten als geheel.

Mensen tegen elkaar uitspelen
Als burgemeester zou De Jonge moeten verbinden en tegenstellingen moeten overbruggen. Maar volgens de bronnen die Omroep Flevoland sprak doet hij juist het omgekeerde. Hij speelt mensen om hem heen tegen elkaar uit en zaait verdeeldheid. Ook spreekt hij kwaad over personen als ze er niet bij zijn. Daarnaast regelt De Jonge alles op zijn eigen manier en duldt hij volgens de geïnterviewden geen tegenspraak. Als dat wel gebeurt, volgen er ontslagen of wordt er op een andere manier afgerekend. Zijn humeur wordt als zeer grillig ervaren, waardoor naaste medewerkers nooit weten waar ze aan toe zijn.

Onveiligheid
Dit alles zorgt voor een verziekte bestuurscultuur, waarbinnen veel onveiligheid wordt ervaren. Het college van B en W functioneert bovendien volgens de bronnen niet als een team en dat heeft een negatief effect op het dagelijks bestuur van de gemeente.  

Slim
De geïnterviewde personen zeggen allen dat de burgemeester erg slim is en dat hij zijn aanpak goed weet te maskeren. Hierdoor is het vaak onmogelijk om de vinger op de manipulatieve bestuursstijl te leggen.
Meerdere bronnen maken overigens een onderscheid tussen De Jonge als bestuurder op het gemeentehuis en De Jonge als burgervader voor de inwoners van de gemeente. Die laatste rol zou hij, in tegenstelling tot de eerste, wel goed vervullen.

Angstcultuur
Het is niet de eerste keer dat er over mogelijke misstanden in Dronten wordt gesproken. In mei dit jaar ontving Omroep Flevoland een anonieme brief van een schrijver die zei namens het personeel te spreken. In die verklaring werd melding gemaakt van een angstcultuur in het gemeentehuis. Pogingen om de problemen intern aan de kaak te stellen zouden slecht ontvangen zijn.

Extern onderzoek
Burgemeester Aat de Jonge herkende zich toen niet in die kritiek. Maar uit stukken waar Omroep Flevoland een maand later de hand op wist te leggen, bleek dat het college van B en W wel degelijk op de hoogte was van de interne problemen.

In een verslag van de ondernemingsraad stond bijvoorbeeld dat de relatie tussen het college van burgemeester en wethouders en de directie genormaliseerd moet worden. 'De nieuwe gemeentesecretaris, die lid is van de directie, moet het vertrouwen van het college terugwinnen', zo viel te lezen in het verslag. 'Dan kan het bestuur weer besturen en de directie en ieder ander in de organisatie weer gewoon zijn werk doen'.

Onderlinge verstoorde verhoudingen
De bestuurscultuur werd opnieuw actueel toen de wethouders Dirk Minne Vis en Nico Verlaan ruim twee weken geleden uit het college stapten. Dit deden ze vanwege het ontbreken van bestuurlijke geborgenheid en onderlinge verstoorde verhoudingen. De CDA-fractie in de gemeenteraad stelde daarop voor om een extern onderzoek te laten verrichten naar de gemeentelijke organisatie en cultuur. De SP stemde daar mee in, maar de rest van de raad wees het voorstel resoluut van de hand.

Reactie burgemeester
Omroep Flevoland heeft burgemeester Aat de Jonge om een reactie op het verhaal van anonieme bronnen gevraagd. In een schriftelijke reactie laat de gemeente het volgende weten: 'De burgemeester heeft kennis genomen van de beelden en ervaringen die er bij uw anonieme bronnen leven. De burgemeester is van harte bereid om met hen in gesprek te gaan. 
Waar het gaat om de organisatie, wacht het college de uitkomsten van het medewerkersonderzoek af. Waar het gaat om politiek bestuurlijk draagvlak, voelt het college zich gesteund door de gemeenteraad'.

reacties (29)

 • Dat is al jaren zo dat wat sociaal is word binnen deze gemeente naar de klote geholpen zo is er al jaren geen kermisexploitant meer die hier wil draaien ( terecht ) want het klopt niet goede ideeën worden aangehoord maar dat is dan ook alles, dat is wel duidelijk deze gemeente heeft alleen maar oor nar zaken die B&W passen er is gen geld of andere mogelijkheden nee pure onzin deze burgemeester moet opstappen , maar omdat hij niet anders kan ( meester in de rechten ) laten ze hem zitten want het is gezien zijn leeftijd toch wel zielig als je opeens buiten staat en zelfs al geen kantoor kan beginnen .
  Nee deze burgemeester A. de Jonge weg sturen direct daarna het totale B&W en een totaal nieuwe frisse B&W aanzoeken middels stemmen geen toegang voor alle vertrekkende wethouders die er net als de Jonge een puinhoop van maken. zit Dronten niet op te wachten.

  reageer
 • Edwin

   

  Heeft Dronten geen ondernemingsraad die opkomt voor de ambtenaren? of moet de OR dezelfde koers varen als Aat? Dat zou betekenen dat de OR ook geringeloord is door Aat en dus niet durft op te treden tegen hem omdat ze anders in hun gewone baan gepakt worden. Kwalijke zaak als de OR niet vrij kan spreken maar weet dat je als je een andere mening hebt persoonlijk wordt aangepakt.

  reageer
 • Ilse

   

  Hier zou een vertrouwenscommissie niet misstaan. Een commissie met een aantal integere mensen die in gesprek gaan met de mensen op het gemeentehuis. Want Aat biedt nu wel zo leuk een gesprek aan maar daar gaan deze mensen natuurlijk geen gebruik van maken. Hij vreet ze op. Direct of op n moment dat dit hem uitkomt. Maar praat met hem en hij zal je straffen.

  reageer
 • Bewust anoniem

   

  Omroep Flevoland had het niet treffender kunnen omschrijven! En ja, ook ik blijf - bewust - anoniem. Laf...misschien wel...maar insiders begrijpen dat. Ik heb te veel gezien en zelf ervaren van de zeer donkere kant van deze burgemeester.

  reageer
 • Willemsen

   

  Zelfs in een uitzending van de rijdende rechter kwam de gemeente Dronten niet bepaald gunstig uit de bus. Mensen die jaren en jarenlang overlast hadden van een cafe werden amper door die gemeente gehoord. Laat staan dat die gemeente maatregelen trof. Zelfs tijdens een geluidsproef was er niemand van de gemeente bij aanwezig.

  reageer
 • Frank

   

  Sterker nog,gemeente geeft jaar later horeca vergunning af aan een pizza bezorger nog dichterbij de overlast ervarende mensen.

 • laat alle reacties zien
 • linda

   

  Ik vind de antwoorden makelijk maar als ik iemand aan het buro krijg en die wil aangifte doen en dat mag dan niet omdat de burgemeester dat vind dan maak ik een melding bij mijn werkgever ,dat heeft niemand gedaan nu is er aangifte gedaan door mij in het buitenland zegt men de burgemeester maar ik zeg jullie zijn allemaal verantwoordelijk.

  reageer
 • Hmmm

   

  Gaat het wel Linda? Is het de emotie of is je reactive dusdanig geredigeerd door de burgemeester dat niemand er meer wat van snapt?

 • Guderian

   

  Dag Aad, tijd om je rechtenstudie af te maken.

  reageer
 • Frank

   

  Nou volgens mij mag de complete raad inclusief b&w opstappen gezien de feiten. De heren en dames gemeenteraad weten namelijk al jaren dat het fout zit maar doen er gewoon niets tegen dat maakt deze burgerraad onbekwaam.

  reageer
 • Onafhankelijkheid

   

  Tijd voor een nieuwe burgemeester, weg met Aad de jonge. Onafhankelijkheid en een nieuwe burgervader.

  reageer
 • kees d.

   

  Krijg je in een rechtse gemeente met een uiterst rechtse burgermeester die doet waar hij zin in heeft en handelt zonder medeweten van de gemeenteraad die hier toch ook haar controlerende functie verzaakt. Tijd voor gemeenteraad verkiezingen en laten we dan ook maar een nieuwe burgermeester kiezen.

  reageer
 • Nee hoor

   

  Is die man een echt persoon? Ik dacht een nieuw personage van Kooten en de Bie

  reageer
 • .\/\/. (de èchte dan)

   

  Ja, en allemaal lekker los op de burgemeester

  reageer
 • Wie

   

  En weet je wat aat zegt: “ik kan me hier niet in vinden”

  reageer
 • Mark, Dronten

   

  Anoniem ... Laffaards die zonder naam achter hun toetsenbord hun gal spuien. Wees een vent (of vrouw) en ga in gesprek. Daar krijg je nog respect voor ook.

  reageer
 • Hans

   

  Als ambtenaar heb ik de eed moeten afleggen ten over staan van Aat. Dronten geeft je de ruimte zolang je maar naar de pijpen van Aat en kornuiten danst. Ik was zo onnozel dat ik meende een eigen mening/inbreng te mogen hebben maar dit werd door management en college niet op prijs gesteld. In mijn periode in Dronten zijn er twee medewerker tevredenheidsonderzoeken geweest waarbij de cultuur als niet prettig werd aangegeven. Aat weet dit dondersgoed maar houdt zich van de domme, net als van Amerongen, beide vinden het pluche en de centen belangrijker dan integriteit. Er werd me letterlijk te kennen gegeven als je het niet bevalt dan ga je maar weg. Vervolgens werd je het werken onmogelijk gemaakt. Ik ben nu ruim een jaar weg maar het gemeente wereldje is klein en de arm van Aat reikt ver.

 • Klaas

   

  Als Aat je vervolgens eruit werkt ? Dank je de koekoek. Aat heeft er met zijn Janus kop en in zijn eentje voor gezorgd dat Dronten bestuurlijk een zeer slechte naam heeft in de regio. Ambtelijke top nu 2x ontslagen. Enorm verloop van mensen die weg konden komen. Gemeenteraad doe uw werk!!!

 • Stevie

   

  Bij een dergelijk verschil in machtsverhouding is het beter anoniem te blijven. Simpelweg omdat machtsmisbruik je behoorlijk kan beschadigen. En als er gesproken wordt over een angstcultuur op het gemeentehuis en een burgemeester die heerst en verdeelt is dat simpelweg het slimste.

 • T. v. A.

   

  Aat, hou de eer aan jezelf !

  reageer
 • Maartje

   

  Ik schat zo in dat iedereen, uit angst of uit mededogen hem niets in de weg zal leggen, daar hij nog maar een paar jaar burgemeester zal zijn. Iedere plaats krijgt de burgemeester die zij verdiendt, blij dat ik geen Drontenaar ben. Afschuwelijk wat zich daar allemaal afspeelt. Treurig detail: waarschijnlijk heeft Drontenaar Frank Patat op alle fronten gelijk.

  reageer
 • Henk

   

  En het vervelende....aat stapt over een jaar op (dan is hij 65 en is het financieel niet aantrekkelijk om zijn termijn uit te zitten) en dan blijft zijn clan nog werken. En die clan....wow die gaat het zwaar krijgen als hun beschermheer weg is.

  reageer
 • Bas

   

  Ik heb al bedenkingen als ik foto’s zie van hem op Omroep Flevoland. Geen positieve, warme of vriendelijke uitstraling. Dat dit kan in Nederland. Heel eng ook dat Groen Links deze hele misère maskeert. Het is maar een eng en treurig zooitje in Dronten.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dit is toch voor niemand een verrassing? Zelfs als je hem niet kent en het nieuws volgt en zijn interviews ziet dan weet je genoeg. Helemaal vol van zichzelf.

  reageer
 • Barbara

   

  Jeetje, misschien helpt het de burgemeester om de klagers te vragen een warme arm om hem heen te slaan. Probeer dat eens uit, misschien doet het wonderen? Meestal ontstaat verharding tussen partijen door starre houding over en weer. Je moet met zijn allen uit dat hoofd weg zien te komen en energie laten zakken richting hart..

  reageer
 • Stevie

   

  De Zonnekoning.

  reageer
 • Roel

   

  De mensen zullen best gelijk hebben maar ik vind het gewoon zwak dat men anoniem wil blijven want zo veranderd er dus niets.

  reageer
 • Den

   

  Nee, in deze afrekencultuur is het zo onveilig werken dat men vreest voor een afrekening. Jij wilt ook een half jaar later nog je hypotheek kunnen betalen. Angst om links om of rechts om achteraf gepakt te worden...

 • Raadslid

   

  De manipulatieve bestuursstijl bestuursstijl van deze burgemeester is herkenbaar. Voorbeelden hiervan zijn de dossiers Vliegveld Lelystad. Als burgemeester zit je aan de gesprekstafel (Alders) jaren lang knikt Aat mee, maar nu er opeens weerstand is vanuit de omliggende regio dreigt hij niet meer onderdeel te willen zijn van de gesprekstafel. Als geen ander weet Aat dat als hij iets wilde zeggen, dat hij dat had moeten doen aan de gesprekstafel en niet achteraf een one-man show op te voeren. Daarnaast is het opmerkelijk dat niet lang geleden twee wethouders uit het college zijn gestapt en de burgemeester hier geen enkele rol in zou vervullen. Het wordt tijd dat de gemeenteraad Dronten en CdK op z'n minst een goed gesprek voeren om te achterhalen wat er precies is gebeurd en in welke mate de burgmeester hier invloed op heeft gehad.

  reageer
 • Harald

   

  Ah, een CDA-er aan het woord. Ook veilig en anoniem.

 • Hendriksen

   

  Als,burgervader moet je er voor een ieder zijn in je gemeente. Deze man heeft een cultuur gekweekt waar niemand meer vrij uit durft te praten. En zelf maar mooi weer blijven spelen. Hopenlijkmraakt de gemeente Dronten snel verlost van deze nare man.

  reageer
 • Jan bakker

   

  Tijd om afscheid te nemen!

  reageer
 • Viking79

   

  Dit is zeker niet uit de lucht komen vallen. Ondanks dat de bronnen anoniem zijn, lijkt dit zeer betrouwbaar, op realiteit geënt. Maar mijn inziens volmaakt Aat z'n taak als burgervader zeker niet!!!

  reageer
 • KC

   

  Het is te gek voor woorden dat al jaren door ettert met de deze burgemeester. Ook richting vele burgers is hij arrogant en zet hij ze in de hoek. Het is ook te gek voor woorden dat een extern onderzoek door een groot deel van de raad wordt tegengehouden. Ook heel vreemd dat de burgemeester weer met de informanten wilt gaan praten. Krijgen zij dan toch achteraf een mes in hun rug. Laat de CdK, Leen Verbeek, ingrijpen. Dronten wordt nu steeds zieker.

  reageer
 • Frank

   

  Goh.. je verwacht het niet he.

  reageer
 • Boels

   

  "Waar het gaat om politiek bestuurlijk draagvlak, voelt het college zich gesteund door de gemeenteraad." Niks aan de hand dus? Was het maar waar want de partijen in de raad zien de bui al hangen (gemeenteraadsverkiezingen maart 2018) en hopen dat het met een sisser afloopt. Ik denk dat het een grote knal wordt als de raad weigert om van inzicht te veranderen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert